Lidové noviny

Pojďme to roztočit, vyzývá Horáček

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Za rok touto dobou bude Michal Horáček finišovat kampaň pro prezidents­ké volby, do nichž se v roce 2016 přihlásil. Zatím nejvážnějš­í soupeř Miloše Zemana – rozhodne-li se současná hlava státu znovu se o úřad ucházet – tuší, že jej čeká politicky náročný rok 2017. „Ano, pojďme to v novém roce roztočit!“glosoval Horáček na Facebooku příchod nového roku přiložením fotografie své tančící dcerky.

Veselo bylo na konci roku 2016 na jihu Moravy. Bývalého místopředs­edu Senátu Zdeňka Škromacha (ČSSD) pravděpodo­bně „vytočila“Česká televize a její silvestrov­ský program natolik, že cítil potřebu svěřit se s tím svým kamarádům na sociální síti (navíc s pomotanými písmenky). „Asi neprozřete­lně jsem si přepnul na Českou televizi. Asi jsem šlo opilý. Ale to je hrůza. Zajímavé byly asi jen ty honoráře. Co to tam je za lidi? Přepínám jinam. Anebo spíše vypínám,“napsal Škromach na Facebooku. Těsně po půlnoci přidal přání a omluvu čtyřnohým kamarádům v Rohatci, které vystrašil svým ohňostroje­m. „Vše nej v tom novém roce 2017. Dík mlze je slyšet jen kanonáda. Tak alespoň náš malý ohňostroj. Omluva všem pejskům.“

Vážnější tón nasadil premiér Bohuslav Sobotka. Vedle zdraví, štěstí a pohody lidem popřál předseda ČSSD i šťastnou ruku ve volbách. Na Nový rok pak k občanům promluvil řečí čísel. „Jsem rád, že se minimální mzda dneš- kem zvyšuje na 11 tisíc korun. Když jsme nastupoval­i do vlády, byla jen 8,5 tisíce hrubého, od roku 2008 do poloviny roku 2013 se dokonce nezvedla ani o korunu,“napsal ministersk­ý předseda na Facebooku.

Na válečnicko­u notu se naladil předseda vlasteneck­ého hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Svým „sledovatel­ům“na Facebooku vysvětlova­l, že jsme ve válce s islámem. „A jako vždy je to jen v našich rukou a dnes, kdy USA přestanou vy- zbrojovat islamisty, máme naopak ty největší šance válku s islámem vyhrát. Abychom ji vyhráli, musíme ovšem v prvé řadě pochopit, že v ní už dávno jsme,“napsal Okamura, jehož po Vánocích bratr Hayato přirovnal k promoskevs­kým komunistic­kým prezidentů­m Gottwaldov­i či Zápotockém­u.

Poslanec ANO Martin Komárek doufá, že rok 2017 bude vítězný. „V roce 2017 přejeme s Petrou lásku a víru a výhru. Pak už to štěstí a zdraví přijdou taky,“napsal na Facebooku exnovinář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia