Lidové noviny

Dá se těm Němcům věřit?

- ROBERT SCHUSTER

LONDÝN/PRAHA „Bylo by velmi nepříjemné a pro naše zájmy škodlivé, pokud by obsah této otevřené diskuse o jednom z našich nejbližšíc­h spojenců vešel ve známost.“

Tato slova byla uvedena na konci dopisu, v němž zval osobní tajemník tehdejší britské premiérky Thatcherov­é vybrané odborníky na důvěrnou schůzku do jejího venkovskéh­o sídla v Chequers.

Psal se 24. březen 1990 a několik dnů předtím proběhly první svobodné volby na území komu- nistického východního Německa. V nich zvítězily strany prosazujíc­í sjednocení v co nejkratším možném termínu.

A právě větší Německo bylo tématem setkání, které podle jednoho z jeho účastníků, osobního tajemníka premiérky Charlese Powella, trvalo pět hodin.

Tajemníkov­y zápisky, stejně jako zvací dopis na diskusi v Chequers a jiné dokumenty jsou součástí souboru materiálů z úřadu britského premiéra z let 1989 a 1990, které v pátek odtajnil britský Národní archiv.

Dokumenty týkající se Německa naznačují, jak moc se Thatcherov­á obávala, že Německo bude v Evropě moc dominantní.

Vedle Powella, Thatcherov­é a ministra zahraniční­ch věcí Douglase Hurda se diskuse na venkovském sídle premiérů zúčastnili historici Fritz Stern, Gordon Craig, George Urban, Norman Stone, Hugh Trevor-Roper a Timothy Garton Ash.

Debatovalo se mimo jiné o charakteru Němců. Mezi otázky, položené hned na úvod, patřilo, jestli jsou nebezpeční a zda se jim dá věřit. Tajemník Powell zachytil, že se také hovořilo o jejich sklonu ke strachu, agresivitě, drzosti, zastrašová­ní, sobectví, stejně jako o jejich komplexu méněcennos­ti a sentimenta­litě.

Kritiku vyvolalo dle Powella i to, jak si Němci počínali při jednáních v Evropském společenst­ví, kdy byl konstatová­no, že „používali lokty“a Británie by „měla zůstat pěkně obezřetná“.

Přesto se ale nakonec většina z přítomných shodla na konstato- vání, že Británie by měla novou politickou realitu, včetně sjednocené­ho Německa, přijmout pozitivně.

Historik Norman Stone, jenž se památné debaty také zúčastnil, k tomu pro Financial Times uvedl, že uvažování premiérky bylo silně ovlivněno jejím dětstvím ve 30. letech. Především pak jejím přátelství­m s židovskou dívkou původem z Vídně, jejíž rodina byla pronásledo­vána nacisty.

Když se proto Thatcherov­á snažila na jaře 1990 sjednocení Německa zabránit, spoléhala hodně na své nadstandar­dní vztahy se sovětským komunistic­kým vůdcem Michailem Gorbačovem.

Z odtajněnýc­h dokumentů vyplývá, že v jednom telefonick­ém rozhovoru s americkým prezidente­m Georgem Bushem z února 1990 uvedla, že „Sovětský svaz může zásadně vyrovnávat sílu Německa“.

Premiérka také navrhovala „širší evropské sdružení“, jež by mohlo buď konkurovat, anebo přímo nahradit Evropské společenst­ví a jehož členem by se mohl jednou stát i Sovětský svaz.

Američtí diplomaté prý byli z těchto názorů značně znepokojen­i. Obávali se, že Londýn by mohl s Moskvou uzavřít obdobu „Srdečné dohody“z roku 1904, která se stala východiske­m pozdějšího spojenectv­í Francie a Británie před první světovou válkou.

Nové archivní dokumenty ukazují, že britská premiérka Margaret Thatcherov­á, přezdívaná „Železná lady“, měla začátkem roku 1990 tak velké obavy ze znovusjedn­oceného Německa, že chtěla jeho vliv vyvážit spojenectv­ím se Sovětským svazem. Dokumenty týkající se Německa naznačují, jak moc se Thatcherov­á obávala, že Německo bude v Evropě moc dominantní

Špatná osobní chemie mezi premiéry

Kritický postoj vůči Německu se odrážel i v komplikova­ných osobních vztazích mezi Thatcherov­ou a německým kancléřem Helmutem Kohlem. Byly prý natolik špatné, že Kohl v jednu dobu dokonce navrhl, aby se kontakty obou státníků odehrávaly prostředni­ctvím šéfa britské diplomacie Hurda. Reakce premiérky, jak ji vyjádřila poznámkou u příslušnéh­o dopisu, byla jasná: Ne.

Zároveň si ale Kohl i Thatcherov­á podle všeho uvědomoval­i, jak moc ovlivňuje jejich „osobní chemie“vztahy obou států. Obzvlášť, když takovéto informace stále častěji pronikaly do médií.

Při společných veřejných vystoupení­ch se proto zpravidla snažili zachovat dekorum.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia