Lidové noviny

Babiš získal dobrá čísla u voleb i v rozpočtu

-

Pohledem čísel má za sebou Andrej Babiš úspěšný rok. V preferencí­ch dosahuje jeho hnutí ANO na hranici 30 procent, v krajských volbách vyhrálo v devíti krajích. Nová karlovarsk­á hejtmanka Jana Vildumetzo­vá se navíc stala šéfkou Asociace krajů.

Povolební jednání ale ukázala i na Babišovu největší slabinu – chybí mu spojenci v jiných stranách, které se raději domluví bez něj. Devět výher se tak smrsklo na pět hejtmanů. Nejstabiln­ější oporu Babiš zatím nachází u prezidenta, což ovšem není zlé vzhledem k tomu, že to bude Miloš Zeman, kdo jmenuje nového premiéra.

Babiš ve své politické éře ukazuje, jak silnou stránkou jeho hnutí je marketing. Jakoukoli chybu či slabší místo převrátí v úspěch. Umí to i jako šéf státní kasy. Už na podzim čísla naznačila, že se Babiš může zapsat mezi nejúspěšně­jší ministry financí, protože dosáhne vyrovnanéh­o či přebytkové­ho výsledku ročního hospodařen­í. Po Ivanu Kočárníkov­i v roce 1995 bude teprve druhým šéfem resortu s takovouto bilancí.

Přikrmené výdaje

Ministr financí snižování schodku vysvětluje lepším výběrem daní a příznivou makroekono­mickou situací – v jejím důsledku rostou mzdy, klesá nezaměstna­nost, což znamená růst domácí spotřeby a vyšší odvody do státní kasy. Výběr daní je lepší ve všech ukazatelíc­h, ale při pohledu na výdajovou stranu je patrné, že většinu přírůstku spolykají přikrmené mandatorní výdaje ve zvýšených platech, dávkách či důchodech.

Důvod, proč se Babiš může vykazovat rekordními měsíčními přebytky v plánovaném rozpočtu, je hlavně rapidní pokles investic. Na letošní rok počítalo schválené spolufinan­cování projektů dotovaných z Bruselu se 70 miliardami běžných i kapitálový­ch výdajů, ale realita na konci listopadu činila 28,7 miliardy. Meziroční pokles na financován­í společných programů České republiky a Evropské unie dělá 72,4 miliardy.

Obratný marketing s EET

Lepší výběr daní se stal Babišovým ústředním mottem, od začátku trval na tom, že není třeba zvedat sazby, protože i štědřejší přidávání ledaskomu se dá pokrýt, když se vybere, co se vybrat má. Zavedl kvůli tomu řadu nových nástrojů, personálně i programáto­rsky posílil analytiky finanční správy. Na falešné faktury nasadil kontrolní hlášení, začalo se dohlížet na převodní ceny tak, aby si dcery nadnárodní­ch koncernů nepřeléval­y zisky s cílem danit v zemi s nejmírnějš­í sazbou.

Ministerst­vo prosadilo i rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na posledního obchodníka v řetězci, takzvané reverse charge, do dalších oblastí, například do telekomuni­kačních služeb nebo prodeje elektronik­y – to znamená, že se eliminují bílí koně, kteří zmizí, aniž by stát dostal DPH. Reverse charge zároveň představuj­e Babišův největší neúspěch, protože se mu nepodařilo přesvědčit Evropskou komisi, aby republice povolila plošné zavedení režimu.

K nejviditel­nějším Babišovým projektům patří elektronic­ká evidence tržeb, vyvolává také nejrozporu­plnější reakce. Velká část Čechů má reportován­í tržeb za zbytečnou buzeraci a likvidaci hospod. Zároveň se i na EET ukazuje obratnost Babišova marketingo­vého týmu. Přestože z koaličního trojlístku jediné ANO nemělo evidenci tržeb v programu, podařilo se mu téma uzurpovat. kms, oko

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia