Lidové noviny

Rusové hledají v anketě vlastizrád­ce

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA „Nová jména každý den! Hlasujte a přispějete tak k odhalení hlavních škůdců naší země.“Tak láká pravoslavn­ý televizní kanál Cargrad své diváky k účasti v anketě o největšího zlořáda uplynulého roku. Hlasování probíhalo řadu dní a vyvrcholí 1. února. Členové komise složené z 27 prověřenýc­h patriotů nakonec vytvořili seznam sta jmen domácích i zahraniční­ch, z nichž každé podle nich může být „rusofobem roku“. Kdo ale zvítězí, rozhodnou diváci.

Rozdělován­í ruské společnost­i na „nepřátele lidu“a vyvolené reprezenta­nty vládnoucí elity má v Rusku svou tradici. Ve 30. letech minulého století se termín „vrag naroda“stal rozsudkem smrti. Miliony ideologick­ých nepřátel, na které vyvolení ukázali prstem, byly popraveny. I když dnes v Rusku nepadají rozsudky smrti, někteří ideologičt­í protivníci Kremlu si ve vězení odpykávají dlouhé tresty odnětí svobody právě za vlastizrad­u. Ankety jako ta, kterou vyhlásil kanál Cargrad, k pomyslnému lynčování a stigmatiza­ci vybraných osobností, především historiků, novinářů a umělců, významně přispívají.

Mezi vlastenci, kteří vybírají vlastizrád­ce, je například spisovatel Zachar Prilepin nebo novinář Alexandr Prochanov i slavný Arkadij Mamontov, považovaný kolegy z nezávislýc­h ruských médií za propagandi­stu kremelské politiky. V porotě usedl také generál Leonid Ivašov.

Nikdo si nesmí být jistý

Na seznamu se „sešli“jak členové vlády, tak představit­elé opozice a novináři. Přední místa zaujali dva vicepremié­rové ruské vlády – Igor Šuvalov a dnes už bývalý ministr ekonomické­ho rozvoje Ruska Alexej Uljukajev, který se nedávno stal „hrdinou“korupční aféry a teď čeká na soud. V jeho případě je zloba ruských občanů pochopitel­ná – Uljukajeva obvini- li, že vzal jako úplatek dva miliony dolarů, on ale vinu odmítá a nezávislá média se přiklánějí k tomu, že šlo o zinscenova­nou likvidační akci. Stal se důkazem toho, že ani vysoce postavení funkcionář­i si nemohou být přízní Kremlu zcela jistí.

Další označený nepřítel Ruska je šéf Sberbanky German Gref, jehož hlavním minusem v očích mnoha Rusů je jeho německý původ. „Měli bychom si čestně přiznat, že jsme v konkurenci s ostatními prohráli… Naše technologi­cké zotročení nás uvrhlo do skupiny zemí, které prohrály, které se řítí do propasti…“Tohle mu Rusové, kteří z vládních kanálů dnes a denně slyší, jak se Rusko pět stává světovou velmocí, neodpustil­i.

Nejvíc je na seznamu ale novinářů. Podle toho, ze kterých re- dakcí pocházejí, lze zjistit, jaká média leží Kremlu nejvíc v žaludku – je to Novaja gazeta, ale i Echo Moskvy, které se v poslední době snaží zoufalým „vyvažo- váním“zabránit své likvidaci, a zve do vysílání jak krajní nacionalis­ty, tak i představit­ele liberální opozice.

Za nepřátele Ruska byli označe- ni i umírnění intelektuá­lové jako historik Nikolaj Svanidze nebo publicista Vladimir Pozner. V posledních dnech se na jedno z předních míst vyšvihl dokumentar­ista Alexandr Něvzorov, který se dělí o místo s šéfem Svazu pravých sil Leonidem Gozmanem. Poněkud za nimi zaostávají zahraniční představit­elé protiruské fronty jako německá kancléřka Angela Merkelová nebo americká prezidents­ká kandidátka Hillary Clintonová. Mnohem větší strach mají zjevně Rusové ze svých domácích rusofobů.

Téma „kdo je největší nepřítel ruského státu“a jak s takovými lidmi naložit vévodilo letos ruským médiím i vystoupení­m politiků. Pravoslavn­ý kanál Cargrad dokonce přišel s anketou o největšího rusofoba roku 2016.

Dva protivníci na jedné lodi

Slavná ruská spisovatel­ka a autorka výroku „Rusko je skvělá země, ale žít v ní je těžké“Ludmila Ulickaja je na seznamu označena jako hlavní představit­elka „páté kulturní kolony“v Rusku. Na stejné lodi s ní je i její ideový protivník Šuvalov, jenž proslul převážením svých psíků ve speciálním letadle a výrokem: „Tohle lidi kupují?“na adresu bytu o velikosti 20 metrů čtverečníc­h.

 ?? Na seznamu údajných rusofobů, který vytvořili ruští vlastenci, jsou novináři, ale i přední ruští politici. FOTO ČTK/ AP ?? Příznivci Kremlu útočí.
Na seznamu údajných rusofobů, který vytvořili ruští vlastenci, jsou novináři, ale i přední ruští politici. FOTO ČTK/ AP Příznivci Kremlu útočí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia