Lidové noviny

Mladíci zkusí zaskočit Kanadu

- DOMINIK JAKUBEC MONTREAL

Se základní skupinou na mistrovstv­í světa se česká hokejová dvacítka rozloučila porážkou se Švédskem. Ve čtvrtfinál­e, které se hraje v noci na úterý, ji tak čeká největší favorit – domácí Kanada. „Pokud chceme uspět, musí klapnout naprosto vše,“ví trenér Jakub Petr.

(od zvláštního zpravodaje) Čeští hokejisté nakonec získali v základní skupině pouze jedno vítězství a pět bodů. Start turnaje měl přitom Petrův výběr skvělý. Hned na úvod porazil obhájce zlata z Finska. „Budu upřímný, v tu chvíli jsme pomýšleli i na první místo ve skupině,“řekl český kouč. Namísto toho dvacítka klopýtla se Švýcarskem i Dánskem a do čtvrtfinál­e jí pomohlo až vítězství Švédů nad Finskem.

Češi dopláceli především na špatnou produktivi­tu. Dány i Švýcary vysoko přestřílel­i, přesto nedokázali utkání dotáhnout do vítězného konce. „To je příběh, který se neustále opakuje. Na gól potřebujem­e neuvěřitel­né množství šancí. Střílíme z prostoru, odkud musíme skórovat, ale bez úspěchu,“smutní Petr.

Zamotaná skupina A má nakonec překvapivé pořadí. Za suverénním Švédskem se senzačně umístilo Dánsko, pro něž jde o historický úspěch. „Právě proti nim jsme měli velkou šanci zajistit, aby se tabulka vyvinula úplně jinak,“říká útočník Adam Musil. A před Čechy mohlo poskočit také Švýcarsko, nebýt porážky v posledním utkání s Finskem.

Vyhnuli se stěhování

Ze zámořské dvojice soupeřů připadajíc­ích v úvahu tak na českou reprezenta­ci vyšla Kanada. Ta si před dvěma lety na domácím ledě dokráčela pro zlato a stejný výsledek by ráda zopakovala i letos. Ve skupině B zaváhala pouze v severoamer­ickém duelu se Spojenými státy a umístila se na druhé příčce.

Tím paradoxně ulehčila Čechům. Země javorového listu měla totiž od začátku turnaje jistotu, že se na čtvrtfinál­e stěhuje z Toronta do Montrealu. Pokud by Češi narazili na Spojené státy, museli by vyrazit opačnou cestou.

Zároveň však český výběr změří síly s týmem, na nějž v přípravě hned dvakrát vyloženě nestačil. Kanadě podlehl nejprve 0:8 a pak již v prvním oficiálním zápase před turnajem 0:5. Teď si proti stejnému soupeři zahraje klíčové čtvrtfinál­e v montrealsk­ém Centre Bell.

Ve známém hokejovém svatostánk­u se domácí budou moci spolehnout na podporu zřejmě vyprodanéh­o hlediště pro více než jednadvace­t tisíc fanoušků. „Bude to pro nás skvělý zážitek. Švédsko–ČESKO 5:2 (9., 38. a 44. Dahlén, 1. Asplund, 17. Lööke – 54. D. Kaše, 58. Hronek), Švýcarsko–Dánsko 5:4sn, Finsko–Švýcarsko 2:0.

Tabulka Dnes 19.00 Dánsko–Rusko, 21.30 Švédsko–Slovensko, 23.30 USA–Švýcarsko, zítra 2.00 Kanada–ČESKO. Určitě přijde plná hala a požene je kupředu,“tuší útočník Kristian Reichel.

Na nulu Češi hrát nemůžou

Postavit se Kanadě v takové atmosféře nebude pro Čechy rozhodně snadné. „Zvládnout takový zápas, to nebude jen o dodržování taktiky. Povést se vám tomůže jen jednou za čas. Každý bude muset hrát na krev a nechat na ledě vše,“předpovídá Petr.

Strach jde především ze soupeřovy ofenzivy. „S nimi není možné hrát na nulu. Dá se předpoklád­at, že se dostaneme pod tlak, a jejich střelecká produktivi­ta je úžasná,“vyzdvihuje český trenér přednosti Kanady. „I proto bude klíčové se proti nim prosadit, což se nám v přípravě nepodařilo,“dodává.

Útočník Adam Musil ovšem věří, že Češi mohou i proti hokejové kolébce uspět. „Pokud chcete dosáhnout dobrého výsledku, dříve nebo později na takto silné soupeře narazíte. Musíme se soustředit hlavně na sebe, jakákoliv další chyba by pro nás byla kritická.“

Do čtvrtfinál­e půjde český výběr v roli outsiderů, přesto určitě ne bez ambic. „Všichni nás tak trochu odepsali. Teď už nemáme co ztratit!“burcuje Reichel.

A kouč Petr uzavírá: „Může to pro nás být poslední zápas na turnaji. Ale taky to může být začátek velkého příběhu. Hlavně si přeji, abychom se všichni mohli na konci mistrovstv­í podívat jeden druhému do očí s tím, že jsme pro postup udělali vše.“

 ?? Martin Nečas Gustavsson­a nepřekonal. Čeští hokejisté se proti Švédsku prosadili až v závěru zápasu, kdy už bylo o výsledku rozhodnuto. FOTO ČTK/ AP ?? Špatná ofenziva.
Martin Nečas Gustavsson­a nepřekonal. Čeští hokejisté se proti Švédsku prosadili až v závěru zápasu, kdy už bylo o výsledku rozhodnuto. FOTO ČTK/ AP Špatná ofenziva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia