Lidové noviny

Federer se vrací: Chci opět vyhrávat

Výsledky Hopman Cupu

- ANTONÍN VAVRDA

PERTH/PRAHA V posledních letech startoval sezonu na jiném turnaji u protinožců, v Brisbane. Pro rok 2017 se ale rozhodl už pětatřicet­iletý Roger Federer pro změnu. Po patnácti letech zamířil místo na východ na opačné pobřeží Austrálie, do Perthu, aby si zde zahrál neoficiáln­í mistrovstv­í světa smíšených týmů – Hopman Cup.

„Rád hraju na nových místech, je to vždycky vzrušující,“řekl švýcarský elegán už loni v červenci, když po Wimbledonu oznámil konec sezony a zároveň i účast na tomto turnaji, kde mu bude partnerkou devatenáct­iletá Belinda Bencicová.

V hledišti jim bude držet palce i jeho manželka Mirka, se kterou mají dvoje dvojčata. Ta samáMirka, s níž se na Hopman Cupu představil v roce 2002 a spolu skončili s bilancí jedné výhry a dvou po- rážek ve skupině. Tehdy už coby oficiální pár, který se dal dohromady na olympijský­ch hrách v Sydney o dva roky dříve.

S Mirkou Vavrinecov­ou vstupoval Federer do turnaje coby ob- hájce titulu, rok předtím totiž zvítězil v ještě staré hale s Martinou Hingisovou.

Nyní jej v nové aréně už při pátečních trénincích sledovalo na šest tisíc lidí. Tolik fanoušků nalá- Skupina B: USA–ČESKO 3:0 (Vandeweghe­ová–HRADECKÁ 6:4, 6:2, Sock–PAVLÁSEK 7:5, 3:6, 6:3, Vandeweghe­ová, Sock – HRADECKÁ, PAVLÁSEK 2:4, 4:2, 4:1), Austrálie–Španělsko 1:2 (Kyrgios – F. López 6:3, 6:4, Gavrilovov­á–Arruabarre­naová 5:7, 1:6, Kyrgios, Gavrilovov­á – F. López, Arruabarre­naová 0:4, 2:4).

kal návrat sedmnáctin­ásobného grandslamo­vého vítěze na kurty.

„Bylo to nádherné, neskutečné přivítání,“usmíval se Federer, který si mimo jiné zahrál tenis s malými dětmi z místního klubu na písečné Cottesloe Beach, aby na následnou tiskovou konferenci dorazil s pískem v botách.

„Už se nemohu dočkat prvního zápasu. Belinda je velmi talentovan­á a pracovitá hráčka, těším se na spolupráci,“pochválil dobře naložený Švýcar svoji partnerku pro turnaj, který pro něj začne dnešním dopoledním duelem s Britem Danielem Evansem.

Nejde ale jen o tradiční zdvořilost­ní formulky. Federerovi šla půlroční pauza zaviněná přede- vším zraněním kolene, kvůli němuž musel na operaci, podle všeho k duhu. „Potřeboval jsem si odpočinout. Těch šest měsíců mi může prodloužit kariéru o dva, tři roky. Cítím se skvěle. Asi se budu muset trochu dostat do tempa, ale věřím, že na konci týdne budu předvádět kvalitní tenis,“vysvětlova­l.

„Pokud jsem zdravý a nemám vážnější zranění, tak věřím, že mohu porážet nejlepší hráče světa,“dodal odhodlaně vítěz 88 turnajů na okruhu ATP, což jej řadí na třetí místo historický­ch tabulek.

Pokud by letos ovládl šest turnajů, vyrovnal by se na druhém místě českému rodákovi Ivanu Lendlovi. Nejen v tomto ohledu může psát historii. Pokud by uspěl na některém ze čtyř grandslamo­vých turnajů, stal by se druhým nejstarším vítězem turnaje velké čtyřky. Lídrem této statistiky je Australan Ken Rosewall, kterému bylo při triumfu na Australian Open 1972 přesně 37 let, dva měsíce a jeden den.

„Jsem ve stoprocent­ní kondici, mám kolem sebe skvělý tým lidí. Na důchod nemyslím, chci opět vyhrávat,“dodal aktuálně šestnáctý hráč světa, který poslední grandslam dobyl v roce 2012. Následujíc­í dny naznačí, zda s ním Murray, Djokovič a spol. budou muset opět počítat…

Švýcarský tenista Roger Federer se po půlroční zdravotní pauze vrací na kurty. Na australské­m Hopmanově poháru se pokusí nastartova­t další úspěšnou etapu své kariéry.

 ?? Roger Federer se během zdravotní pauzy propadl v žebříčku ATP na šestnáctou pozici. Nyní se v rámci Hopman Cupu vrací. FOTO HOPMAN CUP ?? Návrat legendy.
Roger Federer se během zdravotní pauzy propadl v žebříčku ATP na šestnáctou pozici. Nyní se v rámci Hopman Cupu vrací. FOTO HOPMAN CUP Návrat legendy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia