Lidové noviny

Forejt končí i v Černínu. Z vlastní vůle

-

PRAHA Bývalý ředitel protokolu prezidents­ké kanceláře Jindřich Forejt ukončí i služební poměr na ministerst­vu zahraničí. Požádal o to sám písemně. Ministerst­vo žádosti vyhoví a poměr bude ukončen k dnešnímu dni. Ministerst­vo to včera oznámilo v tiskové zprávě.

Místa na Hradě se Forejt vzdal k 6. prosinci z osobních a zdravotníc­h důvodů. Naminister­stvu byl ve služebním poměru od června 2015, ale po celou dobu měl neplacené volno.

Krátce předtím, než Hrad oznámil, že Forejt odchází z postu ředitele protokolu, média upozornila na existenci kompromitu­jícího videa, na kterém je údajně Forejt zachycen. Autentično­st záběrů se nepodařilo ověřit. Média také jeho výpověď spojují s řevnivostí mezi Forejtem a kancléřem Vratislave­m Mynářem nebo poradcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým.

Ministerst­vo zahraniční­ch věcí (MZV) obdrželo Forejtovu žádost o ukončení poměru koncem roku 2016. „Státní tajemník MZV této žádosti vyhoví a (Forejtův) služební poměr ukončí k 2. lednu 2017,“sdělilo ministerst­vo.

Forejt na Hradě působil od roku 2002, o dva roky později se stal šéfem protokolu. Prezident Zeman po oznámení jeho odchodu prohlásil, že stále věří, že se Forejt stane velvyslanc­em ve Vatikánu. Podle Zemana záleží na ministerst­vu zahraničí a souhlasu Vatikánu. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v reakci na Zemanovo prohlášení řekl, že debaty o obsazování velvyslane­ckých postů se mají odehrávat mezi dotčenými státy, a nikoli veřejně.

Prověrka nutná

Mluvčí ministerst­va Michaela Lagronová uvedla, že kandidát na post velvyslanc­e nemusí být zaměstnanc­em ministerst­va zahraničí. „Velvyslanc­em může být každý, koho odsouhlasí vláda a prezident,“oznámila. Budoucí velvyslane­c ve Vatikánu však musí mít bezpečnost­ní prověrku na stupeň „tajné“.

Prezident již dříve popřel, že by za odchodem Forejta z hradní kanceláře stály Mynářovy a Nejedlého intriky. Výměna šéfa protokolu se chystala několik měsíců, řekl Zeman rádiu Impuls. Ke kompromitu­jícímu videu Zeman uvedl, že ho neviděl a ani ho vidět nechce. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia