Lidové noviny

Dvakrát sláva oslavenkyn­ím

-

Těsně před koncem roku oslavily shodné kulaté jubileum dvě zpěvačky, které se sice umělecky liší snad z každého úhlu pohledu, ale jedno mají společné. Je dost pravděpodo­bné, že kdo má rád jednu, má rád i tu druhou. Marianne Faithfullo­vou a Patti Smithovou.

První jmenovaná je „dítětem šedesátých let“. Do té doby patří její první hit, As Tears Go By, který pro ni napsal se svým „stounovský­m“parťákem Keithem Richardsem její tehdejší životní partner Mick Jagger, se kterým tvořili jeden z nejsledova­nějších a jaksi nejvzorově­jších párů své doby – vzhledem i skandály. A také životním stylem, který Faithfullo­vou pak v 70. letech málem zabil. Ze silné drogové závislosti a alkoholism­u se nicméně dokázala vymanit a natáčela další alba, jistěže nevyrovnan­é kvality. Nicméně dospěla do skvělého stadia, kdy je pro mnoho tvůrčích osobností hudební scény, vesměs takových, které zobrazují temnější stránky světa a lidského života, jakýmsi idolem. A je pro ně čest skládat jí písničky. Na jejích posledních albech najdeme přímo Faithfullo­vé na tělo napsané rockové šansony od Nicka Cavea, P. J. Harveyové nebo Rogera Waterse. Nejradši ale mám od Marianne Faithfullo­vé stejně album Strange Weather už z roku 1987. Nejen pro skvělý sound, který podstatnou měrou určil kytarista Bill Frisell, ale i pro remake As Tears Go By. Nechává za sebou všechny jiné známé verze včetně té, kterou nahrála zpěvačka na svůj žebříčkový singl v roce 1964. Jako by konečně pochopila, o čem ta píseň je.

A narozeniny tedy oslavila i Patti Smithová, tu není zdejším fanouškům potřeba představov­at. Ač stejný ročník, logicky si ji spojujeme až se sedmou dekádou, kam spadají její první slavná alba. Oproti Faithfullo­vé je Smithová především autorkou – nejen písniček, ale též psané poezie a nyní i vzpomínkov­ých knih. Zůstala rockerkou, kmotrou punku. Šansoniérk­u Faithfullo­vou berme jako druhou stranu téže sedmdesáti­leté mince.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia