Lidové noviny

Slovenským hvězdám hrozí zákaz startu

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Mezi Slovenskou lyžařskou asociací (SLA) a triem tamních největších sjezdařský­ch hvězd Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová a Adam Žampa se rozhořel boj o práva a povinnosti závodníků podle Statutu sportovce a reprezenta­nta SLA. Boj, o němž se zatím neví, jak dopadne.

Jsou dvě smlouvy, které podepisují slovenští lyžaři se svazem – Smlouva o sportovní reprezenta­ci pro konkrétní sezonu a již zmíněný Status sportovce a reprezenta­nta SLA. A právě o druhý dokument jde.

Generální sekretář SLA Radovan Cagala se 23. prosince obrátil na Velez-Zuzulovou, Vlhovou a Žampu prostředni­ctvím e-mailu s tím, že jim prodlužuje termín na doručení podepsanéh­o Statutu reprezenta­nta do 27. prosince. Pokud tak neučiní, svaz jim hrozí odhlášením ze soutěží FIS (Mezinárodn­í lyžařská federace).

Ani jeden ze závodníků dokument ale dosud nepodepsal, podle nich je finančně znevýhodňu­je. „Tento statut je pro Zuzku a ostatní lyžaře nevýhodný, a proto ho nechceme podepsat. SLA se nijak nepodílí na zabezpečen­í přípravy Zuzky a ani nepřispívá na cestovní náklady spojené s účastí ve Světovém poháru,“vysvětlil přes e-mail svůj odmítavý postoj otec a trenér Zuzulové Timotej.

Tomu vadí, že loni byl stejný formulář ve prospěch sportovce, zatímco letos tomu je jinak. Hlavním problémem jsou pochopitel- ně peníze, konkrétně reklamní plochy na oblečení a vybavení. V jedné z pasáží formuláře se píše, že SLA může vstoupit do všech smluv uzavřených mezi sportovcem a jeho sponzorem. „My o smlouvách na sezonu jednáme od začátku kalendářní­ho roku, SLA ale tento statut poslala až v rozjeté sezoně, kdy už jsou všechny smlouvy uzavřené,“zlobí se na vedení svazu Timotej Zuzula. A není sám. Podobný postoj zastává i otec Vlhové Igor, který je jejím manažerem.

Za lyžaře se kromě fanoušků postavil také bývalý slovenský ministr obrany Martin Glváč. Ten o řešení těchto smluv ví své, všichni tři úspěšný lyžaři totiž patří do armádního klubu VSC Dukla Banská Bystrica.

Poté, co Velez-Zuzulová, která ve čtvrtek skončila druhá ve slalomu v Semmeringu a v celkovém hodnocení disciplíny ji patří stejná příčka, e-maily zveřejnila na Facebooku, zareagoval i svaz. „Nerozumím této hysterii. Toto není můj výmysl, ale přesný překlad nařízení FIS. Z mého pohledu jde o formalitu. Jelikož chápeme, že jsou naši reprezenta­nti zaneprázdn­ěni, sedneme si společně po závodech ve Flachau,“napsal v oficiálním prohlášení šéf svazu František Repka.

Zda a případně jak se celý případ vyřeší, bude známo nejdříve po 10. lednu, kdy se ve Flachau jede slalom, tedy elitní disciplína Velez-Zuzulové i Vlhové. Do tohoto termínu stihnou ještě zastávky SP v Záhřebu a Mariboru.

 ?? Při Světovém poháru v Semmeringu FOTO ČTK/ AP ?? Veronika Velez-Zuzulová
Při Světovém poháru v Semmeringu FOTO ČTK/ AP Veronika Velez-Zuzulová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia