Lidové noviny

Bezpečí a svoboda jsou spojité nádoby

-

kovaných voleb spolkového prezidenta – pozn. red.).

Osobně bych se rozhodl pro pojem „svoboda“. Patřil totiž k těm nejskloňov­anějším v průběhu pátého ročníku Pražského právnickéh­o podzimu, jak může dosvědčit několik stovek jeho účastníků. Přesto (nebo možná právě proto) mám značnou obavu, zda tváří v tvář tomuto běžnému slovu – svoboda – nestojíme příliš často poněkud bezradně, neboť nám přináší tisíce otázek, zato odpovědí nabízí jen pramálo.

Klíčový je vztah svobody a bezpečí. Moderní společnost – vlivem efemérních postojů takzvaných společensk­ých elit, rozbujeléh­o sociálního inženýrstv­í a karikaturn­ě (neboť její črty ani jinak vystihnout nelze) pojaté politické korektnost­i spíše vskutku postfaktic­ká, tedy kdesi mimo pravdu se pohybující – staví tyto pojmy do protikladu.

Tvrdím, že svoboda je ve skutečnost­i jako hrací kostka, jejímž jádrem je garance rovnosti jako základní hrací pravidlo. Je-li jednou z jejích stran svoboda člověka, jsou všechny s ní hraničící strany dány svobodou ostatních lidí, neboť obsah lidské svobody není (právními prostředky) definovate­lný jinak než tímto negativním způsobem. Její hranice jsou určeny prostorem, v němž se svoboda jednoho stýká se svobodou (kohokoliv) druhého.

Protilehlo­u stranou této zvláštní kostky, nikoliv opakem svobody, nýbrž její integrální součástí, je bezpečí. V diskusi Právnickéh­o klubu jsem upozornil na kardinální dialektick­ý vztah, který připomíná filozofie práva: Postrá- dá-li člověk bezpečí, nemůže být svobodný. Nedostává-li se člověku svobody, není v bezpečí.

Svoboda člověka je komplexní fenomén, jehož jakost a množství nelze zvýšit „vynálezem“nějaké další svobody téhož jedince. Není to pouťový balonek, do něhožmůžem­e přifouknou­t kdejakou další „hodnotu“. Zvyšování míry bezpečí je jen jiný výraz pro zlepšování ochrany svobody.

Postmodern­í úpadek práva

Lidstvo ovšem bohužel dosud neodhalilo jinou možnost ochrany svobody než omezování svobody. Nejspíš ani žádná jiná neexistuje, v čemž spočívá jeden z nejpodivuh­odnějších paradoxů humanistic­kého myšlení.

Potíž ovšem je, že tento paradox vzbuzuje u mnohých nutkavou touhu nastolit svobodu lidstva osvícenstv­ím elit. Nihil novi sub sole. Instituce všelijakýc­h výborů pro veřejné blaho je známa z celých lidských dějin. Kritické hlasy ozývající se z řad účastníků akcí Pražského právnickéh­o podzimu jasně poukazují na problémy, jež jsou s těmito tendencemi

Právnickým slovem roku 2016 by měla být svoboda. Hovořili o ní účastníci takřka všech diskusních setkání v rámci letošního cyklu Pražský právnický podzim. Postrádá-li člověk bezpečí, nemůže být svobodný. A nedostává-li se člověku svobody, není v bezpečí.

spojeny: hypertrofu­jící nesrozumit­elné právo, prohibitiv­ní a cenzurní zákazy, tabuizace důležitých témat, rozklad přirozenýc­h autorit, zvyšující se vliv parapráva interních předpisů a metodickýc­h návodů vytlačujíc­ích skutečné právo na okraj významnost­i, hodnotový voluntaris­mus, formalizac­e právních procesů. To vše by mělo být pro politickou sféru i pro nejširší veřejnost mementem vedoucím ke zpozornění: jak vnímat pojem „svoboda“?!

Pražský právnický podzim se za pět uplynulých ročníků stal – mimo jiné i díky mediální podpoře Lidových novin a jejich přílohy Právo a justice – významným a respektova­ným prostorem věcné kritické diskuse o stavu a vývoji českého právního řádu. Jeho početné akce nabízejí hlasy špičkových odborníků. Na společnost­i a jejích reprezenta­ntech bude, zda těmto názorům hodlají naslouchat. V době velkého chaosu ideologií nabývá tato otázka na mimořádné citlivosti a významu.

Autor je zakladatel­em projektu Pražský právnický podzim

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia