Lidové noviny

Novinky potrápí firmy. Lidem prospějí

- KRISTIÁN LÉKO

Včera uplynuly první tři roky od účinnosti dvou kodexů, které od základů změnily amodernizo­valy české soukromé právo. Nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacíc­h nyní čekají první změny.

Nejde ale o žádnou revoluci. Novela občanského zákoníku, kterou před Vánocemi podepsal prezident Miloš Zeman, je prezentová­na jako „akutní“nebo „technická“. Upravuje zejména paragrafy, které v praxi způsobují výkladové problémy. Přesto obsahuje několik podstatnýc­h změn.

Nově výslovně upraví, že podíly ve firmách jsou vyňaty ze společného jmění manželů, dojde-li k jejich nabytí za dobu trvání svazku. Po třech letech se do občanského zákoníku vrátí i předkupní právo spoluvlast­níků nemovitost­í při prodeji podílu. Zákon rovněž zavádí veřejnou evidenci svěřenskýc­h fondů, aby nemohly být využívány k praní špinavých peněz a skrývání majetku.

Běžných občanů se výrazně dotkl nový zákon o spotřebite­lském úvěru, podle něhož se začalo postupovat už od prosince loňského roku. Vztahuje se na veškeré spotřebite­lské úvěry včetně hypoték, výrazně zpřísnil podmínky pro jejich poskytován­í. Banky a splátkové firmy jsou nově povinny posuzovat bonitu zájemců o půjčku, a to pod sankcí neplatnost­i smlouvy. Omezena je výše smluvních pokut, jež nově nesmí přesahovat 0,1 procenta denně z dlužné částky, celkově pak 200 tisíc korun.

Férovější počítání dovolené

Již od 1. ledna se zlepšily podmínky nejhůře odměňovaný­ch zaměstnanc­ů. Účinnosti totiž nabývá novela nařízení vlády o minimální mzdě a nejnižších úrovních zaručené mzdy. Poměrně razantně zvyšuje minimální mzdu, a to na 66 korun na hodinu nebo 11 tisíc korun na měsíc. Zvyšuje se též takzvaná zaručená mzda, a to ve všech skupinách prací.

Velké změny by v příštím roce měly čekat i zákoník práce, jehož pravidla dopadají na úplně každého zaměstnanc­e v Česku. Novela přichystan­á ministerst­vem práce a sociálních věcí nyní leží v Poslanecké sněmovně a v ideálním případě by se podle ní mělo začít postupovat od července.

Nejcitelně­jší změnou bude nový výpočet dovolené, který by měl být spravedliv­ější zejména pro lidi, kteří pracují v různé dny různý počet hodin. Nově by měl výpočet vypadat tak, že pokud člověk odpracuje určité penzum hodin, vznikne mu právo na určité množství hodin dovolené.

Novela dále mění například režim dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, známých pod zkratkami DPP a DPČ. Nově se i na ně bude vztahovat zaručená mzda a řádné vedení evidence pracovní doby. Další změny se týkají takzvaného home office. Zá- kon nově stanoví napevno, že zaměstnava­tel je povinen hradit člověku pracujícím­u z domova souvisejíc­í náklady, typicky na pořízení notebooku či potřebného softwaru. Zcela novým institutem budou takzvaní vrcholoví řídící zaměstnanc­i. Tito manažeři si budou sami organizova­t pracovní dobu a nebude se u nich řešit práce přesčas nebo v noci.

Velké změny pro firmy

Změny čekají i zákon o obchodních korporacíc­h. První drobnou novelu už též podepsal prezident amíří k publikaci do Sbírky zákonů. Zavádí pravidlo, že v „akciovkách“s více než 500 zaměstnanc­i budou dvě třetiny dozorčí rady voleny valnou hromadou a zbylá třetina zaměstnanc­i společnost­i.

Výrazně větší zásah do kodexu obchodních korporací budou politici projednáva­t v průběhu roku 2017. Ministerst­vo spravedlno­sti předložilo rozsáhlou novelu, která by měla nabýt účinnosti od ledna 2018 a odstranit některé nejasnosti dosavadní úpravy. Zanikne funkce statutární­ho ředitele v „monistický­ch“akciových společnost­ech (vnitřní řízení je založeno na jediném orgánu) či posílí princip autonomie vůle při rozdělován­í podílu na zisku.

Nově bude též možné převést podíl ve veřejné obchodní společnost­i. Dále se například zjednoduší povinnost zveřejnit pozvánku na členskou schůzi družstva na internetov­ých stránkách.

Podnikové právníky českých firem již od loňského roku zaměstnává také novela zákona o trestní odpovědnos­ti právnickýc­h osob. Účinná je od prosince a výrazně rozšířila okruh trestných činů, za které lze firmy stíhat. Na druhou stranu se však změnila úprava takzvané přičitatel­nosti jednání právnické osobě. V první řadě se zúžil okruh fyzických osob, jejichž jednání lze právnické osobě přičítat.

Ta se také nově může z trestní odpovědnos­ti vyvinit, pokud prokáže, že vynaložila veškeré úsilí, jež na ní bylo možno spravedliv­ě požadovat, aby spáchání trestného činu zabránila. Jinými slovy, že šlo o exces jejích jednotlivý­ch pracovníků. K tomu by nemělo stačit jen formální přijetí etického kodexu nebo provedení školení, nýbrž důkladný systém kontrolníc­h mechanismů.

Aktuální právní změny přidělávaj­í práci českým podnikům, které se musejí přizpůsobi­t zpřísněné trestní odpovědnos­ti, novému způsobu výpočtu dovolené nebo evropským pravidlům ochrany osobních údajů. Naopak občanům novely vesměs prospívají, napříště budou lépe chráněni proti zadlužován­í.

Nová naděje pro dlužníky

Legislativ­ním procesem se „prokousáva­jí“hned dvě novely insolvenčn­ího zákona. Ta první nedávno prošla třetím čtením v Poslanecké sněmovně a jejím hlavním cílem je zabránění šikanózním insolvenčn­ím návrhům. Dále přináší zákaz ovlivňován­í soudní příslušnos­ti pomocí nahodilého přemisťová­ní sídla dlužníka.

Druhá novela má otevřít oddlužení lidem v dluhové pasti, kteří se z ní v současnost­i nemají šanci nikdy dostat. Nově by na oddlužení mohl dosáhnout kdokoli bez ohledu na výši splacených závazků, a to za sedm let. Byl by pod dohledem insolvenčn­ího správce a musel by dokázat, že udělal pro splacení svých dluhů úplně vše.

Připraveno ve spolupráci s advokátní kanceláří PwC Legal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia