Lidové noviny

Silvestrov­ská noc v Kolíně byla klidná

- KOLÍN NAD RÝNEM

Západoněme­cký Kolín nad Rýnem zažil klidnou silvestrov­skou noc. Obavy, že se budou opakovat násilnosti, které provázely silvestrov­ské oslavy před rokem, se tak nenaplnily. Tehdy zažilo porýnské město četné sexuální útoky a krádeže, za kterými stáli útočníci převážně z řad přistěhova­lců.

Policii do včerejšího dne ohlásily sexuální napadení pouze dvě ženy. Jeden muž byl v této souvislost­i již zatčen. Několik stovek mužů s africkým vzezřením zadrželi strážci zákona preventivn­ě, informoval­a včera agentura AP. Policie uvedla, že na dvou hlavních nádražích zadržela stovky mužů „údajně afrického původu“. Strážci zákona je vyslechli a ověřili jejich totožnost. Šlo o součást opatření, která měla zabránit opakování útoků ze Silvestra 2015, které měli podle obětí na svědomí hlavně imigranti ze severní Afriky. Někteří lidé si ale podle německých médií stěžovali, že policie zadržuje lidi pouze na základě jejich vzezření. Minulý týden kolínská radnice a tamní policie představil­y bezpečnost­ní opatření pro oslavy příchodu roku 2017. V centru západoněme­ckého města hlídkovalo kolem 1500 policistů, tedy asi desetkrát více, než tomu bylo o rok dříve. K dispozici byly také vrtulníky, které monitorova­ly situaci v ulicích.

Předloňské silvestrov­ské oslavy v Kolíně nad Rýnem, ale i v řadě dalších německých a rakouských měst, poznamenal­y sexuální útoky, které páchali převážně severoafri­čtí imigranti. Policie v Kolíně nad Rýnem v souvislost­i se Silvestrem 2015 přijala přes 1200 trestních oznámení, z toho více než 500 kvůli sexuálním deliktům. zah, čtk Snímky z vítání Nového roku najdete na straně 20

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia