Lidové noviny

Další zaváhání nesmíme dovolit

MS do 20 let

- TOMÁŠ KUBÁNEK

MONTREAL/PRAHA Když čeští hokejisté porazili na úvod juniorskéh­o mistrovstv­í světa obhájce titulu z Finska, nemohli se nabažit radosti. „Musím kluky pochválit, takový vstup do turnaje nás těší. Kluci dodrželi taktiku do puntíku,“těšilo trenéra Jakuba Petra.

Vzápětí dodal: „Aby vítězství s Finy mělo nějakou hodnotu, musíme zvládnout i utkání se Švýcary.“A také to další s Dánskem, chtělo se dodat. Pak by bylo zaděláno na schůdnější čtvrtfinál­ovou variantu, v níž by se Češi vyhli zámořským favoritům Kanadě a Spojeným státům americkým.

Jenže to se bohužel nepovedlo. Za porážky v prodloužen­í 3:4 a 2:3 brali Petrovi svěřenci pouze po bodu. „Od druhé třetiny se nám Dánové minimálně vyrovnali a pak byli asi i lepší,“uznal kouč Petr po utkání se seveřany.

„Je to pro nás velká komplikace, chtěli jsme vyhrát za tři body. To se nám nepovedlo a jsme zklama- ní. Možná jsme se nechali výhrou nad Finskem trochu ukolébat, což je obrovská škoda. Turnaj jsme přitom měli dobře rozjetý,“prohlásil kapitán týmu a střelec druhé české branky Filip Hronek. „Báli jsme se hrát, posledních deset minut jsme v obranném pásmu předváděli totální nesmysly. Těchto chyb se musíme příště vyvarovat.“ Tabulka skupiny A:

„Kde jsme měli udělat body, tam jsme je ztratili, je to prostě špatné,“zlobil se také útočník David Kaše.

Navíc ani s pěti body neměli čeští hokejisté v tu chvíli jistý postup do play off. O pár hodin později si přece jen mohli oddechnout, dál je posunula švédská výhra nad Finskem.

Ale na koho Češi ve čtvrtfinál­e narazí? To lze těžko odhadnout, neboť situace v obou skupinách je pořádně zamotaná. Své jisté mělo v době včerejší uzávěrky pouze Švédsko, které skupinu A vyhraje a vyzve čtvrtý tým z „béčka“. Napovědět mohl noční zápas Švýcarska s Dánskem. Pokud Dánové vyhráli v normální hrací době, Češi narazí na jednoho z dua favoritů Kanada–USA, jejichž vzájemný duel následuje až po českém zápase (Češi s nimi v přípravě třikrát prohráli s celkovým skóre 0:17!).

V opačném případě mají šanci se obávaným celkům vyhnout. Alemusí uspět proti Švédsku. Výběr „tří korunek“se v dosavadním průběhu turnaje pyšní nejlepší obranou, inkasoval jen čtyřikrát, a také skvělým Alexandrem Nylanderem, jenž nastřílel už čtyři góly a na další tři přihrál.

„Je to těžký úkol, ale od toho tu jsme. Chceme jít co nejdál a jiná cesta než přes Švédy k tomu nevede,“ví trenér Petr. A kapitán Hronek dodává: „Další zaváhání si už nemůžeme v tuto chvíli dovolit!“

Po skvělém vstupu do mistrovstv­í světa čeští hokejoví junioři dvakrát zaváhali. Scénář dalšího průběhu turnaje tak rázem nabral výrazně méně optimistic­ké podoby.

S přispěním redakce

 ?? Čeští hokejisté prohráli 2:3 v prodloužen­í FOTO ČTK/ AP ?? S Dánskem
Čeští hokejisté prohráli 2:3 v prodloužen­í FOTO ČTK/ AP S Dánskem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia