Lidové noviny

Prodej sektů rok od roku roste

- MIROSLAV PETR

PRAHA Meziročně možná až omilion lahví naroste za rok 2016 v Česku prodej sektů. Milovníci šumivých vín mají i další důvod k radosti. Roste nejen objem, ale přibývá i výrobců, byť se většinou jedná o malá vinařství, která produkují spíš menší limitované edice, a trh táhnou kupředu hlavně největší producenti. V současnost­i už vyrábí sekty na padesát vinařství v Čechách a na Moravě.

Loni se podle statistiky celní správy prodalo u nás 17,2 milionu lahví sektu. V roce 2013 dosáhl roční prodej na tuzemském trhu hodnoty 15,5 milionu lahví. Letoš- ní nárůst je zatím jen odhadem výrobců, ale nasvědčují mu i viditelně lepší prodeje dražších sektů.

To se týká především šumivých vín vyráběných u nás klasickou (šampaňskou) metodou kvašením v lahvích – na rozdíl od většinové produkce vyráběné charmat metodou, při které dochází k druhotnému kvašení v nerezových tancích.

„V celkovém za rok prodaném množství tvoří podíl sektu vyráběného klasickou, tedy šampaňskou metodou původem z České republiky něco ke 600 000 lahví,“uvádí Martin Novák, předseda spolku Klasický sekt, který sdružuje velké i malé české vinařské společnost­i a vinařství, která mají v nabídce sekty vyráběné šampaňskou metodou – odmalých jako je vinařství Proqin z jihomoravs­kých Velkých Němčic až po lídra trhu staroplzen­ecký Bohemia Sekt.

Klasika je klasika

„Produkce, a tím i odbyt klasických sektů roste stejně jako počet producentů. To platí pro malé vi- nařství, které svoje sekty prodají v užším okruhu svých klientů, ale pak i větší vinařství, která se rozhodla o segment klasických sektů svoji nabídku rozšířit,“dodává Novák.

Rostoucí odbyt potvrzují i ve vinařství Proqin, které je u nás jedním z desítek nejmenších výrobců klasických sektů a které prodalo v roce 2014 kolem 20 tisíc lahví sektu Matthias a dalších značek, kvašených v lahvích. Letos to bude podle odhadu spolumajit­ele Martina Prokeše někde mezi 25 až 30 tisíci lahvemi.

„Věřím optimistic­ky, že tyto trendy budou pokračovat. Pokud ano, tak samozřejmě s atraktivno­stí růstu trhu bude růst velmi pomalu i domácí produkce s vyšší přidanou hodnotou, a tedy i odpovídají­cí cenou,“komentuje situaci Prokeš.

Český rekord v roční produkci drží lídr trhu Bohemia Sekt (přes německou společnost Henkell & Söhnlein ovládaný potravinář­ským gigantem Dr. Oetker), kte- rý v roce 1999 v souvislost­i s oslavami přelomu tisíciletí prodal 13,3 milionu lahví sektů, následně odbyt této společnost­i ze Starého Plzence opět klesl a postupně zas roste k letos očekávaným více než 12 milionům lahví. Má tedy v sektech na českém trhu podíl skoro 70 procent.

Roste prodej v gastronomi­i

„Nejvýznamn­ějším trendem, který ovlivňuje spotřebu šumivých vín u nás, bych osobně zvolil nárůst počtu restaurací nabízející­ch sekt rozlévaný, tedy po sklenkách, čímž dochází k nárůstu obliby a tedy i spotřeby sektů v české gastronomi­i,“říká jednatel Bohemia Sektu Ondřej Beránek.

Společnost prodává nejvíc značku Bohemia Sekt demi sec, která tvoří zhruba polovinu prodejů všech šumivých vín v Česku. Naprostá většina produkce vzniká charmat metodou, ale tři procenta prodejů tvoří v lahvích kvašené, a tedy výrazně dražší značky jako Sekt Prestige nebo Chateau Rady- ně. A jejich podíl podle Beránka roste stejným tempem jako celá produkce. Do spolku Klasický sekt patří i další z domácích producentů – Templářské sklepy Čejkovice, družstvo s téměř 400 členy, které ročně prodá přes milion lahví všech druhů, včetně značek jako je vlastní Sang Real nebo dovážený Saint Croix.

„Lidé často označují slovem sekt i naprosto podřadné nápoje, které s kvalitním šumivým vínem nemají moc společného. Povědomost ale naštěstí roste,“uvedl už před časem Pavel Pastorek, ředitel Templářský­ch sklepů.

K předním prodejcům šumivých vín v Česku patří i uskupení Soare Sekt (ovládané přes polskou Ambru německou společnost­í Sektkeller­ei Schloss Wachenheim) se značkami, jako je například Mucha nebo Carskoe Igristoe vyráběnými charmat metodou, nikoliv klasickou v lahvích, nebo dětské nealko Robby Bubble. Sekty a perlivé nápoje od Soare Sektu se do Česka dovážejí.

Producenti šumivých vín zaznamenáv­ají rostoucí zájem o výrobu klasickou šampaňskou metodou. Sekt se už zdaleka nepije jen na oslavu nového roku.

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR Zdroj: GŘC, ČSÚ, LN ??
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR Zdroj: GŘC, ČSÚ, LN
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia