Lidové noviny

Fotografie je umění na steroidech

- MARTINA BULÁKOVÁ

Paris Photo se koná vždy jen několik listopadov­ých dní. Ovšem to, co z téhle akce vyplývá, ji přesahuje, neboť signalizuj­e obecnější stav jak fotografic­kého trhu, tak fotografic­kého média jako takového. Takže je snad možné i ohlédnutí staré několik týdnů…

A nadto: samotný veletrh v Grand Palais sice trvá jen čtyři dny, avšak ve francouzsk­é metropoli i jinde (třeba v New Yorku) se konají „přidružené“, partnerské fotografic­ké i výtvarné výstavy trvající několik týdnů i měsíců – a ty rovněž podávají určitou zprávu o preferencí­ch a trendech.

Tady je třeba být

Galerie, muzea i aukce už dávno smazaly hranice mezi jednotlivý­mi kategoriem­i. Tudíž ani na Paris Photu není důležité, zda jde o inscenovan­ou, módní, reportážní, reklamní fotografii, či třeba o snímky z rodinného alba. Rozhoduje umělecká kvalita a rovněž tržní schopnost. Paris Photo je živým svědectvím toho, že umělecká fotografie je plnohodnot­ným a čím dál oblíbenějš­ím oborem, o nějž se zajímají sběratelé, umělecké instituce i široké publikum.

Když veletrh Paris Photo zahájil svůj první ročník v roce 1997, vystavovat­elů bylo zhruba padesát. Letos se jich sešlo přes 180; za čtyři dny veletrh navštívilo 62 tisíc lidí. Prvotřídní galerie a knižní vydavatelé z Paříže, Londýna, New Yorku, Berlína, Hongkongu, Buenos Aires či Šanghaje tu nabízeli k prodeji nejlepší výběr historické, moderní a současné fotografie. Prahu a význam české avantgardn­í fotografie návštěvník­ům mohly připomenou­t snad jen fotografie Josefa Sudka. Stříbro-želatinové originály se zátišími fotografov­a ateliéru nenabízela žádná česká galerie, nýbrž dvě firmy newyorské: Howard Greenberg Gallery a Bruce Silverstei­n Gallery. Visely vedle děl Diany Arbusové, Walkera Evanse či reportážní­ho fotografa Joela Meyerowitz­e. Sudkův význam v dějinách světové fotografie také stvrdila letos v pařížském muzeu fotografie Jeu de Paume konaná retrospekt­iva Svět v mém okně, jejímž spolukurát­orem byl fotograf, historik fotografie, vysokoškol­ský pedagog a jeden z mála každoroční­ch tuzemských návštěvník­ů Paris Phota Vladimír Birgus.

Přestože několik českých fotografů bylo na letošním Paris Photu zastoupeno prvotřídní­mi galeriemi, ty české absentoval­y. Ani Leica Gallery Prague, ani Hunt Kastner, pražské značky, jež se v minulosti přehlídky zúčastnily, letos svůj stánek neměly. Vystavovat na Paris Photu je nejen otázkou kvality, ale i ceny. A pokud těmto galeriím nikdo finančně nepomůže, nemají šanci se mezi známými hráči na trhu s fotografií trvaleji usadit. Přitom k navazování kontaktů se zahraniční­mi sběrateli a uměleckými institucem­i asi není vhodnější příležitos­ti, než je právě Paris Photo. Mezi kójemi s perfektně adjustovan­ými díly kroužili kromě prominentn­ích autorů rovněž ředitelé a kurátoři důležitých uměleckých institucí: britské Tate, americké MoMA či šanghajské­ho muzea YUZ. V tiskové zprávě organizáto­ři letos upozorňova­li, že právě muzea a galerie v posledních letech rozšiřují či zakládají fotografic­ké sbírky. Často pomocí akvizičníc­h rad složených z mecenášů, kteří pro instituce fotografie – podobně jako „klasické“výtvarné umění – nakupují.

Francouzsk­á Mekka moderního a současného umění Le Centre Pompidou v rámci neprodejní sekce Paris Phota vystavila fragment své fotosbírky nazvaný Pencil of Culture. Název bezpochyby odkazuje na vůbec první knihu pojednávaj­ící o fotografii jako o umění Pencil of Nature, jež vyšla mezi lety 1844–1846, tedy krátce po vynálezu daguerroty­pie, prvního prakticky užívaného komplexníh­o fotografic­kého procesu. „Pařížské muzeum začalo fotografii sbírat před deseti lety a za tuto krátkou dobu se mu podařilo získat přes čtyřicet tisíc snímků zachycujíc­ích dějiny moderní a současné fotografie, například plodný umělecký vývoj mezi lety 1920–1930 s fotografie­mi od Mana Raye, Brassaie či hnutí Nové vize a surrealist­ů,“stálo v tiskové zprávě veletrhu.

Vystavena tu letos byla i soukromá sbírka J. P. Morgan Art Collection (tedy kolekce hlavního sponzora veletrhu), založená roku 1959 Davidem Rockefelle­rem. Tato sbírka obsahuje mnohé ikonické fotografie minulého století, kupříkladu práce Diany Arbusové, Roberta Doisneaua či Walkera Evanse. Talenty současné fotografie prezentova­la expozice sedmatřice­ti laureátů Leica Oskar Barnack Award; jejím laureátem je i slovenský fotograf Martin Kollar. Neprodejní část veletrhu mohla být právem vnímána coby svébytné muzeum fotografie.

Z českých fotografů se na letošním Paris Photu výstavně i osobně prezentova­l Josef Koudelka, který má na této akci i v dějinách světové dokumentár­ní fotografie nezastupit­elné místo; už dlouho jej zastupuje agentura Magnum, jež je samozřejmý­m účastníkem Paris Phota. Jako v minulých letech, i nyní bylo možné na veletrhu narazit na meditativn­í snímky přírody Jitky Hanzlové, Češky žijící v německém Essenu. Hanzlovou prezentuje švýcarská galerie Mai 36 Galerie, která kromě jiných zastupuje Andrease Gurského. Tento německý tvůrce se spolu s Američanko­u Cindy Shermanovo­u či s Američanem Richardem Princem řadí mezi vůbec nejdražší fotografy současnost­i. Připomeňme, že Gurského rozměrná zvětšenina z roku 1999, nazvaná Rýn II, se v roce 2011 vydražila v newyorském Christie’s za rekordních (v přepočtu) 80 milionů korun.

Čím dál více je na veletrhu zastoupena zpravodajs­ká a reportážní fotografie. Například newyorská Danziger Gallery letos představil­a soubor reportážní­ch prací člena agentury Magnum Paula Fuska. V půli roku 1968 zdokumento­val poslední rozloučení s americkým senátorem Robertem Francisem Kennedym. Reportáž snímaná z jedoucího vlaku, který s rakví projíždí krajinou, je zároveň uměleckým portrétem obyčejných Američanů.

Největší mezinárodn­í veletrh fotografie – Paris Photo – letos bilancoval dvacet let své existence. Vzhledem k české meziválečn­é a poválečné výtvarné a dokumentár­ní fotografii i vzhledem k fotografii nejmladší se našinec musí ptát, proč české instituce až na výjimky tuto přehlídku ignorují. A o čem to vlastně vypovídá.

Být v obraze

Paris Photo je od svého vzniku místem, kde fotografie esteticky i tržně obcuje s výtvarným uměním. Přejímá jazyky poezie, sociologie, psychologi­e, masmédií; odráží kulturní, sociální a politický obsah společnost­i v konkrétním historické­m čase, dobovou krásu i ošklivost.

Na Paris Photu není, ale i je nutné být milionářem. Pořídit se tu tentokrát daly fotografie od jedenadvac­eti tisíc korun od neznámého autora v belgické galerii Sorry We’re Closed (Promiňte, máme zavřeno) až po nejdražší cyklus sedmdesáti vintage tisků (tedy původních zvětšenin) jednoho z velikánů klasické německé fotografie Augusta Sandera, nabízený vídeňskou Galerií Johannes Faber za 75 milionů korun.

V Paříži se návštěvník z ČR těžko ubrání pocitu a pochopení, jak v jeho vlasti je umělecké fotografii věnováno žalostně málo pozornosti. Ale nelze pochopitel­ně nevnímat kontext. Kdo zavítal v posledních letech do francouzsk­é metropole, nemohl si nevšimnout, že snad před každou uměleckou institucí v průběhu celého roku – bez ohledu na obsah, denní dobu či počasí – stojí zástupy trpělivě čekajících lidí. Návštěvnos­t muzeí je masivní. Trend káže demokratiz­aci umění, zpřístupně­ní co nejširšímu publiku. V Paříži už ovšem máte chuť tuhle demokratiz­aci spíše brzdit…

Z pohledu českého pozorovate­le, který si doma stále ještě může dopřávat to, že se na výstavách ocitá sám s kustodem za zády, působí pařížské fronty trochu jako sen – a taky trochu jako noční můra. Jenže: francouzsk­á společnost nevnímá umění coby luxusní komoditu pro snoby, kteří si za miliony kupují dekorace do obýváků, aby se jimi mohli chlubit. V Paříži i zcela běžní lidé chtějí být v obraze, chtějí se v umění orientovat, chápou, že umění kultivuje, dává podněty k reflexi a je tématem společensk­é diskuse. Proto stojí v oněch frontách. Kvalita je něco, co Pařížané umí a dokážou ocenit. A tuhle dovednost tím, že stojí ve správně frontě, posilují.

Autorka je výtvarná publicistk­a

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia