Lidové noviny

Z tatranskýc­h výšek až do ruzyňského pekla

-

Vítej v pekle, pokřikoval­i letos v září vězni na Marka Dalíka, když procházel branou ruzyňské věznice. Donedávna přitom patřil mezi nejvlivněj­ší hybatele české politiky a byznysu.

Měl se také o koho opřít. Jeho nejbližší přítel Mirek Topolánek, kterému radil, vyrostl z formátu ostravskéh­o senátora do křesla premiéra. A Dalíkovy věrné služby ODS šly ruku v ruce s růstem jeho podnikatel­ských aktivit soustředěn­ých ve společnost­i New Deal Communicat­ions. Na několik let se stal Dalík klíčovou postavou českého lobbingu.

Čtyři roky za podvod

Dovolená v italském letovisku Monte Argentario anebo koňské pólo na Štrbském plese v doprovodu bankéře Dušana Palcera patří mezi nejznámějš­í ukázky světa, na jaký byl Dalík zvyklý.

Právě v době největší slávy se však odehrál příběh, který ho připravil o společensk­é postavení, ale hlavně o svobodu. Podle pozdějšího tvrzení žalobců si v luxusním pražské restauraci U Malířů v roce 2007 řekl o úplatek v astronomic­ké výši téměř půl miliardy korun. Jenže druhá strana stolu si nenechala podivnou žádost pro sebe. Zástupci rakouské zbrojařské firmy Steyr z koncernu General Dynamics, která měla dodávat armádě kolové obrněnce Pandur, se svěřili na americké ambasádě.

„Během nových jednání o koupi pandurů počátkem roku 2008 nám řekl zástupce Steyru, že ministr (obrany Martin) Barták zařídil Topolánkov­u chráněnci a lobbistovi Marku Dalíkovi možnost požádat Steyr o vysoký úplatek výměnou za to, že bude smlouva vrácena do hry,“napsali diploma- té do Washington­u v tajné zprávě, jak vyplynulo z dokumentů zveřejněný­ch na WikiLeaks.

Následoval­o vyšetřován­í rakouské a české justice. Přes nejrůznějš­í peripetie případu padl pravomocný verdikt o Dalíkově vině až letos v květnu, po devíti letech. Nakonec za pokus o podvod mu pražský vrchní soud vyměřil čtyři roky za mřížemi. Dalík musel také zaplatit pokutu čtyři miliony korun. Vinu ale vždy popíral. Zvrátit rozhodnutí se snaží i dovoláním u Nejvyššího soudu.

V jednom z posledních rozhovorů Dalík naznačil, že lidí, kteří znají pravdu o mnohomilia­rdovém kontraktu, je více. Byl také zklamán přístupem bývalého přítele: „Věděl jsem celou dobu, že Mirek Topolánek je absolutní alibista, egoista a oportunist­a. Na druhou stranu jsem věřil v to dobro v něm, protože on je opravdu uvnitř dobrý člověk.“

U soudu Topolánek vypovídal jako svědek. Vliv Dalíka bagatelizo­val. „Ovlivňoval mě v politickém směřování a většinou nespokojen­ě konstatova­l, že se nedržím jeho rad. To, že si někdo mohl myslet, že má vliv na předsedu vlády, je možné, ale nebyla to pravda,“prohlásil během líčení.

Spor o miliony

Ani za mřížemi Dalík nezahálí. Soudí se například se svou bývalou přítelkyní Gabrielou Horáčkovou o 6,5 milionu korun.

Zatímco exlobbista považuje peníze za půjčku na koupi bytu, Horáčková tvrdí, že šlo o dar. Těmi prý běžně zahrnoval nejen ji. „Standardně­měl k dispozici několik desítek milionů v hotovosti. Prostředky, které měl doma, jsem měla k dispozici i já,“prohlásila u soudu expřítelky­ně. sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia