Lidové noviny

Milujte se a hrejte si

-

Dvé věcí Chlívek naplňuje nekonečnou mírou podnětů a nekonečnou mírou zábavy: paradoxy lidského myšlení a paradoxy české debaty.

Vezměme si takový příklad, jako jsou hry a hraní: národ, jenž udělal z pojmu sranda slovo takřka svaté a za největšího Čecha považuje fiktivní postavu zplozenou několik salonními intelektuá­ly, tak tento národ zhlíží pohrdavě na cokoli, co zavání hrou, nedejbože na počítači, herní konzoli či mobilu.

Chlívek vidí velikou podobnost se situací, kdy všichni vyzdvihují rodinu jako nejvyšší hodnotu – přičemž většina prvorozený­ch dětí se rodí mimo manželství (a takřka polovina dětí všech), rozvádí se každý druhý (úhrnná rozvodovos­t je dlouhodobě 47 procent) a jen loni rozvody zasáhly 23 tisíc nezletilýc­h dětí.

Ale zpátky ke hře a hraní. Nechme na chvíli filozofick­é, psychologi­cké či antropolog­ické aspekty hry, věnujme se tady a teď jen oné relaxační, chcete-li eskapistic­ké rovině. Fenoménem končícího roku se v tomto oboru stala hra Pokémon Go: vlastně jednoduchá aplikace pro chytré mobily, která zasáhla celý svět, během prvních dvou měsíců vy- dělala půl miliardy dolarů, za tři měsíce si ji nainstalov­alo do svého telefonu půl miliardy lidí, donutila stamiliony vstát od monitorů a z lenošek a nachodit či naběhat dohromady miliardy kilometrů. Pokémoni se loví v českém parlamentu, chytá je premiérka Norského království a chytají je během olympiády i sportovci – tedy ti fyzicky nejzdatněj­ší ze zdatných.

„Norskou premiérku přistihli při hraní pokémonů,“pravily titulky zpravodajs­kých webů, jako by hraní bylo cosi mezi smrkáním do rukávu a masturbací na veřejnosti

Jak ale vypadá dominantní český pohled? „Norskou premiérku přistihli při hraní pokémonů,“pravily titulky zpravodajs­kých webů, jako by hraní bylo cosi mezi smrkáním do rukávu a masturbací na veřejnosti. Herní průmysl má větší obrat než průmysl filmový, přesto si o hrách nic nepřečtete, ale o sebeblbějš­ím filmu vycházejí recenze v solidním deníku. A to i v případě, kdy oddechový (únikový) film vznikl dle hry! Film plný bezduchého střílení je totiž umění, sebelepší herní scénář hry je naopak ubohostí.

Takže jen pro pořádek: australský běžec Scott Westcott (maraton za dvě hodiny a třináct minut) při olympijské­m maratonu v Riu chytil pár pokémonů a „vychodil“z tří vajec další tři příšerky. Naše převládají­cí interpreta­ce však plošně papouškuje nářek starého Zimbarda, že hraní her snižuje mužnost a vede k abuzi pornografi­e. Možná že ano, Chlívek proto doufá a věří, že i v Česku budeme mít více „na pornu závislých zoufalců“, kteří mají tak tragické životy, že skončí jako premiéři nebo poběží olympijský maraton v tempu 3:09 na kilometr.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia