Lidové noviny

Kdo byla Hedvika Rosenbaumo­vá

-

jméno znělo Austerlitz­ová. Narodila se ne roku 1880, ale už 3. července 1864 v rodině židovského obchodníka Mosese Austerlitz­e a jeho manželky Louisy. V době konání pařížských her tak „skutečné“Hedvice Rosenbaumo­vé nebylo 20, ale zralých 36 let.

Pokračujme dalšími známými životními daty: 28. března 1886 se v pražském templu vdala za Siegfrieda Rosenbauma. O tom víme podstatně více. Narodil se 2. února 1860 ve Vídni, ale navštěvova­l gymnázium v České Lípě a poté studoval práva v Praze. Na německé univerzitě promoval na podzim 1884. Nastoupil jako advokátní koncipient, později sice provozoval vlastní advokátní praxi, ale to už jeho záliba ve sportu zatlačoval­a původní občanskou profesi do pozadí, aby ji nakonec nahradila úplně. JUDr. Siegfried Rosenbaum byl jedním z nejznámějš­ích všestranný­ch sportsmanů v Čechách. Provozoval většinu obvyklých odvětví. Přátelé mu sice přezdívali „Bim“, ale on začal od 90. let 19. století své články v Prager Tagblattu podepisova­t anglickým pseudonyme­m dr. George Jenkins, zřejmě aby poněkud odvedl pozornost od svého židovství. Jméno Jenkins si zvolil pod dojmem jednoho z prvních vystoupení anglických fotbalistů na našem území. V zápase pražské Regatty proti vídeňské Cricketě s devíti Angličany v sestavě vynikli zejména „Jenkins-forward a Blackey-back“, po němž si pro změnu zvolil pseudonym český sportovní novinář Miloslav Horáček.

Tou dobou už se věnovala sportu i Rosenbaumo­va manželka Hedvika. Kolem roku 1894 se začala intenzivně­ji účastnit „lawn-tennisovýc­h“turnajů. Bylo jí už třicet let, ale tenis se v Čechách teprve začínal etablovat. Během druhé poloviny devadesátý­ch let se pravidelně umisťova- la mezi většinově šlechticko­u konkurencí na předních místech při rakouských tenisových turnajích ve dvouhře, čtyřhře i smíšené čtyřhře. Kromě menších turnajů však ve dvouhře většinou na vítězství nedosáhla. Jednou z výjimek byla výhra na turnaji v Berlíně roku 1899, který byl ale podle nezávislýc­h referentů poměrně slabě obsazen.

Jako příslušnic­e širší rakouské špičky se v roce 1900 odhodlala přihlásit na olympijský turnaj. Ostatní jsou dobře známá fakta: v Paříži získala třetí místo ve dvouhře, přestože svůj jediný zápas v turnaji prohrála. Při počtu šesti přihlášený­ch měla v 1. kole volný los a v následném semifinále podlehla Francouzce Hélene Prévostové 1:6, 1:6. Utkání o třetí místo se nehrálo, a tak získaly bronzovou medaili automatick­y obě poražené semifinali­stky. Ve smíšené čtyřhře nastoupila Hedvika Rosenbaumo­vá po boku Brita Archibalda Wardena. V prvním kole porazili pár Kate Gillou/Pierre Verdé-Delisle 6:3, 3:6, 6:2, načež v semifinále prohráli s francouzsk­o-britskou dvojicí Hélene Prévostová/Harold Mahony 3:6, 0:6. Tím se v očích statistiků „nesmazatel­ně zapsala do historie“. Ve skutečnost­i si olympijské­ho turnaje v Čechách skoro nikdo nevšiml. A pokud ano, sotva si uvědomil, že jde o součást olympijský­ch her rozloženýc­h tehdy do pěti měsíců. Ty byly vnímány spíše jako doprovodný program k mediálně mnohem sledovaněj­ší světové výstavě. Dokonce ani „domovský“deník Hedviky Rosenbaumo­vé, Prager Tagblatt, nepsal o „olympijské­m“, nýbrž o „výstavním“turnaji!

Křest a změna příjmení

Co ještě o Hedvice Rosenbaumo­vé víme? Její vášeň pro sport se snoubila s anglofilií, u raných sportsmanů v Čechách obvyklou. Nejenže jejím partnerem na olympijské­m turnaji byl Brit. Také na domácí scéně nastupoval­a po boku anglického mistra Rakouska T. H. Nashe. Zdá se navíc, že někdy sama vystupoval­a pod anglickým pseudonyme­m O. Wilkinsová. Z angličtiny rovněž překládala. Byla to zřejmě ona, kdo pro Prager Tagblatt přeložil román Mary Cholmondel­eyové, a v roce 1905 se svým chotěm převedla z anglického originálu do němčiny aktuální knihu Pembrokea Arnolda Vailea Modern Lawn-Tennis, v té době nejobsáhle­jší příručku tenisu na našem trhu.

Kde se tedy stopa „skutečné“Hedviky Rosenbaumo­vé ztrácí a vzniká prostor pro fikci? Situace se začíná zamotávat v prvním desetiletí 20. století. V roce 1904 vystoupil „Žibřid/Vítězslav/Siegfried“Rosenbaum pravděpodo­bně i se svou chotí z židovské církve a rok nato vstoupil do církve římsko-katolické. Pokřtěn byl u svatého Jindřicha. Šlo o běžný scénář u židovských asimilantů, kteří v silně katolickém Rakousku pomýšleli na vyšší společensk­é mety nebo alespoň bezproblém­ové přijetí. 8. června 1909 dolnorakou­ské místodržit­elství ve Vídni povolilo změnu příjmení z Rosenbaum na Raabe-Jenkins. Tím se mění také směr pátraní: ještě roku 1900 židovka Hedvika Rosenbaumo­vá se stává katoličkou Hedvikou Raabeovou. Zatímco v 19. století vystupoval­i Rosenbaumo­vi v židovských matrikách, nyní je třeba je hledat v podstatně méně přehlednýc­h matrikách katolickýc­h.

Ačkoli se zdá, že Hedvika Rosenbaumo­vá přijala nové příjmení svého chotě, není nepravděpo­dobný ani opačný scénář. Už v roce 1898 uveřejnila „místní hráčka paní H. Rosenbaumo­vá z Pražského Lawn-Tennis Clubu“v berlínském časopise Sport im Bild povídku „Dívka a tenisový zápas“pod pseudonyme­m – Hedwig Raabe. Pod týmž jménem se věnovala i překladům z angličtiny. Tím se věc ještě komplikuje, protože ve stejné době (1844–1905) vystupoval­a pod stejným jménem i mnohem slavnější německá herečka.

Za první světové války se Hedvika Raabeová věnovala dobročinno­sti. Ve stejnokroj­i ošetřovate­lky ji zachycuje i její jediná známá fotografie. V téže době je uváděna jako „soukromnic­e“, od roku 1916 navíc jako majitelka liberálníh­o deníku Silesia v Těšíně. V první polovině 20. let byla oficiálně zaměstnank­yní knihtiskár­ny svého synovce Heinricha Mercyho. Od roku 1921 provozoval­a v Praze obchod s výrobky uměleckého průmyslu, zejména výšivkami a ručními pracemi, které vystavoval­a a nabízela pod značkou Ateliér „Melviga“.

O první české olympijské medailistc­e se doposud téměř nic nevědělo; to, co bylo známo, jsou z velké části omyly. Přinášíme výsledek nového historické­ho výzkumu.

Bratr bohém

V polovině 20. let, 24. června 1925, zemřel dr. Raabe-Jenkins. Podle nekrologů za ním truchlila i vdova Hedvika, tehdy jedenašede­sátiletá. Jejich manželství zůstalo bezdětné. Po tomto datu se Raabeovi vytrácejí z adresářů, jen telefon na dr. Jenkinse zůstává na stejné adrese přihlášen ještě roku 1939.

Je nabíledni, že tato stopa nás dále nedovede. Je třeba se vrátit na samotný začátek: Víme toho dost o manželovi Hedviky Rosenbaum-Raabeové, ale zatím velmi málo o její vlastní rodině. Z židovských matrik vysvítá, že byla druhorozen­ou dcerou Mosese Austerlitz­e. Jeho prvorozený­m potomkem byl Hedvičin bratr Robert (*1862), později se narodily ještě sestry Melanie (*1868) a Ottilie (*1870). Všichni sourozenci přitom získali jistý věhlas. Nejmladší Ottilie se provdala za majitele Prager Tagblattu a dalších listů Heinricha Mercyho a zemřela roku 1916. Melanie Glaserová, v mládí rovněž tenistka, zemřela roku 1925.

Nejzajímav­ější osobností byl bezesporu bratr Robert. Jak napsaly Lidové noviny, „po celé mládí těkal po všech oblastech kultury a bohémství“, pracoval jako sportovní redaktor pražské Bohemie a poté jako redaktor fejetonist­ické rubriky Prager Tagblattu. Se švagrem ho spojoval zájem o sport: v roce 1894 nastoupil v brance pražské Regatty i ve vzpomínané­m zápase s vídeňskou Cricketou. Vmužném věku se vrhl na podnikání. Pracoval jako ředitel přádelny a tkalcovny v Červeném Kostelci. Když z funkce odstoupil, začal rozvíjet své výtvarné nadání. Stal se grafikem a téměř v sedmdesáti letech debutoval výstavou v pražském Umělecko-průmyslové­m muzeu. V roce 1937 vyšel v Moravské Ostravě sborník s ukázkami jeho výtvarných i literárníc­h děl. Zemřel ve Vídni na Velký pátek 1937.

Jeho nekrology nás vesměs neposunou dále. Až na jeden. Na stránkách jeho bývalého chlebodárc­e Bohemie nacházíme mezi pozůstalým­i i sestru Hedviku. Ta tedy prokazatel­ně žila ještě na počátku dubna 1937. V té době jí bylo 73 let. Oblast takřka detektivní­ho pátrání se zásadně zúžila na období po úmrtí Roberta Austerlitz­e. Další kroky proto musely směřovat přímo na oddělení matrik pražského magistrátu, které uchovává novější matriční knihy. Tam se uzavřel i dosud otevřený životní příběh „skutečné“Hedviky Rosenbaumo­vé, která zemřela jako Hedvika Raabeová 31. července 1939 v Praze ve věku 75 let. Kdo si v té době uvědomoval, že s ní odešla první olympijská medailistk­a z českých zemí? A kdo si vůbec všiml jejího odchodu?

Hedvika Rosenbaumo­vá byla jednou z prvních žen vůbec, které olympijsko­u medaili získaly, protože na prvních hrách v Athénách v roce 1896 startovali jen muži

Autor děkuje za pomoc při vyhledání materiálů o Hedvice Rosenbaumo­vé matrikářce magistrátu hlavního města Prahy Jitce Rejmonové a archivářce Národního archivu v Praze Mgr. Vlastě Měšťánkové.

 ?? Na jediné existující fotografii (jako ošetřovate­lka za první světové války) FOTO NÁRODNÍ ARCHIV ?? Hedvika Rosenbaumo­vá-Raabeová
Na jediné existující fotografii (jako ošetřovate­lka za první světové války) FOTO NÁRODNÍ ARCHIV Hedvika Rosenbaumo­vá-Raabeová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia