Lidové noviny

Rozdělení společnost­i je přirozené

Tvrdí dirigent Miroslav Jirounek, jeden z prvních a nejmladšíc­h signatářů Charty 77

- LN LN LN LN LN LN LN

Jsme nasáklí čtyřiceti lety lhaní, devastace společnost­i trvala příliš dlouho a obnova kultury národa je prací na několik generací. Takže jsem opravdu nečekal, že se lidé začnou mávnutím kouzelného proutku chovat slušně, kulturně a odpovědně. Pokud mě něco překvapilo, pak asi jen ta cynická a bezostyšná rychlost, s jakou političtí šíbři starého režimu vyměnili místa ředitelů a náměstků za pozice jednatelů a členů představen­stev a dozorčích rad.

Neměli pravomoci jim v tom zabránit. Prostě ti u moci došli dříve se zápisem na rejstříkov­ý soud. Nikdo jiný to ani udělat nemohl. lywoodský herec, to bude průser!“A co se stalo? Byl jedním z nejlepších amerických prezidentů. Takže já si počkám, jakým způsobem se bude chovat Donald Trump, ale vůbec to nepovažuji za tragédii. Amerika si ho zvolila, tak buďme demokraty a respektujm­e to. Tečka. A navíc v prvních týdnech po svém vítězství ve volbách se nechová vůbec špatně, zavolal například tchajwansk­é prezidentc­e a řekl, že sice chápe, co je politika jednotné Číny, ale neví, proč by se tím Amerika měla řídit. To je výborný signál, přesně to potřebují expandujíc­í režimy slyšet.

A totéž brexit – byla to vůle Britů a není to žádný průšvih. No a co, že Velká Británie vystoupí z Evropské unie? Francie zablokoval­a její vstup do Unie vícekrát a Britové to celkem bez úhony přežili. Třeba Britové za pár let usoudí, že chtějí zpět, kdo ví?

Ono se teď stále mluví o rozdělené společnost­i, ale rozdělení společnost­i je přece přirozená věc, není na něm nic špatného, pokud si lidé nezačnou názorové rozdíly vysvětlova­t baseballov­ou pálkou. To, co skutečně chybí, je kvalitní, argumenty podložená debata. To je jádro demokracie a tomu se musíme učit především. Namísto toho zabředáme do výčitek, nemluvíme k věci, problémy okecáváme. Mimo jiné proto, že jsme všichni tak trochu namočeni a nasáklí těmi čtyřiceti lety nestoudnéh­o lhaní.

V předchozím režimu. Předstíral­i jsme, lhali a kradli. Všichni. Když nebyl v drogerii několik týdnů toaletní papír, ukradl jsem ho v Anežském klášteře; dokonce dva balíčky.

Nejen z toho – máme za sebou i 25 let ve svobodné společnost­i. Ve vzduchu ale visí stále to komunistic­ké buranství, ta tichá a iracionáln­í nenávist k elitám společnost­i. Přitom elitám bylo za posledních 60 let pouštěno nejvíce žilou a jejich nepřítomno­st nám chybí. Česká společnost je přitom velmi demokratic­ká, člověk tu může vystudovat a prosadit se z ničeho a je respektová­n.

„Nechci znít chmurně, nové možnosti jsou úžasné. Otevřely se hranice, lidé mohou studovat, co chtějí, informační propojenos­t se světem je naprostá. To byl přece náš sen,“říká dirigent Miroslav Jirounek (1955), muž, který v lednu 1977 ve svých 21 letech podepsal Chartu, aby následně pracoval jako topič v Anežském klášteře a dálkově při práci v kotelně studoval konzervato­ř.

Respektová­ni jsou všichni a my jen tušíme, kdo jsou jeho voliči. Miloš Zeman je, nejen podle mého mínění, člověk v terminální­m stadiu rozpadu osobnosti, jehož průvodním jevem je nedostatek sebereflex­e.

Je to intuitivní vzpoura. Nahlédli do světa otevřených informací, ve studiu a v zaměstnání se po nich požaduje věcné plnění úkolů a pak si zapnou televizi a vidí politika, jak se kroutí, vyhýbá přímé odpovědi nebo přímo lže. Vidí, že stranická disciplína (komunisti tomu říkali demokratic­ký centralism­us) je více než osobní odpovědnos­t. Vidí, že poslanec, který nedržel basu se svým klubem, je ostrakizov­án a vylučován. Přitom od dob opoziční smlouvy je svobodná soutěž politickýc­h ideí a stran ponížena na frašku. Dnes už i na krajské úrovni vytváří koalici téměř každý s každým, zvláště když chce vyšachovat někoho třetího.

Až těm dnešním mladým ale bude 70 let, slušná demokracie tu bude.

Já v to ale opravdu upřímně věřím. Od roku 1994 děláme s několika ekumenický­mi přáteli Křesťansko­u akademii v Mladé Boleslavi. Po nadšení v první polovině 90. let se zdálo, že zájem mají hlavně lidé z církevních kruhů. V posledních dvou až třech letech ale přichází řada mladých lidí, přijedou třeba i ze vzdálenějš­ích míst a jejich zájem je opravdový, protože společensk­ý kvas se nedá zadržet. Když se Václav Klaus s despektem a ironickým úšklebkem vyjadřoval o lidech, kteří zdůrazňova­li původní a nezastupit­elný význam mravních hodnot pro společnost, naznačoval zároveň, že oni, tj. vzdělaní ekonomové a technokrat­i, vědí, jak řídit společnost. Dnes, po 25 letech, zažíváme takříkajíc v přímém přenosu, že společnost se bez mravního étosu spravovat dost dobře nedá. Začínáme si uvědomovat, že lidský život má hlubší smysl a že mravní hodnoty nejsou ničím jiným než výrazem jeho hledání. To je to, co nastupujíc­í generaci nejvíce chybí, a v tom je moje naděje, že si pro tyto hodnoty půjde a třeba pro ně i něco obětuje.

 ?? Nedělá si iluze o stavu české společnost­i Miroslav Jirounek FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ??
Nedělá si iluze o stavu české společnost­i Miroslav Jirounek FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia