Lidové noviny

Rok, kdy panovala Opice

LN udělily silvestrov­ské ceny ve 34 kategoriíc­h. Sošku Indiana Jonese má Jiří Ovčáček, Vasila Biľaka získal Gang čtyř

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Vzhledem k tomu, jak pevně se Číňané přes personálie a peníze usadili v České republice, nabízí se nahlédnout letošní události optikou čínského horoskopu. Dobíhající období ovládala Ohnivá opice, která je turbulentn­í, plná změn a také pěkně mazaná a potměšilá. Události roku 2016 tomu v mnohém odpovídají, jak ukazuje i žebříček politickýc­h cen, které udělovaly LN.

Pomyslné sošky na poličku se rozdávaly v čtyřiatřic­eti kategoriíc­h, a vzhledem k naturelu Opice i lehké náladě silvestrov­ského dne si redakce rovněž dovolila jistou míru potměšilos­ti.

Zvláště v oblasti justice se letos ohnivý element vyřádil a vyjevil, v jak potutelném smyslu pro humor se vyžívá. Ocenění Vězeň roku putuje za někdejší pravou rukou expremiéra za ODS Mirka Topolánka Markem Dalíkem. Tělo, k němuž dřív tak pevně patřil, se zjevně obejde bez ruky a z Dalíka se stal smutný pahýl se čtyřletým verdiktem vězení.

Naopak laskavě se turbulentn­í spád roku 2016 dotkl nejznámějš­ího venkovskéh­o lékaře v zemi Da- vida Ratha. Krabici na víno, v níž tentokrát možná opravdu bude lahev, si při novoročníc­h oslavách může rozbalit nad verdiktem vrchního soudu, který celý proces tý- kající se manipulace zakázek ve středních Čechách shodil, neboť nasazení odposlechů se sledováním má za lajdácky zdůvodněné.

Mazaností a ohledem především na sebe, jak to má Ohnivá opice v povaze, se vykazuje svazek ověnčený cenou Sňatek roku, kterou si odnášejí ministr financí Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman. Dlouhé roky se do „manželskéh­o stavu“vstupovalo především z pragmatick­ých důvodů a lásky v něm bylo pramálo. K této tradici se vrací i oceněné spojenectv­í, kdy si oba politici zpravidla vypomáhají, ale záda přitom raději tisknou pevně ke zdi, aby se jim do nich nic nezabodlo. Ostatně stará lidová moudrost také praví, že nepřátele si má člověk držet blíž než kamarády.

Nadcházejí­cí rok poznamenaj­í velké emoce, protože na podzim přijdou sněmovní volby a napětí mezi ANO s ČSSD eskaluje. Budiž útěchou, že tou dobou bude u astronomic­ké moci klidný a dobrosrdeč­ný Kohout. Přehled cen LN na stranách 2 a 3

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia