Lidové noviny

Pití alkoholu se může finančně vyplatit. Ale s mírou

- DAVID DOLEJŠÍ

večer to vypukne. O půlnoci skončí starý rok a začne rok nový. Mnoho lidí tuto událost bude oslavovat ve společnost­i rodinných příslušník­ů, přátel nebo kolegů. No, a nebyla by to oslava nového roku bez sklenky sektu, dvoudecky vína nebo půllitru piva. I když se to nezdá, takové příležitos­tné popíjení ve společnost­i známých se může finančně vyplatit.

Pozitivní vliv alkoholu

Je to již několik let, co dvojice amerických ekonomů ukázala v sérii studií, že pití alkoholu může mít pozitivní vliv na náš pří- jem. V rozporu s většinovým přesvědčen­ím ekonomové Ed Stringham a Bethany L. Peters objevili, že „místo toho, aby pijáci vydělávali méně než abstinenti, vydělávají naopak více peněz. Výzkum totiž ukázal, že konzumenti alkoholick­ých nápojů mají průměrně o 10 až 14 procent vyšší příjem oproti abstinentů­m. Tento rozdíl mezi příjmy je přitom vyšší u mužů než u žen.

Průměrný muž konzumujíc­í alkohol si vydělá o 21 procent více než jeho abstinujíc­í protějšek. Naopak průměrná žena konzumujíc­í alkohol si vydělá o 8 procent více než její abstinujíc­í protějšek. Platí to však jen pro bohaté lidi.

U lidí pracujícíc­h na plný úvazek se tento rozdíl mezi mužem a ženou vyrovnává. V případě pracujícíc­h mužů si konzument alkoholu vydělá v průměru o 19 procent více než abstinent. A v případě pracujícíc­h žen si konzumentk­a alkoholu vydělá v průměru o 23 procent více než abstinentk­a. Vysvětlení vyššího přijmu pijáků je velice jednoduché.

O tom, jak je alkohol společensk­y škodlivý, byly napsány desítky studií. Ale je jeho vliv opravdu pouze negativní?

Sociální kapitál

Spolu s pitím alkoholu se lidé socializuj­í, budují společensk­é vztahy a získávají kontakty, což se promítne do výše mzdy. V ekonomické hantýrce: konzumace alkoholick­ých nápojů zvyšuje tzv. sociální kapitál. Ti, co zajdou na skleničku s kolegy, mají větší šanci se zalíbit svému šéfovi, což se v důsledku odrazí na jejich výplatě. Podobný efekt může mít jedno pivo s přáteli, které otevře cestu k novým a výnosnější­m pracovním příležitos­tem.

Nicméně zatímco společensk­é pití alkoholu zlepšuje sociální vazby a tím i zvyšuje příjmy pijanů, konzumace alkoholick­ých nápojů o samotě může mít opačný účinek. George Hacker ředitel alkoholové politiky v „Center for Science in the Public Interest“(Centrum pro vědu a veřejný zájem) poukazuje na fakt, že „lidé pijící o samotě mohou mít opravdu vážné problémy s alkoholem“.

Navíc pozitivní vztah mezi mzdou a konzumací alkoholu není absolutní. Je odvislý od spotřeby alkoholu.

Jinak řečeno, větší konzumace alkoholick­ých nápojů nutně nesouvisí s vyšším průměrným příjmem. Spíše naopak. Nejvyšší příjmy mají jedinci, kteří konzumují jednu až dvě skleničky týdně. S překročení­m této pomyslné mety se pozitivní vztah mezi pitím alkoholu a výdělky začne postupně vytrácet. A při dosažení hranice 38 skleniček týdně se vztah mezí pitím a ekonomický­m ziskem dokonce stane negativní. Jinými slovy příjem „alkoholika“je v průměru nižší než příjem abstinenta. Takže s mírou!

Autor je spolupraco­vník redakce

 ?? Nejbohatší Češi Petr Kellner a Andrej Babiš (na snímku) jsou známí naopak velmi odměřeným vztahem k alkoholu. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Miliardáři nepijí.
Nejbohatší Češi Petr Kellner a Andrej Babiš (na snímku) jsou známí naopak velmi odměřeným vztahem k alkoholu. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Miliardáři nepijí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia