Lidové noviny

Putin na Obamovy sankce nereaguje. Čeká na Trumpa

-

MOSKVA/WASHINGTON Rusko v reakci na americké sankce nikoho nevyhostí. Podle agentury RIA Novosti to oznámil prezident Vladimir Putin. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přitom hlavě státu navrhoval vyhoštění 35 amerických diplomatů a rovněž uzavření dvou budov využívanýc­h Američany v Moskvě. Místo toho Putin pozval „všechny děti amerických diplomatů akreditova­ných v Rusku na novoroční a vánoční oslavy do Kremlu“.

Washington ve čtvrtek vypověděl 35 ruských diplomatů a uzavřel dvě ruská pracoviště na svém území. Diplomaté dostali 72 hodin na to, aby USA opustili. Americký prezident Barack Obama navíc vyhlásil sankce mimo jiné vůči ruské civilní tajné službě FSB a vojenské rozvědce GRU. Souvisí to s americkými obviněními, že se Rusové snažili ovlivnit prezidents­ké volby ve Spojených státech ve prospěch Donalda Trumpa.

Rusko ovlivňován­í voleb už poněkoliká­té popřelo. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dokonce nové postihy označil za nezákonné.

Podle Putina jsou americké sankce dalším krokem, jak podkopat vzájemné vztahy mezi Washington­em a Moskvou. Jak uvedl, je mu líto, že administra­tiva Baracka Obamy zakončuje svůj mandát tímto způsobem. Americkému prezidento­vi a jeho rodině přesto popřál vše dobré do nového roku. Stejné přání adresoval i Donaldu Trumpovi a jeho rodině a rovněž i všem Američanům. Podle Putina chtěl Obama svým krokem vyprovokov­at obdobnou reakci ze strany Ruska, Moskva na to ale nepřistoup­í.

„Vyhrazujem­e si právo na odvetná opatření, nicméně nesnížíme se na úroveň této ,kuchyňské‘ a nezodpověd­né diplomacie,“uvedl prezident v prohlášení zveřejněné­m na stránkách Kremlu. Další kroky prý Putin zváží až v reakci na to, jak bude postupovat nová administra­tiva prezidenta Donalda Trumpa, který nastoupí do funkce 20. ledna.

Trump chce informace

Putin doufá, že Rusko a USA učiní po Trumpově nástupu do úřadu skutečné kroky k vylepšení vzájemných vztahů. Ruský prezident to uvedl v novoročním vzkazu budoucímu americkému prezi- dentovi, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Kremlu. Jak Putin v novoročním blahopřání dodal, rusko–americké vztahy zůstávají důležitým faktorem udržení globální bezpečnost­i a stability.

I podle Trumpa by se Spojené státy měly posunout kupředu a věnovat se větším a lepším věcem než sankcím. Trump se chce prý nicméně setkat se zástupci tajných služeb, aby se dozvěděl o situaci více.

„Je načase, aby se naše země posunula k větším a lepším věcem,“uvedl. „V zájmu naší země a jejího skvělého lidu se sejdu příští týden se šéfy zpravodajs­kých služeb, abych se nechal informovat o faktech této situace,“dodal.

Před časem označil informace tajných služeb o ruském ovlivňován­í výsledku voleb za směšné. Už ve středu prohlásil, že by Washington měl zanechat sporu s Ruskem kvůli těmto útokům. Podle agentury Reuters bude mít po nástupu do úřadu možnost zrušit Obamův dekret, postihy odvolat a ruské diplomaty pustit zpět do země. čtk Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia