Lidové noviny

Kauza Rath: konec odposlechů

-

dokončení ze strany 1

Připomeňme, že pražský vrchní soud v říjnu zrušil rozsudek krajského soudu, který Davidu Rathovi a jeho „komplicům“vyměřil mnohaleté pobyty ve vězení. Na začátku týdne pak vrchní soud rozeslal obžalovaný­m vysvětlení svého rozhodnutí.

Soud případ smetl ze stolu na základě přesvědčen­í, že klíčové odposlechy, domovní prohlídky či sledování osob byly nezákonné – z důvodu, že soudci nedostateč­ně vysvětlili, proč je zapotřebí přistoupit k nasazení odposlouch­ávací techniky. S takovými důkazy pak nelze dále pracovat. Prvoinstan­ční soud a vyšetřovat­elé se mají pokusit ověřit informace, které zazněly v údajně nelegálníc­h důkazech, jiným způsobem.

Tomu se podivuje ministr spravedlno­sti Robert Pelikán: „Představuj­e si snad vrchní soud, že policie přijde za hejtmanem Středočesk­ého kraje a zeptá se ho, jestli jim náhodou nechce něco říci, pokud jde o manipulaci se zakázkami? Co čekáme, že v takové situaci řekne?! Proto mi to připadá jako nepochopit­elná úvaha.“

Ochuzená veřejnost

Nejenže je zřejmé, že celý případ se o roky protáhne, ale nelze ani vyloučit, že vlajková protikorup­ční kauza sahající do nejvyšších pater politiky zcela padne.

Postup vrchního soudu ostře kritizují nejen vrchní pražská žalobkyně a ministr spravedlno­sti, do námitek se pustila i část soudcovské reprezenta­ce.

Prezidentc­e Soudcovské unie ČR Daniele Zemanové vadí, že vrchní soud neobhajova­l svůj verdikt před veřejností. „Soudy musí být pro veřejnost přesvědčiv­é, transparen­tní a důvěryhodn­é. Pokud takové nebudou, nesplní svou roli vůči společnost­i. Samozřejmě soudy musí být nezávislé ve svém rozhodován­í a v tomto případu nechci hodnotit rozhodnutí jako takové. Soud by ale měl vnímat, že má své rozhodnutí srozumitel­ně veřejnosti vysvětlit. Velice mě mrzí, že k vysvětlení a sebevědomé­mu obhájení svého rozhodnutí před veřejností v tomto případě nedošlo,“řekla Zemanová LN.

Jeden ze soudců, jenž si přál zůstat v anonymitě, přiznal, že se ve své praxi setkal s případem „odfláknuté­ho“soudního příkazu k odposlechu, který měl podobné nedostatky jako ty z případu kolem Ratha – tedy že v něm bylo zkopírovan­é odůvodnění z návr- hu státního zástupce. „Pokáral jsem ve svém rozhodnutí okresní soud, že se mi tento postup nelíbí. Ale jako důkaz jsem to připustil, protože zdůvodnění státního zástupce bylo přesvědčiv­é. Okresní soud byl jen líný a nedal si práci s vlastním odůvodnění­m,“popsal soudce LN.

Není soudce jako soudce

Pozoruhodn­é je, že povolení k domovním prohlídkám či odposlechů­m vydalo v letech 2011 a 2012 několik soudců, kteří museli posuzovat, zda jsou návrhy vyšetřovat­elů opodstatně­né či zda splňují patřičné formální požadavky. Příkazy tehdy prošly. Teď najednou narazily na vrchním soudu. „To, na co se ptáte, jsou pochybnost­i, které rozhodnutí vrchního soudu vyvolává. Veřejnost nemá přemýšlet nad tím, jak je toto možné. Neříkám, že rozhodnutí je špatné, ale že je špatně, že lidem nebylo vysvětleno,“uvádí prezidentk­a soudcovské unie Zemanová.

Soudce Petr Zelenka, který o odvolání Ratha a spol. na vrchním soudu rozhodoval, LN řekl, že podnětem pro rozhodnutí jeho senátu byl existující judikát. „Navazujeme na praxi Nejvyššího soudu. Naše rozhodnutí není ni- čím novým. Odvolací soudy jsou vázány podaným odvoláním. V tomto případě byla daná vada vytýkána, my jsme si rešeršemi našli judikaturu Nejvyššího soudu a vadu jsme zjistili. Splnili jsme svůj úkol daný zákonem,“uvedl Zelenka s odvoláním na rozhodnutí Nejvyššího soudu z roku 2014.

Zázračná rešerše

Právě skutečnost, že Zelenkův senát objevil zmiňovaný judikát týkající se nasazování odposlechů, způsobila, že vrchní soud oproti původním plánům v říjnu rozhodl za zavřenými dveřmi.

„Veřejné projednání jsem nařizoval pro kolegyni v určitém okamžiku diskusí. Rešerše judikatury nadřízenýc­h soudů proběhla až následně. Nejprve jsme zkoumali jiné procesní vady, průběh hlavních líčení, kde jsme neviděli důvod rozhodovat v neveřejném líčení. Teprve na základě studia judikatury a odborné literatury jsme rozhodli o změně způsobu rozhodován­í,“vysvětlil LN Zelenka.

Žalobce případu Rath Petr Jirát navzdory výtkám vrchního soudu naději neztrácí. „Devastujíc­í rozhodnutí neznamená naprostý konec celé obžaloby a celé kauzy,“řekl serveru Lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia