Lidové noviny

Nový rok odstartova­l štědrostí

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Od prvního lednového dne se do starobních důchodů, minimálníc­h mezd i podpory rodičovstv­í začalo promítat vládní navyšování.

PRAHA Tradice velí, že na Nový rok by se měla servírovat čočka, protože její konzumace zajistí v následujíc­ích dvanácti měsících finanční hojnost. Letos lidovému zvyku k naplnění pomohla velkorysá sociální politika ministersk­ého týmu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Odměna za práci

Minimum, za které se od včerejška odvádí pracovní výkon, činí jedenáct tisíc korun. Vláda nejnižší možnou láci zvedla o patnáct set a navyšovalo se již potřetí, v prvním a druhém případě se přidávalo sedm stovek. Cílem je, aby se vyplatilo chodit do zaměstnání, aby pracující člověk měl k dispozici víc prostředků než ten, kdo nedělá. Ideální mez podle ČSSD: minimální mzda má být 40 procent průměrného výdělku – po včerejší valorizaci procento dosáhlo na 38,2.

Přilepšení se týká i těch, kdo už mají aktivní léta za sebou, starob- ní důchody narostly v průměru o 308 korun měsíčně.

Množme se

Včera byl uveden do chodu i soubor úlev a slev, díky nimž mají Češi častěji a radostněji vstupovat do rodičovstv­í. Daňová srážka na druhé dítě vzrostla o 2400 korun ročně, na třetího a dalšího potomka o 3600,–. Jedináčci zůstávají na starých hodnotách, roční odečet na jedno dítě je 13 404 korun.

Po skandinávs­kém vzoru se začalo více pamatovat na otce, kteří chtějí s dítětem budovat vztah hned od narození. Vznikla pro ně nová dávka ve výši 70 procent platového základu, na niž mají tatínkové nárok po dobu jednoho týdne. Novorozene­ckou „dovolenou“je možné čerpat kdykoli během prvních šesti týdnů od porodu a musí se vybrat v kuse.

Výhodnější parametry získává i rodičovský příspěvek. Už není shora omezená jeho měsíční výše a celková částka končící na hranici 220 tisíc korun se dá vybrat rychleji, v maximální variantě za půl roku. Skončilo i omezení přídavku podle toho, jestli dítě dochází do jeslí, nebo do mateřské školy.

Dietní bufety

Začala platit obávaná „pamlsková“vyhláška, která ze školních bufetů vyhání majonézové bagety, čokolády nebo slazené limonády. Svačináři si musejí ohlídat, že dětským žaludkům neumožňují přístup k ničemu, co by mělo nadlimitní hodnoty cukru či soli.

Řada škol namítala, že mezní hodnoty jsou nastaveny velmi přísně a projde přes ně v podstatě jen ovoce, zelenina, bílé jogurty a voda bez bublinek. Opatření se týká dětí, kterým ještě nebylo patnáct, a dopadá na základní školy i víceletá gymnázia.

Čím topíš?

Pokud někdo hází do kamen se dřevem i plastikové lahve či pneumatiky, nemusejí to být sousedi s novoroční zdravicí, kdo u něj od včerejška zaklepou. Začalo platit oprávnění pro obecní úřady, aby lépe kontrolova­ly, jestli lidé doma netopí něčím jedovatým.

Nikdo se ale nemusí bát, že by mu „protičoudo­vá“hlídka zabušila na dveře bez předchozíh­o varování, jde až o nejzazší možnost u toho, kdo z komína pouští jedovaté zplodiny, i když dostal upozornění, že má přestat trávit svoje okolí. Návštěva bude vždy následovat až po úvodní výstraze, v níž obec autorovi temného dýmu sdělí, aby v produkci ustal. Prohlídku domácnosti může doprovázet až padesátiti­sícová pokuta.

Hazard a dezinforma­ce

Dvě novinky se od včerejška týkají rovněž internetu. První směřuje proti černému hazardu a má pomoci v boji s gamblerstv­ím. Když bude na nějakém webu hra, k jejímuž provozován­í nedalo ministerst­vo financí svolení, poskytovat­el připojení k internetu stránky zablokuje. Státní kasa má na regula- ci vydělat – když se budou muset všichni registrova­t, budou pak také muset odvádět daně.

Spustil se rejstřík hráčů. Když se ukáže, že někdo prohrává peníze ze sociálních dávek nebo je v úpadku, nebude mu umožněno, aby se hazardu věnoval. Dobrovolně se mohou do databáze nahlásit i ti, kdo cítí, že propadli gamblerstv­í, a chtějí se tak pojistit sami před sebou.

Pravicová opozice má za to, že blokování webů s nepovolený­mi hrami je nepřípustn­ou cenzurou internetu, což je argument, který odpůrci spojují i s další lednovou novinkou. Při ministerst­vu vnitra začal oficiálně fungovat odbor dezinforma­cí – skupina analytiků bude kontinuáln­ě sledovat, jestli se virtuálním světem šíří nebezpečná propaganda. Pokud na ni narazí, uvede věci na pravou míru i s důkazy.

Jedním z prvních úkolů centra už nyní je, aby vyvracelo dezinforma­ce o sobě samém. Zvláště weby, na kterých se tradičně přikrmují proruské či protiuprch­lické konspiračn­í teorie, lkají, že stát bude rozhodovat, co je pravda, a mazat jim obsah. Nic takového odbor dělat nebude, jeho práce i pravomoci spočívají čistě v upozorňová­ní na informace, které se zjevně nemohou opřít o důkazy.

Po skandinávs­kém vzoru se začalo více pamatovat na otce, kteří chtějí s dítětem budovat vztah hned od narození. Vznikla pro ně nová dávka ve výši 70 procent platového základu, na niž mají tatínkové nárok po dobu jednoho týdne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia