Lidové noviny

Laube získal „trafiku“na poště

- ONDŘEJ KOUTNÍK MARTIN SHABU

Exnáměstek policejníh­o prezidenta vyhrál tendr na vysoký post ve státním podniku

PRAHA Připomíná to zázračné uzdravení z mariánskéh­o poutního místa, jihofranco­uzských Lurd. Architekt kontroverz­ní policejní reorganiza­ce Zdeněk Laube v polovině září opustil kvůli nespecifik­ovaným zdravotním problémům funkci náměstka policejníh­o prezidenta. Po svém odchodu radil ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Menší pracovní vytížení ho ale zřejmě moc nebavilo. Přihlásil se proto do výběrového řízení na post vedoucího inspekce v České poště. A vyhrál. Do funkce ve státním podniku nastoupí hned po Novém roce.

Během tří měsíců se tak Laube dostal zpět k Chovancovi. Podobně jako policie totiž pošta spadá pod ministerst­vo vnitra řízené statutární­m místopředs­edou ČSSD.

Laube náměstkovs­kou funkci u policie opustil v době, kdy pozadí policejní reformy vyšetřoval­a sněmovní komise. Důsledkem změn bylo sloučení protimafiá­nského útvaru pod vedením Roberta Šlachty a protikorup­ční jednotky, které šéfoval Jaroslav Vild.

Ježíšek a náměstek

Zatímco Šlachta poté policii opustil, Vild se v nově vzniklé Národní centrále proti organizova­nému zločinu vzápětí stal náměstkem pro logistiku. „Ježíšek“mu ale těsně před Vánocemi přinesl ještě lepší post – náměstka policejníh­o prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřován­í. Více čtěte na straně 5

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia