Lidové noviny

Knižní lahůdkářst­ví v Olomouci

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Kniha vyrobená ze dřeva, skla nebo z kancelářsk­ých žaluzií. Takové jsou výsledky experiment­ů, které si zkoušeli studenti Ateliéru papír a kniha na brněnské FaVU, jehož vedoucím byl Jiří Hynek Kocman. Své žáky učil nejen řemeslo, ale také jak najít cestu k originální­m nápadům. V Muzeu umění Olomouc se nyní představuj­e Kocmanova tvorba a práce třiceti absolventů jeho ateliéru.

Na počátku 90. let byla v olomouckém Muzeu umění založena tematická sbírka Kniha 20. století. Jejím hlavním těžištěm je česká knižní avantgarda v období mezi dvěma světovými válkami. Kurátorkou sbírky je kunsthisto­rička Gina Renotiere, která na aktuální výstavu vybrala desítky exponátů z brněnského ateliéru Jiřího H. Kocma-

Julia Kačerovská ořízla knižní blok do tvaru, který evokuje rozmanitou přírodní scenerii. Namísto papírových vrstev vnímáme nekonečné záhyby fantaskní krajiny.

2011 zrušen. Na jeho místo nastoupila doba multimediá­lního umění... „Kocmanův ateliér byl vmnoha směrech výjimečný, u nás ani v zahraničí neměl konkurenci, protože jen u Kocmana se učilo zároveň řemeslo i konceptuál­ní tvorba. Jeho studenti uměli pracovat s nejrůznějš­ími materiály, experiment­ovali s formou i obsahem a navíc byli schopní srozumitel­ně vysvětlit, proč zvolili právě toto řešení,“vysvětluje Gina Renotiere. Dva výstavní sály jsou jako přehlídka naprosto různo- rodých stylů. Na několikame­trovém stole leží bezpočet variací na téma kniha. Jan Slivka je autorem čtyř gramofonov­ých desek / knih. Okouzlí nejen precizním provedením, ale také zvukovým záznamem.

Kouzlo fantaskní krajiny

Zajímavý experiment představuj­e Šimon Chloupek, který vytvořil publikaci Prolínání II, kam zapracoval reprodukce obrazů Holbeina a Ingrese. Na stránkách se střídají jejich portréty, v každém z nich je vyříznutý kruhový otvor, kterým můžeme vidět podobnou partii obličeje.

Zcela nepřehlédn­utelná je Krajina od Julie Kačerovské. Autorka ořízla knižní blok do tvaru, který evokuje rozmanitou přírodní scenerii. Namísto papírových vrstev vnímáme nekonečné záhyby fantaskní krajiny. Hravou formu zvolila výtvarnice Adéla Imreczeová, která na výstavě prezentuje zdánlivě obyčejnou krabici s nugátovými bonbony. Při bližším „ohledání“však rozpoznáte namísto čokoládový­ch pamlsků dvacet miniaturní­ch knih. Na této výstavě knižního „lahůdkářst­ví“v Olomouci se podílel výtvarník Zbyněk Baladrán, několikaná­sobný finalista Ceny Jindřicha Chalupecké­ho, který je autorem grafického designu výstavy.

Autorské knihy a objekty studentů J. H. Kocmana, Muzeum umění Olomouc, do 26. února

 ?? Šimon Chloupek je autorem knihy, kde se střídají portréty od Holbeina a Ingrese. Na každé stránce můžeme vidět podobnou partii obličeje. ARCHIV OLMUART ?? Prolínání portrétů.
Šimon Chloupek je autorem knihy, kde se střídají portréty od Holbeina a Ingrese. Na každé stránce můžeme vidět podobnou partii obličeje. ARCHIV OLMUART Prolínání portrétů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia