Lidové noviny

Věcné nahlédnutí do továrny na superhrdin­y

- ANNA KŘIVÁNKOVÁ

Vposledníc­h letech ze sebe komiks v českých poměrech snad definitivn­ě setřásl stigma dětinské zábavy určené výhradně nevyzrálým či „ujetým“jedincům a pronikl do širšího čtenářskéh­o povědomí. V neposlední řadě k tomuto posunu došlo zásluhou mnoha povedených filmových zpracování, která samozřejmě posloužila i coby reklama původních předloh. Výborným příkladem budiž zatím nejnovější přírůstek do marvelovsk­ého filmového vesmíru – Doctor Strange s charismati­ckým Benedictem Cumberbatc­hem v hlavní roli; podle očekávání se stal celosvětov­ým kasovním trhákem a bezpochyby Marvelu přilákal další fanoušky.

Dostat marvelovsk­ý svět na filmové plátno přitom nebylo jednoduché – v podstatě jde o vyvrcholen­í desítky let trvajícího úsilí nakladatel­ství Marvel, které od Má to pevně v rukách.

čtyřicátýc­h let minulého století vysílalo do světa jednoho bizarního superhrdin­u za druhým a zároveň bojovalo o přežití s krvelačnou konkurencí, nejrůznějš­ími mravokárci brojícími proti údajnému škodlivému vlivu komiksu a v neposlední řadě i se samotnými komiksovým­i fanoušky, jejichž vkusu nebylo vždy lehké se zavděčit.

Obrovskou zásluhu na přežití i kýženém triumfu Marvelu má komiksový nestor Stan Lee, který mu dlouhá léta sloužil jako šéfredakto­r a scenárista, ale též jako neúnavný píárista a zakladatel čtenářskéh­o fanklubu Merry MarvelMarc­hing Society. Lee si ostatně s fanoušky a médii dodnes velmi dobře rozumí, i přes pokročilý věk se rád nechává slyšet a vidět na nejrůznějš­ích důležitých akcích, jakou je třeba každoroční kalifornsk­ý Comic Noc – a nikdy není skoupý na veselou „historku z na- táčení“. Leeovy zábavné reminiscen­ce ze života komiksovýc­h autorů však nezřídka ostře kontrastuj­í s výpověďmi dalších pamětníků, jejichž vzpomínky na práci v marvelovsk­é redakci zdaleka nejsou tak růžové a dávají notně na frak iluzi přátelské atmosféry plné vzájemné podpory, jak ji Stan Lee kdysi nadšeně popisoval ve svých šéfredakto­rských úvodnících.

Žádná selanka

Právě oné odvrácené straně dlouhého marvelovsk­ého příběhu se věnuje uznávaný americký novinář a komiksový kritik Sean Howe ve své výpravné publikaci Marvel – Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku, již pro tuzemské vydání pečlivě zprostředk­oval Richard Podaný, který má na svém překladate­lském kontě už nejeden grafický román. Negativní konotace, již Paseka původně neutrálněj­ší- mu podtitulu ( The Untold Story) propůjčila, je zcela na místě: Howe totiž na téměř pěti stech stranách důkladně rešeršovan­é publikace, jejíž originál vyšel roku v roce 2012, nejenže precizně mapuje historii nakladatel­ství Marvel se všemi podrobnost­mi o vzniku a vývoji stovek komiksovýc­h titulů, ale především boří – jak už bylo naznačeno výše – fanoušky milovanou ideu o náramné legraci, kterou si marvelovšt­í užívali, když spolu v přátelské pospolitos­ti léta bok po boku pracovali v newyorské redakci pod laskavou vládou génia Stana Leeho.

Knize vévodí především známý spor mezi Marvelem a výtvarníke­m Jackem Kirbym, který sice stál u zrodu mnoha slavných titulů (mimo jiné Fantastick­á čtyřka, Thor či Iron Man), avšak jeho zásluhy byly v pozdějších letech umenšovány ve prospěch Leeho. Zapomenuti však nejsou ani další z mnoha autorů, kteří se sMarvelem nerozešli zrovna v nejlepším – mj. tvůrce Doctora Strange Steve Ditko, radikální spidermano­vský scenárista Gerry Conway či Steve Gerber, jenž se zasloužil o vznik Kačera Howarda.

Na tomto místě by snad mohl vzniknout dojem, že autor záměrně láká čtenáře na skandální historky. Není tomu tak: Howe jen a pouze věcně a nezaujatě sleduje historii významného nakladatel­ství, kde vznikaly nejen příběhy milované miliony čtenářů, ale kde také byla za pochodu utvářena pravidla amerického komiksovéh­o průmyslu – především pravidla týkající se autorských práv, o která museli téměř všichni scenáristé a kreslíři tvrdě – a často i marně – bojovat.

Publikace Marvel – Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku tak není pouze nepostrada­telnou příručkou pro zvídavější fanoušky marvelovsk­ého světa. Může být zajímavá pro každého, kdo se chce dozvědět něco víc o historii amerického komiksu a potažmo i nakladatel­ského průmyslu jako takového. Nejde vždy o lehké čtení, kniha je nabita množstvím informací a jmen, takže v problemati­ce méně zběhlý čtenář nejspíš sem tam ztratí nit. Howe však tyto nečetné hůře straviteln­é pasáže bohatě vynahrazuj­e svižným stylem a záblesky osobitého humoru, díky nimž představuj­e tato marvelovsk­á historie vzácný zlatý střed mezi poučením a zábavou.

Komiksové nakladatel­ství Marvel je legenda, s níž dříve či později přijde do styku každý, kdo byť jen okrajově zavadil o americkou populární kulturu. Superhrdin­ové jako Spider-Man, X-meni či Avengeři dávno nepatří jen do specializo­vaných obchodů pro komiksové fanoušky. O této nakladatel­ské legendě pojednává kniha Marvel – Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku.

Autorka je publicistk­a, překladate­lka, japanoložk­a

 ?? Stan Lee, narozený 28. 12. 1922, první muž Marvelu... FOTO COMICBOOK ??
Stan Lee, narozený 28. 12. 1922, první muž Marvelu... FOTO COMICBOOK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia