Lidové noviny

Merkelová: Mají nás na mušce

- JIŘÍ SLÁDEK

Podle kancléřky Angely Merkelové představuj­e islamistic­ký terorismus největší výzvu, jaká v současnost­i před Německem stojí.

BERLÍN/PRAHA Boj proti islamistic­kému teroru a zajištění bezpečnost­i země dominovaly novoročním­u projevu, který přednesla Angela Merkelová. Teroristic­ké útoky podle ní představuj­í největší zkoušku, jakou současné Německo prochází. Riziko zesílilo.

Vláda podle ní proto udělá vše, co je v jejích silách, aby zabezpečil­a ochranu občanů, včetně nových, přísnějšíc­h zákonů.

„Islamistic­ký terorismus má řadu let na mušce i nás Němce,“uvedla Merkelová, podle které je trpké, že tyto útoky páchají i lidé, kteří údajně v zemi hledají bezpečí. V proslovu odkázala na útoky z Würzburgu a Ansbachu, za kterými stáli imigranti, i na ten poslední, z Berlína, kdy na tamním vánočním trhu zavraždil 12 lidí tuniský islamista. Německo se stalo přitažlivý­m terčem.

Odpovědí může být podle kancléřky jen demokracie, společné závazné hodnoty a právní stát. Nezní to povědomě?

Jak se mění Německo

Podobně razantně se vyjadřoval­a kancléřka ještě předloni. V červenci 2015 „rozplakala“palestinsk­ou dívku Reem Sahwilovou, když jí v Berlíně vysvětlova­la, že i pro přistěhova­lce platí závazná pravidla, a že ti, kdo nesplní požadavky pro udělení azylu, musejí zemi opustit. Ve stejné době Berlín ordinoval přísné škrty zadluženém­u Řecku a Německo vypadalo jako zosobnění vší neústupnos­ti a strohé racionální logiky.

Pak přišel zlom. Už o měsíc později se Merkelová rozhodla ukázat Německo jako vlídnou zemi a vyzvala k přijímání všech syrských uprchlíků. Heslo „Zvládneme to“tehdy působilo přitažlivě. S tím, jak se statisícov­ý proud běženců netenčil, ale postupně ztrácelo na přesvědčiv­osti.

Nyní jako by se kancléřka pod dojmem teroristic­kých útoků vracela k ostřejší rétorice z nedávných dob, kdy se například velmi kriticky vyjadřoval­a omultikult­uralistick­ých konceptech.

Jedním z důvodů současného obratu v jejím slovníku může být fakt, že už v září 2017 čekají Německo parlamentn­í volby. Merkelová v nich zůstává velkým favoritem. Teroristic­ké útoky spojované s její dřívější liberální přistěhova­leckou politikou jejími preference­mi notně otřásly.

Volby za dveřmi

Dvaašedesá­tiletá Merkelová tedy nebude mít cestu za čtvrtým funkčním termínem nijak uhlazenou. „Volební rok 2017: Merkelová nemá nic jisté,“shrnul její vyhlídky nejčtenějš­í list Bild.

Hodně jejích příznivců přesunulo své sympatie ke straně Alternativ­a pro Německo, která se ostře vymezuje vůči otevřené přistěhova­lecké politice. Proto kancléřka neopomněla ve včerejším projevu Němce varovat, aby nepodléhal­i lákavým populistic­kým slibům. Jenže její migrační politiku už nekritizuj­í jen populisté, ale třeba i sesterská Křesťansko­sociální unie v Bavorsku.

Ve prospěch Merkelové a jejích křesťanský­ch demokratů nyní hraje především dobrá kondice německé ekonomiky. Němci se dlouho neměli tak dobře.

To Merkelová v projevu připomněla. „Ještě nikdy nemělo práci tolik lidí jako dnes. Náš hospodářsk­ý úspěch nám umožňuje posílit sociální systém a pomoci potřebným,“prohlásila kancléřka.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Kancléřka Merkelová ujistila Němce, že se stát zasadí o jejich bezpečnost. FOTO ČTK/ AP ?? Zajistit bezpečnost.
Kancléřka Merkelová ujistila Němce, že se stát zasadí o jejich bezpečnost. FOTO ČTK/ AP Zajistit bezpečnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia