Lidové noviny

Hledá se nová ekonomická ideologie

-

Vroce stého výročí Velké říjnové socialisti­cké revoluce, jenž oslavíme tradičně v listopadu, budou ekonomové a především politici opět hledat cestu ven z krize kapitalism­u. Troje volby, past záporných úrokových sazeb, rostoucí nerovnost, krize liberalism­u a čtvrtá průmyslová revoluce jsou koktejl, který si o nějaké nové ekonomické dogma přímo říká.

čtvrtletí přinese nástup administra­tivy Donalda Trumpa a Světové ekonomické fórum v Davosu. Ne náhodou bude hlavním tématem setkání světových lídrů „zodpovědný a vnímavý leadership“. V nedaleké Basileji se ještě předtím sejdou finanční regulátoři na dokončení nových pravidel pro kapitálovo­u přiměřenos­t bank. Hned zkraje roku Finové začnou testovat základní nepodmíněn­ý příjem, který ovšem v jejich podání není nic víc, než pokus o reformu dávek v nezaměstna­nosti. A evropská levice představí svůj „new deal“pro Evropu.

kvartál bude ve znamení velkých věcí. ECB by měla začít ustupovat z kvantitati­vního uvolňování a šedesátimi­liardového programu výkupu dluhopisů. A všichni budeme netrpělivě sledovat ČNB a věštit ukončení intervencí proti české koruně. V Nizozemí a Francii nastanou klíčové volby pro celou euroekonom­iku. Elon Musk a jeho SpaceX pak má v plánu vyslat do vesmíru největší raketu od dob těch, které dostaly člověka na Měsíc.

prázdnin přinese setkání hlav dvacítky nejvýznamn­ějších států G20 a na agendě se čeká především otázka nulových úrokových sazeb. Americké banky se také do druhé poloviny července musejí zbavit řady potenciáln­ě spekulativ­ních investic podle takzvaného Volckerova pravidla. Konec srpna je pak první možný termín německých voleb, a tedy hlasování o osudu Angely „Mutti“Merkelové. Pravděpodo­bně se dočkáme i nového iPhonu.

tři měsíce roku budou nakonec i u nás zastíněny před- a povolebním bojem. O posty v čele země se ale bude rozhodovat i v Číně a JAR. Uvidíme, jestli nás tedy do roka a do dne čeká vzestup postlevice, postpravic­e, populismu, nebo zdravého rozumu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia