Lidové noviny

Deset věcí, které nás naučil rok ’16

-

rok přinesl v ekonomii a byznysu několik cenných, i když někdy ne úplně nečekaných lekcí.

1.

Bez Goldmanů to nepůjde. Jestli někdo zažil velký comeback na výsluní, byli to bankéři a v jejich čele nechvalně proslulá investiční banka Goldman Sachs. Zatímco v lednu se na ekonomické­m fóru v Davosu otevřeně mluvilo o ústupu finanční lobby, na podzim se zvolením Donalda Trumpa vrací do administra­tivy USA dlouholetí zaměstnanc­i banky označovaní jako Government Sachs.

2.

Nerovnost nikdy nebyla větší, přitom se máme dobře jako nikdy v historii. Jedno procento populace vlastní více než 51 procent světového bohatství, navíc ti nejbohatší dále bohatnou stále rychleji.

3.

Populismus převzal otěže světa a musí se tím vážně zabývat i ekonomové. Neurovědci zjistili, že náš mozek třídí lidi na „my“a „oni“během neuvěřitel­ných 170 tisícin sekundy.

4.

Globalizac­e se rozhodně nevzdává, jak mnozí z nás poznali na dárcích z celého světa pod vánočním stromečkem s ozdůbkami z Číny.

5.

Liberálové mají problém a zase se hledá nové ekonomické paradigma. A nic na tom nemění, že samotný pojem „liberál“má na obou stranách Atlantiku docela jiný význam.

6.

Lidé hledají štěstí a jsou za to ochotní platit. V indexu štěstí přitom vede Kostarika, Mexiko a Kolumbie.

7.

Bojíme se nástupu robotů a s nimi ztráty práce. O ničem se asi nemluvilo tolik jako o povoláních našich dětí.

8.

Vzpoura strojů je na spadnutí. Chytré ledničky, pračky a televize poprvé zaútočily na světové weby. I když je vedla lidská ruka. Zatím.

9. 10.

Auta se řídí sama a jediná otázka zní, kdy si přiznáme, že jsou lepší řidiči než my.

Bankéře porazí technologi­e a prý už to začalo. Má to ale háček, hlavním investorem do finančních technologi­í je samozřejmě Goldman Sachs.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia