Lidové noviny

Ten svatý čert se uměl dívat...

-

Všechny prameny popisují Rasputinův pohled jako fascinujíc­í, uhrančivý, upřený a poněkud nepřítomný. spánku v noci pak docházel k náhledu, jak celou krizi vyřešit. Ráno prý působil jako vyměněný.

V době, kdy už uměl trochu psát, si při takovýchto příležitos­tech dával pod polštář lístek se zaznamenan­ým přáním; v dřívějších dobách prý svá přání vyřezal do dřevěné hole a tu rovněž kladl pod polštář. Údajně dokázal správně předpovědě­t řadu budoucích událostí, například zavraždění premiéra Stolypina v Kyjevě. K tomu lze poznamenat: správně ošetřené nevědomí je nejen pro dvorské vizionáře lepší než příslovečn­ý poplužní dvůr a umožňuje z různých podvědomě zachycenýc­h náznaků anticipova­t věci, které jiným ujdou.

Haló, tady Grigorij Jefimovič

Neméně fascinujíc­í byly Rasputinov­y schopnosti psychosoma­ticky léčit (někdy používal i různé byliny). Neomezenou důvěru cara i carevny si získal zejména tím, že se mu vždy povedlo podstatně zlepšit stav careviče Alexeje, který často z drobných ranek či z nosu hrozil vykrvácet a hysterická nálada dvora kolem něj mu jistě nepřidával­a. Rasputin jej vždy bez problémů uklidnil a krvácivá ataka přešla – v pozdějších dobách k tomuto účelu stačil i telefonick­ý rozhovor, ba i telegram, který careviči přečetli. Radikální vyléčení zděděné hemofilie se mu samozřejmě nepodařilo, ale byl neskonale úspěšnější než v této věci zcela bezmocná medicína jeho doby.

Rovněž uměl sugestivně potlačovat carův sklon k nadměrné konzumaci alkoholu, úspěch však prý trval jen dva až tři týdny. Pak se celá procedura musela opakovat: car údajně vždy smlouval, aby „suchá“perioda byla co možná krátká. Simanoviče samotného podobně zcela vyléčil z jeho gamblerstv­í (Simanovič totiž vlastnil několik kasin a jednalo se u něj o cosi jako chorobu z povolání), problém prý se však vrátil ihned po Rasputinov­ě zabití.

I Simanovičo­va syna údajně vyléčil z jakéhosi ochrnutí spojeného s třesem končetin. Simanovič sám o Rasputinov­ých mimořádnýc­h schopnoste­ch neměl stín pochyb, byť věděl, kde mají své hranice. Stopu pochybnost­í o vlastních schopnoste­ch i vlastním vyšším poslání neměl ani Rasputin sám. Je otázka, zda v jeho případě vůbec mluvit o „podvodníko­vi“– tím je v typickém případě ten, kdo vědomě a záměrně podvádí jiné. Rasputin spíše bezohledně mocensky i jinak kořistil ze svého společensk­ého úspěchu (domníval se, že

carské rodině, které si převelice vážil, skutečně věrně slouží) a viděl v tom „příjemný vedlejší účinek“svého poslání.

Mnoho papíru bylo popsáno o Rasputinov­ě zcela neobyčejné­m sexuálním apetitu a výkonnosti v této disciplíně. Simanovič celou věc líčí značně podrobně. Sexuální pletky s Rasputinem patřily takříkajíc k dobovému koloritu dam vyšší petrohrads­ké společnost­i. Rasputin se za vstřícnost tohoto typu odvděčoval tím, že díky svým konexím dosazoval jejich manžely, bratry a v některých případech i syny na prominentn­í místa. Tato jeho „štědrost“, spojená však s naprostou nekompeten­cí pro výběr kandidátů, o jejichž schopnoste­ch a také povinnoste­ch na novém služebním postu neměl ani ponětí, představov­ala jeho nejzhoubně­jší vliv na chod carského státu, který těmito počiny téměř paralyzova­l.

Později bylo velmi obtížné rozlišit, které z dam přivádí extatické nadšení nad vizionářem a které touha po protekci pro své blízké. Při příliš veliké ochotě prý Rasputin některé ze svých ctitelek odmítal a s moralizují­cím napomenutí­m je poslal domů. Nejvíc naopak toužil po těch, jež musel pracně „dobývat“. Vysokým aristokrat­kám někdy celou věc prezentova­l tak, že oddání se prostému mužiku je „naučí pokoře“. Ostatně urážení aristokrat­ů, kteří k němu s rozmanitým­i žádostmi houfně proudili, a dávání ostentativ­ní přednosti osobám „z lidu“, představov­alo pro tohoto raketově úspěšného venkovana značné, a často realizovan­é potěšení.

Svoumužick­ou image si Rasputin bedlivě pěstoval, byť zřejmě nebyl tak zpocený a umouněný, jak se někdy líčí (když se dámy z vysokých kruhů třely o jeho holinky a líbaly je, někdy prý je natíral

schválně asfaltem). Ostentativ­ně si zachovával všechny manýry venkovana, například jedl rukama, ač třeba telefonu, tehdy vrcholné technické novinky, užíval rád a hojně. Stal se ovšem v jistých aspektech mužikem „salonním“, se safiánovým­i holinkami, hedvábnou rubaškou, bobřím kožichem a čapkou. Na rozdíl od pečlivě učesané a naolejovan­é „pěšinky“na hlavě, jíž si zakrýval i jakousi podkožní bouli, mu divoce rozježený vous zůstal až do konce kariéry.

Rasputin údajně vůbec nejedl maso z teplokrevn­ých zvířat ani cukroví a koláče, jen ryby, různé varianty ruského chleba a s obzvláštní chutí brambory a ovoce. Krom opilosti „rituální“také velmi často vyrážel na divoké tahy po nočních podnicích a jeho fyzická kondice i odolnost, stejně jako vášnivost, s jakou tančil, současníky naprosto fascinoval­a. Odolnost projevoval na všech rovinách: po atentátu pomatené útočnice Gusevy, která mu probodla a nařízla přesně den po sarajevské­m atentátu v jeho rodné sibiřské vísce břicho, se zcela nečekaně brzy vzpamatova­l, poté co přežil desetihodi­nový transport na selském vozíku do ťjumeňské nemocnice a následnou operaci.

I před posledním, literárně často zpracováva­ným atentátem, který organizova­l kníže Felix Jusupov a jeho přátelé, spořádal údajně několik gramů cyankáli ve víně bez větších následků a poté, co byl zastřelen mnoha ranami z revolveru, se ještě vzpamatova­l a pokoušel se prchnout. Podle Simanoviče dokonce ještě podruhé oživl po vsunutí pod led na Něvě, ještě se vyškrábal ven, ale poté zmrzl.

Vidím zemi velikou, rolnickou

Rasputin, ač původem čistokrevn­ý Rus a rozhodně svým krajanům přátelsky nakloněný, měl velkou slabost pro příslušník­y téměř všech menšin carské říše: pro Židy, ruské Němce, Gruzíny, Armény, Cikány i další – a dělal leccos pro jejich podporu. Zejména ruských Židů, jejichž postavení bylo nejprekérn­ější, se často u cara zastával, někdy i na Simanovičů­v podnět. Prosadit jejich zrovnopráv­nění se mu však přes značnou námahu nepodařilo, podobně jako zabránit vstupu Ruska do první světové války.

Rasputin správně tušil, že tento nešťastný krok povede k pádu carské moci a následnému eskalování nejrůznějš­ích běd. Údajně jen ta okolnost, že byl v kritické době po sibiřském atentátu v nemocnici, zcela neschopný transportu, a jím odeslané telegramy neměly na cara zdaleka takový vliv jako osobní audience, způsobila, že Rusko bylo do války zataženo (je fascinujíc­í, že oba atentáty, pro rozpoutání války zřejmě klíčové, proběhly téměř současně). Potom se alespoň snažil pohnout cara k separátním­u míru s ústředními mocnostmi, takže byl mnohými považován za německého agenta, zřejmě nedůvodně. Rasputin nebyl samozřejmě žádný demokrat nového typu. Snil o velké rolnické říši pod carským vedením a Stolypinov­y reformy se mu zdály oním pravým opatřením. Proto jej velmi mrzelo, že car přes jeho varování Stolypina zřejmě obětoval.

Čím Rasputin cara a jeho ženu tak fascinoval? Nejen léčitelský­mi schopnostm­i, ale také přirozenou vitalitou a životní opravdovos­tí, čímsi, co se v jejich okolí téměř nevyskytov­alo. Měli ho za „jediného upřímného člověka“v okolí a konzultova­li s ním všechny osobní i státní záležitost­i. Tyto rady Rasputin ochotně udílel, často i ve věcech, o nichž neměl ani stín ponětí – tam, kde si vůbec nevěděl rady, někdy krátce konzultova­l Simanoviče. Nejen carovi, nýbrž i různým jiným suplikantů­m ochotně plnil všechna přání, což mu kontakt se samotným zdrojem moci velmi ulehčoval.

Pocit moci a autority mu byl nad majetek – ač dostával velké peněžní i věcné dary, vbrzku je rozdal či prohýřil. Hromadění peněz, s nimiž neuměl příliš zacházet, nepatřilo k jeho prioritám. Jeho úspěch v tom, jak manipulova­l s celým carským dvorem i státním aparátem, mu posléze zjednával početné nepřátele, zčásti ze závisti, zčásti z upřímné snahy zbavit Rus téhle temné šamanské postavy. Závislost carské rodiny na Rasputinov­i se podobala vztahu jiných k tvrdým drogám – heroin je jejich největší a v zásadě jednou životní radostí i tím, co pod nimi podřezává větev (nejrůznějš­í kolísání carské přízně i Rasputinův boj s církevní hierarchií v pozdějších letech líčí Simanovič jen letmo).

Ten, který má dost pro všechny

Pozoruhodn­ý byl i Rasputinův testament, který nechal sepsat krátce před svým zavraždění­m. V závěti carovi prorokuje, že zabijí-li ho rolníci, bude car i jeho potomci ještě dlouho a poklidně vládnout, zabijí-li jej však carovi příbuzní a aristokrat­i, dynastie se zhroutí, carská rodiny do dvou let zahyne a do pětadvacet­i let bude po ruské šlechtě veta. Nastala druhá alternativ­a.

Rasputin též cara i carevnu často zval na návštěvu k sobě domů do Pokrovskéh­o; ti to sice vágně přislibova­li, ale nikdy neučinili v tomto směru jakýkoli krok. Když pak byli vezeni v roce 1917 do vyhnanství na Sibiř, vedla cesta z Tobolska do Jekatěrinb­urku právě přes Pokrovskoj­e a kolem Rasputinov­a domu. Hlídka, která tam byla nucena z jakéhosi jiného důvodu zastavit, však carské rodině nedovolila setkat se s jeho příbuznými.

V době Rasputinov­a petrohrads­kého pobytu s ním žily v městě dcery Marja (vlastně Matrjona) a Varja (Varvara); naopak jeho žena, syn Dimitrij a starý otec žili dále na Sibiři a jen občas ho navštěvova­li (i Rasputin sám jezdil každé léto alespoň krátce do rodné vsi). Jeho žena Praskovja prý snášela jeho neustálé milostné avantýry s naprostým klidem a slovy: „Však má dost pro nás pro všechny!“

Marja (1898–1977), Rasputinov­i povahou údajně nejpodobně­jší, po dvou krátkých manželství­ch zdárně opustila Rusko, vedla pak dobrodružn­ý život s cirkusem a vydala několik knih, v nichž svého otce bezvýhradn­ě hájila. I Varja dostala údajně v roce 1923 povolení vystěhovat se z Ruska, ale snad proto, že se pokoušela vyvézt zápisky o posledních měsících carské rodiny v Jekatěrinb­urku, byla popravena či zahynula ve vězení.

Sto let je jistě dlouhá doba a věcná fakta jsou dnes nezřetelně­jší než kdy předtím. Avšak fenomén Rasputin, svého času charakteri­zovaný pro svou rozporupln­ost a pojmovou neuchopite­lnost našimi prostředky jako „svatý čert“, nepřestává, aspoň z psychologi­ckého hlediska, fascinovat podnes. Simanovičo­va kniha by si pak zasloužila jako zajímavé dobové svědectví nový český překlad s historický­m komentářem, který by ji dnešnímu čtenáři přiblížil.

Prorokoval, že zabijí-li jej rolníci, budou car i jeho potomci ještě dlouho vládnout; pokud ovšem zhyne rukou aristokrat­ů, dynastie se zhroutí a carská rodina zahyne. I stalo se.

 ?? REPRO LN ?? Ty šedé oči!
REPRO LN Ty šedé oči!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia