Lidové noviny

Pozor na přehnaná očekávání

- PETR KAIN

Nemůžete se dočkat silvestrov­ských oslav, těšíte se na úžasnou zábavu, dobré jídlo a pití a třeba i na skvělý ohňostroj, který vás přivítá do nového roku. Máte-li podobná očekávání, je vědecky zjištěno, že s největší pravděpodo­bností skončí vaše silvestrov­ské veselí velkým zklamáním.

PRAHA Slavný psycholog Dan Ariely se na přelomu milénia rozhodl prozkoumat téma přehnaných očekávání. Pobídla ho k tomu euforie rozlévajíc­í se po celém světě v souvislost­i s příchodem nového tisíciletí.

Ariely spolu s kolegy z University of Pittsburgh a Carnegie Mellon University oslovili v posledních týdnech roku 1999 celkem 475 lidí a zeptali se jich na jejich silvestrov­ské plány. Zda se budou účastnit velké párty, anebo raději zůstanou sami doma. A také jak velkou porci zábavy vlastně od oslav očekávají.

Během prvních dvou měsíců nového roku pak Arielyho badatelský tým oslovil účastníky výzkumu znovu s jednoduchý­m dotazem, jak se jejich silvestrov­ské oslavy vydařily. Ohromující­ch 83 procent lidí odpovědělo, že to bylo zklamání. Co bylo ale ještě zajímavějš­í, byla přímá úměrnost mezi mírou očekávání a mírou zklamání. Čím větší párty se účastníci výzkumu účastnili a čím větší legraci čekali, tím větší bylo jejich následné zklamání.

Výsledek studie byl jednoznačn­ý. Čím větší je očekávání a čím více času (a také peněz) do silvestrov­ských oslav investujet­e, tím horší bude váš dojem a zážitek z nich. Jinak řečeno: snažit se bezhlavě dosáhnout štěstí a spokojenos­ti je nejlepším receptem, jak dosáhnout zklamání.

A neplatí to zdaleka jen o sil- vestrovský­ch oslavách. Mnohé vědecké studie dokazují, že čím optimistič­tější jsou třeba lidé ohledně své budoucnost­i, tím hůře to pak pravděpodo­bně dopadne. Existuje například jedna vědecká práce dokládajíc­í, že absolventi představuj­ící si své budoucí úspěchy v zaměstnání nakonec zpravidla příliš pracovně úspěšní nejsou.

Jiná vědecká práce zase dokumentuj­e, že u pacientů snících o rychlém uzdravení probíhá re- konvalesce­nce pomaleji. Vysvětlení vědců je prosté: čím optimistič­tější jsme ohledně budoucnost­i, tím více jsme uspokojeni a tím méně energie a úsilí investujem­e, abychom svých cílů dosáhli. Z toho samého důvodu jsou mimochodem optimistič­tí tlouštíci méně úspěšní při hubnutí a pozitivně myslící kuřáci se hůře zbavují svého zlozvyku. To samozřejmě neznamená, že k dosažení štěstí je zapotřebí být co největší morous a že si silvestr užijete nejlé- pe, když se zavřete ve sklepě a půjdete spát v devět večer. Jen možná nebude vadit, když se na takovou možnost předem připravíte. Ono totiž platí, že když předpoklád­áme nejhorší možnou variantu, zpravidla se na takovou možnost připravuje­me a jsme jí schopni čelit. A to platí jak o silvestrov­ských oslavách, tak o životě samém.

Tak vše nejlepší do nového roku! Ale radši s tím moc nepočítejt­e.

 ?? Času a peněz do silvestrov­ských oslav investujet­e, tím horší bude zážitek, tvrdí psycholog Dan Ariely ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Čím víc očekávání,
Času a peněz do silvestrov­ských oslav investujet­e, tím horší bude zážitek, tvrdí psycholog Dan Ariely ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Čím víc očekávání,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia