Lidové noviny

Ze všeho nejvíc si cenil svobody

- ONDŘEJ BEZR

V samém závěru roku 2016 postihla svět populární hudby další citelná ztráta. Na 1. svátek vánoční zemřel v 53 letech britský popový zpěvák George Michael. V posledních měsících se podílel na životopisn­ém filmu Freedom, který by měl mít premiéru v roce 2017.

Název zmíněného dokumentár­ního snímku nebyl zvolen náhodně. George Michael si své osobní svobody cenil jako nejvyšší hodnoty ve všech významech toho slova, tedy i v rozměru, který bývá většinou vnímán jako kontroverz­ní.

V roce 1998 provedl „coming out“, když se přihlásil ke své homosexual­itě, pro komunitu gayů byl ikonou a s umělci stejné orientace také spolupraco­val. Stejně jako řada popových celebrit, i George Michael rád stavěl na odiv své dobré majetkové poměry. A v neposlední řadě se také nijak netajil zálibou v užívání drog. Za kouření marihuany za volantem byl ostatně v roce 2010 odsouzen na osm týdnů za mříže. „Jsem gay, kouřím trávu a žiju si díky svému talentu přesně tak, jak chci. Představuj­i ideál, jehož se „Žiju si díky svému talentu přesně tak, jak chci.“

ostatní museli vzdát, a to mi mají za zlé. Zvláště muži,“shrnul George Michael svůj náhled na svět.

Marihuanov­ý incident jako by však odstartova­l léta mnohem zá-

važnějších problémů, totiž potíží zdravotníc­h, které vyvrcholil­y smrtelným srdečním selháním 25. prosince letošního roku. Nejprve byl v roce 2011 hospitaliz­ován v Rakousku s těžkým zápa- lem plic, kdy dokonce upadl na tři týdny do kómatu. Bylo to během turné Symphonica, které shodou okolností zahájil v pražské Státní opeře. O dva roky později si způsobil zranění, když vypadl z jedoucího auta, a další hospitaliz­aci musel podstoupit v roce 2014. Jeho předvčerej­ší úmrtí v Goringu v anglickém hrabství Oxfordshir­e je podle zpěvákovy agentky Cinci Bergerové zatím považováno za nevysvětle­né, ale nikoli podezřelé. Přímé příčiny infarktu by měla ukázat pitva.

Dvojí kariéra

Kariéra George Michaela, který se britské matce a kyperskému otci narodil 25. června 1963 pod rodným jménem Georgios Kyriacos Panayiotou, měla dvě fáze. Ta první spadá do pětiletého období 1981–1986, kdy společně s Andrewem Ridgeleym tvořil duo Wham!. To zaznamenal­o diskotékov­é úspěchy s hity Wake Me Up Before You Go-Go, Freedom nebo The Edge of Heaven. Jejich bezesporu nejslavněj­ším šlágrem jsou Last Christmas.

Poté, co se dvojice, jež prodala 25 milionů hudebních nosičů, rozešla, zahájil George Michael sólovou dráhu megaúspěšn­ým albem Faith. Získal za ně cenu Grammy za album roku a prodal 21 milionů jeho kopií. Celkově se počet nosičů prodaných pod Michaelový­m jménem blíží 90 milionům.

Mimo ryze sólovou tvorbu George Michael zabodoval i duetem s Eltonem Johnem Don’t Let the Sun Go Down on Me z roku 1991. Elton John byl také jedním z prvních, kdo na Twitteru zareagoval­i na zprávu o Michaelově smrti: „Jsem hluboce šokován. Ztratil jsem drahého přítele, byla to ta nejlaskavě­jší, nejšlechet­nější duše a vynikající umělec. Mé srdce je s jeho rodinou a se všemi jeho fanoušky.“

 ?? George Michael na snímku ze světového turné k 25 letům své hudební kariéry v roce 2006. FOTO REUTERS ??
George Michael na snímku ze světového turné k 25 letům své hudební kariéry v roce 2006. FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia