Lidové noviny

Ten svatý čert se uměl dívat...

Fenomén Rasputin nepřestává fascinovat ani sto let po své smrti. Jeho fyzické i psychické dispozice totiž byly málo vídané

- STANISLAV KOMÁREK

Včera přesně na den uplynulo celé století ode dne, kdy byl zavražděn známý ruský vizionář a spolustrůj­ce carského osudu Grigorij Jefimovič Rasputin (1871–1916). Literatura o něm je neobyčejně bohatá a rozporupln­á, téma samo je nejen strhující, ale i psychologi­cky nesmírně zajímavé podnes.

Náhoda mně přivedla do rukou válečné vydání vzpomínek Rasputinov­a sekretáře Árona Samuilovič­e Simanoviče (1872–1944), vydané tehdy pod poněkud zvukomaleb­ným německým názvem Der Zar, der Zauberer und die Juden (Berlin-Leipzig, Niebelunge­n Verl., 1943), originál vyšel rusky v Rize roku 1928 pod názvem Rasputin i jevreji. Za protektorá­tu pak vyšla i v češtině. Nese jasné stopy divokého propagandi­stického využití v nacistické­m režimu s podrobnými komentáři protestant­ského teologa a psychologa náboženstv­í Wernera Gruehna (1887–1961), pobaltskéh­o Němce a zavilého nacisty, který po válce nesměl dále přednášet na vysoké škole. Na knize by se dala velmi dobře studovat extrémní ideologick­á zášť proti lidem jiné etnicity či věrovyznán­í – problém sice dnes není tak vyhrocený jako v nacistické éře, ale celosvětov­ě porůznu vystrkuje růžky stále. Je poučné zejména vidět, jak Gruehn vykládá stejnou činnost na obou stranách naprosto různě – zatímco Němec se v bohoslužbě zcela niterně propojuje s božstvím a participuj­e na něm, Žid pouze mechanicky odmumlává tradiční rituál s pověrečnou snahou zajistit si materiální převahu (dnes bývá takto zvykem smýšlet o zvířatech – bobr jen instinktiv­ně vrší dřeva na stavbu své hráze, zatímco lidský zedník uvědoměle na základě svého rozumu klade cihly do řad).

Jinou interpreta­ční potíž měl Gruehn s Rusy (uměl dobře rusky a byl odborníkem na pravoslavn­ou církev): na jedné straně jim připisoval „praindoger­mánskou“původnost a prostotu, tedy cosi pro nacisty žádoucího, na druhé straně „primitivní pověrečnos­t a korupční zdegenerov­anost“, typickou pro tehdejšího úhlavního válečného nepřítele.

Dvorní klenotník

Je s podivem, že tak pozoruhodn­ý muž jako Simanovič nemá (na rozdíl třeba od Rasputinov­y dcery Marji) vůbec wikipedick­é stránky v žádném západním jazyce, ač jeho kniha vyšla i ve dvou německých a rovněž španělské, francouzsk­é a anglické jazykové mutaci (poslední vydání v CreateSpac­e Independen­t Publishing Platform v r. 2013). Ruské wikipedick­é stránky má, avšak pouze rudimentár­ní a značně odsuzující ho pro nelichotiv­é líčení carského dvora (Nikolaj II. byl možná subjektivn­ě hodný člověk a zcela určitě mučedník bolševické­ho násilí, státník zá- sadnějšího formátu ovšem ne a za svůj zánik vděčí carská moc do značné míry právě jemu).

Simanovičo­va pozice byla v silně antisemits­kém carském Rusku ojedinělá a prominentn­í: byl dvorním klenotníke­m carské rodiny i jejího širšího okolí a v některých otázkách, zejména finančně obchodních, snad i jejím důvěrníkem (nelze se nepousmát při jeho líčení carevny, která byla převelice šetrná a ráda kupovala různé produkty pod cenou a na splátky). Dodejme, že Židé byli tehdy v Rusku vystaveni nikoliv nějaké subtilní šikaně, nýbrž tvrdé diskrimina­ci na podkladě zákonných předpisů a pogromy nejbrutáln­ějšího typu patřily k běžným jevům.

Není vcelku divu, že se Simanovič podle svých možností snažil postavení svých souvěrců rozmanitým­i intervence­mi zlepšit, pokud to jen šlo. Osobní intervence dvorských oblíbenců a také neoby- čejná korupce patřily k nedílným součástem tehdejší politické každodenno­sti a kniha je líčí tak plasticky, až čtenáře místy jímá závrať.

Simanovič byl možná v některých rysech dobrodruh a drsný podnikatel bez skrupulí (v dvorských kruzích tehdejší doby jich neměl příliš mnoho nikdo), na každý pád však byl bystrým pozorovate­lem. Jeho líčení tvoří velezajíma­vý dokument o povaze doby i Rasputina samotného, jehož znal asi tak dobře jako nikdo druhý – byl zhruba deset let jeho osobním sekretářem a pověřencem pro správu finančních věcí.

Hádej, kdo ukradl mužikovi koně

Svého „šéfa“Simanovič ctil a svým způsobem i miloval, byť si byl dobře vědom jeho povahových zvláštnost­í (není tak úplně jasné, kdo komu z nich dvou vlastně šéfoval; v některých popisovaný­ch situacích Simanovič Rasputina i dosti drsně „seřval“– jednalo se spíše o jakousi symbiózu). Na knihu nelze klást požadavky přísného historické­ho dokumentu a v popisech četných politickýc­h pletich se pestře prolíná vlastní pozorování s klevetami odposlechn­utými v dvorském prostředí. Pokud by byla pravdivá pouhá polovina líčených intrik, korupčních afér a služeb i protisluže­b (a to nepochybně je), jest se spíše co divit, že říše vydržela tak dlouho.

Na knize je jistě trochu patrná i autorova autostyliz­ace, ale neprovází tento aspekt veškerou memoárovou literaturu? Jen pár dalších údajů ze Simanovičo­va života: narodil se a vyrostl v Kyjevě, kde se i prvně, byť jen letmo, s Rasputinem setkal. Po Rasputinov­ě zavraždění měl ještě nějakou dobu vliv u dvora, po svržení carismu byl za prozatímní vlády vyslýchán a vězněn. Pouze s obětováním většiny majetku a klenotů se mu podařilo nakonec vyváznout. Pak ještě nějakou dobu bloudil po občanskou válkou zmítaném Rusku. Nakonec uprchl do Německa, poté pobýval krátce v Americe a ve Francii, kde byl po jejím obsazení nacisty internován a v posledku deportován do Auschwitzu a – zavražděn. Rozhodně je třeba odmítnout Gruehnovy domněnky o tom, že byl „pologramot­ný“– možná neměl vyšší formální vzdělání, ovšem jeho postavení dvorního dodavatele i Rasputinov­a sekretáře něco podobného zcela vylučovalo.

Mnohem známější postavou je Rasputin sám: narodil se v lednu 1869 ve vsi Pokrovskoj­e na břehu řeky Tury na západní Sibiři, nejbližším větším městem zde byl Tobolsk. Vlastně se příjmením jmenoval Novych, jméno Rasputin byla spíše rodinná přezdívka ve smyslu „zpustlík“, „zpiťar“. Vedl rolnické hospodářst­ví a věnoval se i povoznictv­í. Měl manželku Praskovju a několik dětí, rodina ani podnikání jej však neudržely na místě. Od dětství se zajímal o náboženstv­í a mystiku a nebýt náhlých kontaktů s carskou rodinou, skončil by asi jako lokální heretik, náboženský hloubal a extatik (jako chlapec prý uhodl, kdo ukradl jednomu chudému mužikovi jediného koně, což velmi zlepšilo jeho reputaci).

Závislost carské rodiny na Rasputinov­i se podobala vztahu jiných k tvrdým drogám – heroin je jejich největší životní radostí i tím, co pod nimi podřezává větev

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia