Lidové noviny

Na Nový rok výjimku

Do sebe nasoukají.

-

Průměrný Čech spořádá ročně 2,7 kilogramu luštěnin, což je zhruba o polovinu méně, než se zkonzumuje například v zemích na jihu Evropy. Jediným dnem v roce, kdy jde čočka na odbyt ve velkém, je Nový rok. Podle průzkumů si v tento den dává čočku na kyselo či čočkovou polévku každý druhý obyvatel Česka. Ti všichni – řečí statistik – věří, že jim čočka přinese bohatství. Kde a kdy se tato pověra zrodila, není úplně jasné. Údajně je její původ ve tvaru drobných kulatých semen, které připomínaj­í peníze. Vysvětlení, proč se luštěniny na Nový rok vaří, je ale možná mnohem jednodušší. Obsahují totiž spoustu vlákniny, prospěšnýc­h vitaminů, minerálů a dalších důležitých látek, kterých se dříve v zimním období nedostával­o.

V českých končinách se ponejvíce připravuje již zmíněná čočka na kyselo, tedy uvařená, zahuštěná jíškou na cibulce, ochucená solí, pepřem, česnekem a případně majoránkou a dochucená octem. Přidat můžete vejce na tvrdo nebo volské oko, kus uzeného, opečený špekáček či ovar, který vám zbyl ze silvestrov­ské půlnoci.

Čočkový kaviár

Jestliže se chcete vyhnout tomuto už poněkud otřepanému pokrmu, jenž vyžaduje dlouhé namáčení luštěniny předem, sáhněte po čočce červené. Uvařená je za pár minut (stačí maximálně čtvrthodin­ka bez předchozíh­o máčení) a navíc – na rozdíl od hnědé klasiky – nenadýmá.

Skvělá je například ve formě krémové polévky. Na olivovém oleji orestujete cibulku, přidáte podle chuti česnek, římský kmín, trochu kořenové zeleniny a na kostičky pokrájenou bramboru. Vše zalijete zeleninový­m vývarem (postačí ale i voda), přidáte červenou čočku, sůl a vše povaříte do měkka. Poté polévku rozmixujte tyčovými mixérem, dochuťte koriandrem nebo petrželí a zakápněte citronem.

Pokud se budete chtít před novoročním­i hosty blýsknout, kupte černou čočku beluga. Její příprava je stejně snadná, avšak zachovává si i v uvařené formě tvar, slupka semen nepraská. Říká se jí také „kaviár“mezi luštěninam­i (odtud i její název). Má jemně nasládlou a lehce oříškovou chuť a skvěle si rozumí se zeleninou. Oblíbené je belugové rizoto – ať už se zeleninou nebo s houbami. Jen počítejte s tím, že výsledek nikdy nebude tak krémový, jako v případě rizota z rýže. Nebo ji můžete povařit jako chutnou přílohu ke grilované či pečené rybě.

Mimochodem, v zahraničí jsou ryby na Nový rok podávány jakožto symbol štěstí. Servírují se nejen v severských zemích, ale třeba i Německu a v Polsku, kde mají rádi nakládané ryby v kyselém nálevu se zelím, což se jeví jako skvělý životabudi­č po silvestrov­ských oslavách.

A je tu ještě jedna pověra. Na novoročním stole by se nikdy neměl objevit opeřenec, zajíc či jakékoli jiná zvěřina. S husou, kachnou nebo kuřetem by vám mohlo uletět štěstí, v případě divočiny by mohlo utéci do lesa.

Kateřina Svobodová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia