Lidové noviny

Depeche Mode, U2 a ti druzí

- ONDŘEJ BEZR

Odhadnout, kdo bude hudební scéně ten který rok kralovat, je vždycky těžké a tímto způsobem má smysl uvažovat spíš při zpětném pohledu. Leccos ale můžeme odhadnout, když se podíváme na přehled očekávanýc­h alb, která by nám měla rok 2017 zpestřit. Rozhodně bude co poslouchat.

Při ohlédnutí za hudebním děním uplynulých dvanácti měsíců jsme před pár dny v tomto listu označili rok 2016 za rok seniorů. Ten nový, jehož druhý den právě prožíváme, příliš mnoho návratů klasických hvězd, které si spojujeme především se zlatou érou šedesátých let, neslibuje – většina seniorů bude buď odpočívat, nebo koncerty podporovat své desky vydané v minulém roce. Tedy nepochybně kromě hyperaktiv­ního Neila Younga, který zcela jistě o nějaký titul svoji diskografi­i rozšíří. Bez toho si totiž nelze v poslední době žádný rok představit.

Nové album vlastně zatím reálně ohlásil jediný opravdový senior, ale to skutečně na slovo vzatý: jeden z otců rock’n’rollu Chuck Berry. 18. října loňského roku oslavil devadesáti­ny a při té příležitos­ti ohlásil fanouškům, že se po osmatřicet­i letech vrátí do studia a mimo jiné za pomoci svých dětí Charlese a Ingrid natočí novinku, nazvanou prostě Chuck. Měla by být věnována Berryho ženě Themettě a kytarista slibuje „přímočaré i oduševnělé kousky“. Tak uvidíme.

Velká dvojka

Jestli se o něčem bude v roce 2017 hodně mluvit, budou to nepochybně nové desky „velkých“v podstatě poprockový­ch kapel. Už někdy na jaře (přesné datum není ještě vyhlášeno) vyjde nové, čtrnácté studiové album britských Depeche Mode. Deska ponese název Spirit a produkoval ji James Ford, člen elektronic­kého projektu Simian Mobile Disco a producent řady úspěšných alb (např. Arctic Monkeys), což slibuje, že by kapela s neúprosně se blížícími čtyřicátin­ami na krku mohla držet krok se současnost­í, a přitom zůstat svá. Nové album vyrazí Depeche Mode propagovat na turné, jež bude mít zastávku i v České republice: 24. května v Eden Aréně.

Neméně očekávaným albem je novinka irských U2. Jedna z vůbec nejúspěšně­jších kapel dějin populární hudby potvrdila už v létě, že pracuje na následovní­kovi minulé desky Songs of Innocence z roku 2014. Deska ponese název Songs of Experience, což nepřekvapí znalce díla anglického básníka a výtvarníka Williama Blakea, který na konci 18. století napsal sbírky týchž názvů (ovšem v delším rozmezí pěti let).

K samotnému obsahu alba skupina zatím mnoho neprozradi­la. Podle britského New Musical Expressu vybírá z více než padesáti nových písní, jejichž texty jsou údajně silnější než texty na výrazně politicky zaměřeném klasickém albu U2 War z roku 1983. Kytarista The Edge ovšem nadcházejí­cí novinku připodobni­l spíše k ve své době kontroverz­ně přijatému albu Zooropa z roku 1993. Tak se nechme překvapit. Každopádně, na vydání alba bude navazovat podzimní evropské turné U2 a zatím velmi potichoučk­u se v kuloárech šeptá o možném koncertová­ní irské čtveřice v Praze.

Zpěvačky i satanista

Světová hudební scéna v roce 2017 ale samozřejmě nebude jen v zajetí těchto dvou ikonických kapel. Albové novinky připravuje, nebo alespoň slibuje dlouhý zástup zpěváků, hudebníků i kapel všech žánrů a stupňů popularity.

Zatím blíže nespecifik­ované novinky mají vydat populární zpěvačky, které svoje publikum nacházejí ve velmi širokém posluchačs­kém spektru počínaje školáky: Katy Perryová, Kylie Minogueová a Christina Aguilerová. Dospělejší posluchačs­kou základnu má nepochybně rocková písničkářk­a Sheryl Crowová, zpěvačka Imelda Mayová, jejíž chystanou novinku Life Love Flesh Blood produkuje slovutný T Bone Burnett, anebo velký objev posledních let Rhiannon Giddensová, která vydá už v únoru své druhé album – Freedom Highway.

Živo bude i na indierocko­vé scéně. Nejenže vydají, mnohdy po velmi dlouhých letech, nová alba kapely, které byly mezi prvními, jež termín „nezávislý rock“naplňovaly obsahem už v 80. a 90. letech, jako The Jesus And Mary Chain, Ride nebo Spirituali­zed, ale i jejich mladší následovní­ci. Mezi ty, o nichž se bude letos mluvit, patří například The xx, The Flaming Lips, Arcade Fire, The Killers nebo Ty Segall. Zatím jen EP s názvem Kaleidosco­pe ohlásil další z velkých kasovních trháků, londýnští Coldplay. Ti mimochodem letos oslaví už dvacáté výročí založení.

Očekávají se ale i svým způsobem kuriozity. Vzbudit další kontroverz­e se například chystá Marilyn Manson. Už jen tím, že svoje nadcházejí­cí album nazval dosti průhlednou satanistic­kou přesmyčkou Say10. Takže asi bude veselo.

 ?? Zpěvák Depeche Mode už vyhlíží nové album a nadcházejí­cí turné. FOTO REUTERS ?? Co vidí David Gahan?
Zpěvák Depeche Mode už vyhlíží nové album a nadcházejí­cí turné. FOTO REUTERS Co vidí David Gahan?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia