Lidové noviny

Crosby útočí na střelecký trůn

- JAROSLAV TOMAS

Fenomenáln­í hokejový kanonýr Sidney Crosby může v této sezoně přidat další milníky své úspěšné kariéry.

PRAHA V roce 2010 vstřelil zlatý gól ve finále olympiády. V té sezoně také dosáhl na své dosavadní maximum 51 gólů, které ho vyneslo na střelecký trůn NHL. Jenže tehdy se o něj hokejista Sidney Crosby musel dělit s krajanem Stevenem Stamkosem.

Devětadvac­etiletý fenomén má dva Stanley Cupy, dvě olympijská zlata, triumfoval na Světovém poháru, slavil na MS dospělých i dvacítek. V NHL dvakrát vyhrál bodování, několikrát byl také vyhlášen nejužitečn­ějším hráčem podle novinářů i hráčů.

A chce ještě víc. Střelecká koruna, o niž by se nemusel dělit, je totiž kromě absolutníc­h rekordů poslední metou, kterámu chybí k dokonalost­i.

Jen dvacet bodů od tisícovky

A také to vypadá, že se Crosby v této sezoně na střílení gólů zaměřil. Nezastavil ho ani otřes mozku. Kvůli němu v úvodu sezony vynechal šest utkání, i tak s 26 góly v pouhých 31 zápasech kraluje kanonýrům. Podobně jako se 42 body celkové produktivi­tě.

„Je to nejlepší hokejista na světě. Nepřekvapu­je mě, že se mu tak daří,“pravil například Connor McDavid, hvězda budoucnost­i, která podle mnohých měla dominovat už v probíhajíc­ím ročníku. Asi by to tak bylo, nebýt Crosbyho, jenž září navzdory tomu, že současné NHL čím dál víc vládnou mladíci kolem dvacítky.

Vždyť v elitní pětce střelců za Crosbym dychtí David Pastrňák (20 let), finský supertalen­t Patrik Laine (18 let) či Auston Matthews (19 let). A v produktivi­tě zase zmiňovaný McDavid (19 let), který má stejně bodů, ovšem o šest odehraných zápasů víc.

„Někdy zažijete období, kdy se vám daří. Já ale nikdy neměl tak silný pocit, že když si na ledě něco umanu, tak toho dosáhnu,“ pronesl Crosby loni na konci března a dnes to platí ještě víc než tehdy. Úspěšnost jeho střelby se drží na 24,3 procenta – každý čtvrtý pokus končí v síti.

Jistě, tak vysoký průměr těžko udrží celou sezonu, přesto neexistuje důvod, proč by se mu nemělo dařit dál. Jeho Pittsburgh válí, momentálně je druhý nejlepší v celé NHL a opět patří k hlavním favoritům na Stanley Cup.

„A on sám se může dostat ještě na vyšší úroveň, než kdy byl,“tvrdí uznávaný kouč Mike Babcock.

Dokonce se nabízí otázka, zda může promluvit do historický­ch tabulek. Málokdo to ví, ale Crosbymu chybí už jen 20 bodů, aby dosáhl na tisícovku.

Vsoučasném hokeji nejspíš nevydrží hrát do čtyřiceti, ale i tak by se do první desítky dostat měl. K téhle metě je potřeba na- sbírat 1590 bodů jako Phil Esposito.

Crosby je momentálně hráč z jiné planety. Jestli se v minulosti o hokejovém králi spekuloval­o, teď je nezpochybn­itelný. Nemá slabinu. Když si něco usmyslí, tak toho dosáhne. Jako před pár lety, kdy mu vytýkali slabší buly, a on ho přes léto vypiloval natolik, že se jeho úspěšnost vyšplhala k vynikající­m 60 procentům.

 ?? Kanonýr a kapitán Pittsburgh­u Penguins Sidney Crosby se trefil v každém z posledních pěti zápasů. FOTO ČTK/ AP ?? Ve skvělé formě.
Kanonýr a kapitán Pittsburgh­u Penguins Sidney Crosby se trefil v každém z posledních pěti zápasů. FOTO ČTK/ AP Ve skvělé formě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia