Lidové noviny

Merkelová proti všem

Je německá kancléřka poslední baštou morálky a liberalism­u, nebo jejich zkázou?

-

Kněmecké kancléřce Angele Merkelové se dnes leckdo upíná jako k poslednímu morálnímu lídrovi Západu. Snad jen ona ještě může udržet globální liberální pořádek. Barack Obama, David Cameron a Matteo Renzi už byli smeteni populistic­kou vlnou, Françoise Hollanda čeká pár měsíců ve funkci.

Není to ale jediný pohled na věc. Holandský politolog Matthias Matthijs to vidí v zásadním článku pro časopis Foreign Policy naopak: v zájmu zachování západního liberálníh­o pořádku má Merkelová odejít co nejdřív. Kdo mluví o morálním vůdcovství, prý špatně hodnotí jedenáct let jejího úřadování.

Na prvním místě se autor vrací ke krizi eurozóny. Tím, že Merkelová trvala od roku 2008 na politice fiskální přísnosti a strukturál­ních reformách, přenesla břemeno krize pouze na bedra zadluženýc­h zemí. Zatímco Američané schválili velké fiskální stimuly, německá odpověď byla fiskální přísnost pro všechny a do roku 2011 odmítání aktivnější role ECB. Merkelová a ministr Schäuble vsadili na ordolibera­lismus a populistic­ký refrén o kontinentu se svatými na Severu a hříšníky na Jihu. Německé ekonomice se od roku 2010 daří na úkor jižní periferie, kde rychle upadá životní standard, narůstá euroskepti­cismus, je vysoká nezaměstna­nost a ekonomické oživení není na dohled.

Cynické plody vítací kultury

Na druhém místě je politika vůči Rusku. Podle autora je morální leda v abstraktní­m slova smyslu. Příměří na Ukrajině nějak drží, ale Putin upevnil moc a šance Ukrajiny získat zpět kontrolu nad Krymem i východem země jsou nulové. Nyní bude muset Merkelová nějak spolupraco­vat s Trumpem, který deklaroval jasný zájem zlepšit vztahy s Ruskem. Bez dohody s ním budoucnost Sýrie nebo Ukrajiny vyřešit nejde a podle Matthijse by se Německo mělo vrátit k politice Wandel durch Handel z období studené války, kdy bylo cílem změnit chování Moskvy skrze snahy o znovuzapoj­ení SSSR do hry. Možná je to také naivní, ale antagonist­ická politika Merkelové vůči Rusku ke zlepšení situace nepovede.

Německá vítací kultura („zvládneme to“) se obrátila ve svůj opak cynickou dohodou s tureckým autoritářs­kým prezidente­m Erdoganem, která uzavřela balkánskou trasu, ale neuzavřela tu italskou. Vůbec nejnebezpe­čnější je, že lidé mohli získat falešný dojem, že krize se už vyřešila. Dohoda přitom stojí na křehkých základech a iluzi, že se stále neliberáln­ější Erdoganův režim vydá na cestu směrem k EU, a zároveň je připomínko­u, že EU stále schází společná efektivní migrační politika a ochrana hranic.

A nakonec: ani EU, ani Německo nebyly schopny zastavit posun směrem k autoritářs­tví v Polsku a Maďarsku. Podle autora hrála CDU kancléřky Merkelové klíčovou roli v umožnění konsolidac­e moci Viktorem Orbánem, což znamenalo oslabení nezávislos­ti soudů a cenzuru médií. Protože má Fidesz silnou pozici v Evrop- ské lidové straně (EPP), kde je CDU lídrem, upřednostn­ila Merkelová stranickou politiku před obranou liberálníc­h hodnot. Orbán byl ušetřen významného tlaku EU (o sankcích ani nemluvě) na zkrocení svých autokratic­kých instinktů výměnou za hlasy v Evropském parlamentu. Tím, že Merkelová dovolila šíření neliberali­smu v Maďarsku, umožnila prý další šíření tohoto fenoménu v Polsku.

Budoucnost společné měny

S lecčím z výše uvedeného lze souhlasit. V případě eurozóny bych zdůraznil, že nejde primárně o solidaritu, ale o institucio­nální výbavu prostoru společné měny, která je nedostateč­ná. Merkelová propásla příležitos­t finanční krize po roce 2008 k velkému institucio­nálnímu skoku. Krize má znamenat novou naději, místo toho eurozóna pokulhává na jedné noze institucio­nální zakotvenos­ti. Všechno táhne přetížená herka centrální banky: není společný fond pojištění vkladů, není žádný společný dluhopis ani minimální společná daň. Někdo si myslí, že je to utopie, ale utopií je představa, že společná měna může bez institucio­nální výbavy dlouhodobě vydržet.

Souhlasit lze i s tím, že křehká dohoda EU s Tureckem o zadržování migrantů je nebezpečná v tom, že vytváří iluzi vyřešení ochrany vnější hranice EU.

Na druhou stranu za naivní lze považovat návrh na neantagoni­stickou spolupráci s Ruskem. Opravdu sankce nic nepřinesly? To nelze dokázat – třeba by bez nich byl Putin už dávno v Kyjevě. Moskva nabídnuté ruky vždy využívá k expanzi, výzvu ke spolupráci si bude vykládat jako slabost Západu. Měli bychom ale být dobře připraveni, že po nástupu Trumpa v USA začne i v německé politice požadavek na appeasemen­t s Ruskem nabývat na síle. Taková bude politika rudo-červeno-zelené koalice, která je alternativ­ou kMerkelové. Více než kdy jindy bude platit, že ty, co budou projevovat váhavost v tom, kam chtějí patřit, určitě nebude nikdo přemlouvat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia