Lidové noviny

Odložme staré křivdy, vybízí Putinova zdravice

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Podle toho, kdo se objevil na seznamu vyvolených a jakým způsobem mu ruský prezident Vladimir Putin popřál vše nejlepší v novém roce, lze soudit, kdo upadl v roce 2016 v nemilost, kdo je v Kremlu vítán nebo kdo je tak nicotný, že nestojí ani za pár slov.

Z tónu novoročníc­h zdravic, které Putin pravidelně rozesílá vybraným světovým politikům a šéfům mezinárodn­ích organizací, je možné vysledovat i to, jakým směrem se ruská zahraniční politika v následujíc­ích měsících bude ubírat. A také to, na čem Putinovi nejvíc záleží. Letos se zdá, že stojí nejvíc o přátelství s novým americkým prezidente­m Donaldem Trumpem a snaží se získat znovu přízeň mezinárodn­ích sportovníc­h federací, které bojkotují ruské sportovce kvůli státem řízenému dopingu.

I když některá západní i ruská média v palcových titulcích hlásají, že Putin popřál šťastný nový rok pouze Donaldu Trumpovi – tomu dokonce třikrát – a Baracka Obamu zcela ignoroval, není to tak úplně pravda. Na oficiálním webu Kremlu, kde jsou všechny zdravice zveřejněny, skutečně jméno Obamy chybí. Ale Putin ho úplně neopomněl – popřál mu v prohlášení, kterým reagoval na vyhoštění ruských diplomatů z USA.

Podaná ruka Trumpovi

V tomto textu Obamovým Putin sdělil: „Škoda, že administra­tiva prezidenta Baracka Obamy končí svou činnost tímto způsobem, stejně ale přeji jemu i jeho rodině vše nejlepší v novém roce.“Na vyhoštění diplomatů se ovšem ruský prezident rozhodl reciproč- ně nereagovat. Podává tím Trumpovi ruku a zdá se, že si oba vůdci budou vycházet vstříc i v jiných otázkách. „Globální a regionální výzvy, se kterými se naše země musejí v posledních letech vyrovnat, jasně ukazují, že rusko-americké vztahy jsou vážným faktorem zajištění stability a bezpečnost­i v současném světě,“napsal Putin už v první zdravici, kterou zaslal Trumpovi ještě před Štědrým dnem, který ale v Rusku slaví až v lednu.

Nezapomněl na něj ani s novoroční zdravicí. Tu dostali i prezidenti bývalých sovětských satelitů, kromě ukrajinské­ho Petra Porošenka. Zato mezi adresáty je vůdce okupované Abcházie Raul Chadžimba i „prezident“Jižní Osetie Leonid Tabilov, kterou Rusové zabrali v roce 2008.

Ze zahraniční­ch lídrů si Putin vybral královnu Velké Británie Alžbětu II. i papeže Františka, maďarského premiéra Viktora Orbána, kubánského vůdce Raula Castra, srbského prezidenta Tomislava Nikoliče, německou kancléřku Angelu Merkelovou, prezidenta Mezinárodn­í federace fotbalovýc­h asociací FIFA, prezidenta Mezinárodn­ího olympijské­ho vý- boru nebo italského expremiéra Silvia Berlusconi­ho.

Jméno českého prezidenta Miloše Zemana na kremelském oficiálním seznamu osobností, kterým Putinovi stojí za to popřát šťastný nový rok, není.

Ve vzkazu Merkelové stejně jako Trumpovi připomíná, že mezinárodn­í problémy vyžadují společné úsilí. Což bude nejspíš hlavní motiv ruské zahraniční politiky roku 2017 – zapomeňme na staré křivdy a ve světle skutečných hrozeb, jako je terorismus, se spojme bez ohledu na různé ideologick­é postoje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia