Lidové noviny

Miliardářs­ké dcerky

Podnikatel­ské strany účelovost těžko zakrývají

-

Oči zvlhly nejednomu pamětníkov­i při čtení zprávy o tom, že se chystá obnovení Občanské demokratic­ké aliance. Je samozřejmě jasné, že nynější miliardářs­ký projekt (za stranou stojí Pavel Sehnal) nelze ani náhodou srovnávat s elitní partou konzervati­vců z počátku devadesátý­ch let. Pravda, strana nakonec zemřela na nezájem, avšak má za sebou historický zápis, například její podíl na vzniku Ústavy České republiky je neoddiskut­ovatelný.

Ostatně také proto volnou značku miliardář zakoupil, jeví se mu jako dobrá a perspektiv­ní. Pan Sehnal není zdaleka sám ve snaze o obsazení volného místa na politickém trhu. Jsou tu Robejškovi Realisté, podporovan­í Ivanem Passerem, i strana soukromník­ů pod křídly hazardního barona Iva Valenty. A do jara se mohou objevit i další. Všichni tihle zúčastnění vidí Andreje Babiše a úspěch jeho projektu ANO jako příklad hodný následován­í.

Okolnosti jsou takovému kalkulu nakloněny. Tradiční strany neprojevuj­í mnoho životascho­pnosti. ODS bude ráda za každé procento a TOP 09 stále netuší, jestli je propad její popularity trvalým trendem. Nicméně i kdyby oba subjekty zázračně ožily, nebudou zásadně silnější než třeba komunisté. ČSSD je zatím na stezce, kterou prošlapala ODS, tedy míří k implozi a volebnímu debaklu. Babišovo ANO, i kdyby nakrásně vyhrálo, nebude moci vládnout samo, a tak se otevírá prostor pro malé a flexibilní koaliční partnery. Co na tom, jestli to vynese jen jedno ministerst­vo, důležité je přece ovlivnit legislativ­u a vyvinout účinný tlak na úřednictvo. Těžko si představit, že by některá z nových miliardářs­kých dceřiných společnost­í měla šanci měřit síly s ANO, ale obchod spolu udělají snadno.

Je to konec hodnotově orientovan­é politiky či tradičních stran seskupujíc­ích se na základě nějaké myšlenky a nikoli na základě firemní strategie? Rozhodně to tak být nemusí.

Za prvé nevíme, jestli mobilizačn­í rétorika může vydržet delší čas i straně, která má podíl na moci. Za druhé sázka na naštvanost občanstva je velice choulostiv­á. Včerejší univerzáln­í viník může být ze dne na den nahrazen nějakým novým „původcem všeho zla“, který nedodal slibovaný ráj na zemi.

Rozhodně se však tuzemská politika docela otevřeně mění v pokračován­í byznysu jinými prostředky. Zní to fatalistic­ky, ale jediný, kdo to může změnit, jsou voliči. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia