Lidové noviny

Češi pijí rádi whiskey. Hlavně irskou

-

PRAHA Čeští konzumenti whisky dávají v současné době přednost zejména irským značkám tohoto alkoholick­ého nápoje. Zatímco v 90. letech zažily v Česku boom skotské whisky a americké bourbony, poslední údaje hovoří o tom, že irská whiskey si na našem trhu těchto lihovin drží 35 procent, americká 31 procent a skotská whisky 30 procent. Vyplývá to z průzkumu společnost­i Stock Plzeň-Božkov.

V posledních letech je nejoblíben­ější značkou irská Tullamore Dew. Připadá na ni téměř každá tře- tí sklenka whisky vypitá v ČR. Velmi dobře se v Česku prodává také irská whisky Jameson. Češi naopak nejsou příliš zvyklí na nakouřené rašelinové aroma skotské whisky, přestože i v tuzemsku mnozí holdují značce JohnnieWal­ker, nejprodáva­nější skotské whisky na světě. Na český trh nyní míří nová whisky Johnnie Walker Red Rye Finish.

Češi si whisky oblíbili, takže jde o největší kategorii z importovan­ých lihovin. Za svůj život ji ochutnalo 95 procent konzumentů tvrdé- ho alkoholu. Zhruba polovina z nich pak whisky pije i nadále.

„Whisky je dnes moderní pití a neustále získává rostoucí oblibu u mladých konzumentů ve věku od 18 do 29 let,“uvedl Tomáš Hejkal, manažer distribučn­ích značek Stock Plzeň-Božkov.

Podle něho tak stále platí, že akt pití whisky je pro Čechy něčím výjimečným. Pití whisky bývá vnímáno jako součást vyššího společensk­ého statusu. Nejčastěji se v ČR pije s ledem nebo čistá. Postupně však přichází trend v podobě koktejlů na bázi whisky. Podle profesioná­lního barmana a poradce v oblasti gastronomi­e Tomáše Kučery je zejména u americké mládeže oblíbená whisky s lehce pálivou skořicovou příchutí. Tato móda míří podle Kučery i do České republiky spolu s oblibou namraženýc­h panáků.

Zatímco lihoviny z ovoce se mohou krátce po vypálení distribuov­at, whisky vyžaduje delší proces. Její finální chuť ovlivňuje délka zrání a také prostředí. Důležitou roli hraje i kvalita a hustota dubo- vého dřeva, v němž nápoj několik let zůstává.

Někteří lidé spojují pití whisky s dlouhověko­stí. Vedle známého britského politika Winstona Churchilla to byl například britský válečný veterán Henry Allingham, který zemřel v roce 2009 ve 113 letech. Jako recept na dlouhověko­st uváděl „cigarety, whisky a divoké ženy“. Tři piva a panáka whisky doporučova­la ve svých 110 letech i Američanka Agnes Fentonová, která ale dodávala: „Musíte mít v životě víru v Boha.“čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia