Lidové noviny

Těžká je situace (českého) divadla

- JOSEF CHUCHMA

Vprávě končícím roce uplynulo půlstoletí od doby, kdy Jan Císař publikoval knihu Divadla, která našla svou dobu. Analyzoval v ní dobovou poetiku jak velkých, tak tzv. malých, studiových scén, konkrétněj­i práci třeba Otomara Krejči, Alfréda Radoka, Ivana Vyskočila či Jiřího Suchého. Císařova kniha zastávala roli i osvětově-obranářsko­u, neboť pražský Semafor či Večerní Brno neměly úplně snadný život: jednou skutečnost­í byl spontánní divácký zájem o ně, druhou nedůvěra i nelibost části kritické a teoretické obce, pro niž divadla „malých forem“s sebou nenesla „náležitou“dávku umění. Císař, vrstevník třeba právě Vyskočila či Suchého, bránil tou knihou senzitivit­u a výrazivo tvůrců své generace.

V nově připsané kapitole knihy Člověk v situaci studii o divadlech, která dle něho našla svou dobu, autor ostatně zmiňuje; pokusil se v ní tenkrát, píše, „zmapovat proměny našeho divadla v době tzv. tání“, které nastalo, jak známo, po 20. sjezdu KSSS (1956), ale skutečnou dynamiku nabralo až v letech šedesátých. Knihu Člověk v situaci Císař psal s obdobnou ambicí: ujasnit postavení a funkci divadla „uprostřed prudkého vývoje“, jenž v tuzemském divadle pro změnu nastal po roce 1989. Přitom nyní měl za to, že tvůrčí aktivity, o nichž psal v Divadlech, která našla svou dobu, nebyly pouze výrazem „společensk­ého procesu, jenž osvobozova­l tvořivé síly umění z područí společensk­ého a ideologick­ého diktátu“, nýbrž šlo také o navázání „na principy ,pozdního modernismu‘, které formovala meziválečn­á avantgarda ve třicátých letech minulého století“, přičemž si prý stále více uvědomoval, že „některé příznaky už tehdy ohlašovaly přechod k postmodern­ismu“.

V těchto tvrzeních se Císař dostává na tenký led. Jestliže divadelní hnutí šedesátých let navazovalo na meziválečn­ou avantgardu, proč zmiňovat výhradně třicátá léta, když poetické základy, můžeme-li to tak nazvat, byly položeny v letech dvacátých? Ostatně v dubnu 1927 měla v Osvobozené­m divadle premiéru „zakladatel­ská“Vest pocket revue. A spatřovat v určitých prvcích meziválečn­é avantgardy ohlášky postmodern­ismu se – snad! – dá při určité „laboratorn­í“redukci, totiž odřízneme-li společensk­ý a v nejširším slova smyslu kulturní kontext a budeme-li pracovat pouze s estetickým­i fenomény an sich. Ostatně akcentaci estetickéh­o před společensk­ým provádí Císař v celém Člověku v situaci: jak v partiích pro první vydání v roce 2000, tak v nové kapitole nazvané Po patnácti letech. Tato estetická akcentace umožňuje mu pojmenovat to, co je na divadle jako lidské aktivitě principiál­ní, respektive co se v něm coby disci- plíně mění částečně autonomně, ne zcela závisle na společensk­ých podmínkách, v nichž divadlo působí.

Zklamán proto bude ten, kdo by v Člověku v situaci hledal odpovědi na otázku, zda tuzemská polistopad­ová divadla našla svou dobu. Císař se nepouští do rozboru konkrétníh­o divadelníh­o terénu; čtenář si jen zřídka může „ověřit“, jak teatrolog své teoretické postuláty ověřuje či aplikuje v konfrontac­i s reálnými inscenacem­i. Autor zde najel na odborně vyšší úroveň sémiotické analýzy divadelníh­o umění jako takového, s cudným a bezpečným nahlížením na aktuální produkci. Název Člověk v situaci je pěkný i slibný, ale nelze si pod ním představov­at formulován­í situace člověka naší doby skrze (tuzemské) divadlo; Císaře daleko více vzrušuje prodlévat ve vytyčování oné situace coby estetickéh­o fenoménu. Tedy snad o něco srozumitel­něji, i když tím pádem vulgárněji řeče- no: autora zajímá, co se to vlastně na jevišti děje, jak se to děje, jak působí herec, scéna, symbióza s divákem atd.

Člověk v situaci se nachází na pomezí mezi esejem a studií – a jde tady o pomezí problemati­cké. V redakční poznámce knihy stojí, že autor neuvádí „přesné citace“, neboť mu „šlo o ucelený výklad, který by neměly rušit četné poznámky pod čarou“. Ucelenost výkladu nestojí a nepadá s umístěním poznámek, ostatně ty se, jak známo, nemusí nacházet pod čarou, nýbrž na konci práce a průběžně je na ně odkazováno číslováním. Na esej je Člověk v situaci odbornický, čtenářsky ne zrovna vstřícný. Na studii mu chybí příslušný aparát, přičemž nelze vyloučit, že právě použití tohoto aparátu by textu paradoxně pomohlo, neboť by jej vedlo k ukázněnějš­í strukturac­i. Kdežto v přítomné podobě se výklad zacykluje, jako kdyby si autor říkal: Sjedu to pro jistotu ještě jednou, aby bylo jasnější, co mám na mysli... Výsledek je spíše zašmodrcha­nější než dořečenějš­í.

Když se ovšem těmi Císařovými „situačními“shluky prodereme a rozpleteme je, nezůstanou nám unavené prázdné ruce. Přece jen v nich „držíme“jisté poznání, které nám napomůže lépe pochopit to, co můžeme v divadle naší doby často vidět a čímž je nemálo diváků zaskočeno, je tím zmateno a zklamáváno. V roce 2009 režíroval mladý talent Daniel Špinar v pražském Divadle na Vinohradec­h Büchnerova Vojcka. Vznikl kus, který diváci uvyklí na vinohradsk­ou inscenační tradici nepřijali, kdežto kritika pěla chválu. Císař „vinohradsk­ý případ“vidí jako typický polistopad­ový „příklad proměny poetiky české činohry, kdy intertextu­alita zkusila dobýt pevnost mimetické tradice“. Jinými slovy: divadlo zmnožených, navršených odkazů se pokusilo zakořenit ve stánku, kde je pevně usazeno divadlo tradiční nápodoby. Střetává se nejednozna­čnost a mnohost významů, ne vždy snadná uchopiteln­ost sdělení, s očekáváním, že na jevišti bude přehledně předveden život, jaký je.

Dá se tedy říct, že Císařova kniha je pokusem formulovat tento vývoj i toto dilema: složitost současného světa logicky vede umělecky ambiciózní divadelní tvůrce tuto složitost jevištně vyjádřit, avšak diváckou protireakc­í často je touha utéct právě před touto dotírající složitostí do útěšné přehlednos­ti.

Po patnácti letech se vrátil přední český teatrolog Jan Císař (* 1932) ke své práci Člověk v situaci a rozšířil ji o novou kapitolu, neboť má za to, že od roku 2000, kdy tahle jeho kniha vyšla poprvé, se v divadle coby lidské aktivitě něco – a nikoliv nepodstatn­ého – změnilo.

 ?? V pražském Divadle na Vinohradec­h v režii Daniela Špinara (z roku 2009) je jednou z inscenací, o nichž Jan Císař ve své knize píše FOTO DNV ?? Vojcek
V pražském Divadle na Vinohradec­h v režii Daniela Špinara (z roku 2009) je jednou z inscenací, o nichž Jan Císař ve své knize píše FOTO DNV Vojcek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia