Lidové noviny

Hackeři nemuseli být z Ruska, naznačil Trump

- WASHINGTON

Hackerské útoky na americkou Demokratic­kou stranu během kampaně před prezidents­kými volbami mohl spáchat někdo jiný než Rusko. Prohlásil to nově zvolený americký prezident a republikán Donald Trump. Podle svých slov ví o incidentu víc než ostatní a brzy sdělí další podrobnost­i. Kvůli údajně ruským hackerským útokům mezitím Washington vypověděl 35 ruských diplomatů.

„Myslím, že je to nefér, když nevíme. Mohl to být někdo jiný. Já také vím věci, které ostatní lidé nevědí, takže si nemůžeme být jisti,“uvedl Trump podle agentury Reuters ohledně obvinění Ruska z hackerskýc­h útoků. „Dozvíte se to v úterý nebo ve středu,“doplnil bez upřesnění v reakci na otázku, jaké jsou jeho informace. „O hackerství vím hodně. A je velmi těžké ho prokázat, takže to mohl být někdo jiný,“uvedl podle agentury AP. Zároveň dodal, že tajné služby se i v minulosti mýlily například v tvrzeních o existenci zbraní hromadného ničení v Iráku před americkou invazí v roce 2003.

Podle Trumpa není žádný počítač bezpečný. Podnikatel a politik sám používá e-mail a počítač jen zřídka, navzdory častému tweetování, napsala agentura AP. „Doufejme, že budeme mít skvělé vztahy s mnoha zeměmi včetně Ruska a Číny,“řekl Trump, který se chce brzy sejít se zástupci amerických tajných služeb, aby získal o hackerskýc­h útocích na USA bližší informace.

Vláda prezidenta Baracka Obamy viní Rusko z hackerskýc­h útoků na americké instituce i na soukromé osoby. Jejich cílem bylo podle končící americké administra­tivy i ovlivnění prezidents­kých voleb ve prospěch Trumpa. USA v reakci vypověděly 35 ruských diplomatů a uzavřely dva ruské objekty na svém území. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia