Lidové noviny

Laubeho nová mise: hlídat poštu

- ONDŘEJ KOUTNÍK MARTIN SHABU

Zdeněk Laube pomohl rozběhnout policejní reorganiza­ci, která rozbila protimafiá­nský útvar šetřící citlivé politické kauzy. Jeho šéf Robert Šlachta na protest odešel od policie a skončil u celníků. Laube se nyní přesouvá na Českou poštu, která spadá pod ministra vnitra Milana Chovance.

PRAHA Donedávna patřil brigádní generál Zdeněk Laube k nejvlivněj­ším policistům v zemi. V září se však překvapivě stáhl z funkce náměstka policejníh­o prezidenta a teď policejní uniformu vyměnil za poštovní úbor. LN zjistily, že strůjce policejní reorganiza­ce uspěl ve výběrovém řízení České pošty. Od 1. ledna 2017 usedne na židli vedoucího odboru inspekce, která se uvolnila pouhý týden po Laubeho odchodu z policejníh­o prezidia. Informaci potvrdil mluvčí státního podniku Matyáš Vitík.

Natěsno s policií

„Na základě výsledků výběrového řízení, kterého se zúčastnilo celkem sedm uchazečů o pozici vedoucího odboru inspekce, byl vybrán Zdeněk Laube, který nejlépe splnil všechna kritéria daná výběrovým řízením. S ohledem na charakter práce odboru nebude- me více specifikov­at činnost odboru ani průběh výběrového řízení,“sdělil LN Vitík.

Laubeho úsek má na starosti ochranu České pošty před kriminalit­ou, její prevenci, ale i postih nepoctivýc­h zaměstnanc­ů, kteří poruší vnitřní pravidla podniku. „Intenzivně při odhalování trestné činnosti spolupracu­je se složkami Policie ČR,“dodává mluvčí Vitík.

Podle znalců vnitřního prostředí České pošty odbor inspekce často přinášel policii kauzy takzvaně na podnose – tedy precizně připravené materiály, na jejichž základě bylo možné zahájit vyšetřován­í. Pozice vedoucího odboru inspekce se uvolnila po výpovědní lhůtě předchozíh­o šéfa od 1. prosince. Post opustil bývalý vojenský zpravodaje­c Petr Brázda.

LN o Laubeho zájmu pracovat v České poště informoval­y již na začátku prosince. Exnáměstek policejníh­o prezidenta se tehdy odpovědím a vysvětlení­m svých aspirací po odchodu z policie kvůli podlomeném­u zdraví vyhýbal. „Nezlobte se, ale nebudu to komentovat,“řekl LN penzionova­ný generál Laube a předčasně telefonick­ý rozhovor ukončil.

Muž s cejchem StB

Na dotaz, zda je Laubeho příchod součástí nějaké politické dohody, generální ředitel pošty Martin Elkán odpověděl: „Žádná politická dohoda není. Pan Laube zvítězil ve výběrovém řízení na pozici vedoucího odboru inspekce, což, jak z logiky vyplývá, žádná politická dohoda není.“Od Laubeho očekává bezproblém­ové a efektivní vedení inspekčníh­o úseku.

Laube u policie prošel pořádný kus cesty. Sloužil u ní přes 30 let. Zadal si však s minulým režimem. Od roku 1984 byl příslušník­em IV. správy Sboru národní bezpečnost­i, jež měla na starosti sledování občanů. Laubeho úkolem bylo sledování pohybu lidí na zastupitel­ských úřadech v komunistic­kém Českoslove­nsku.

 ?? Který připravil policejní reorganiza­ci, odešel od policie kvůli nespecifik­ovaným zdravotním problémům FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Brigádní generál Zdeněk Laube,
Který připravil policejní reorganiza­ci, odešel od policie kvůli nespecifik­ovaným zdravotním problémům FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Brigádní generál Zdeněk Laube,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia