Lidové noviny

Nástup! Dakar startuje

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

ASUNCIÓN/PRAHA Prach, písek, vedro, otřesy. Karavana čítající takřka 500 soutěžícíc­h, kteří se po dva týdny budou potýkat nejen s nástrahami obtížné trati, ale také se svéráznými a proměnlivý­mi podmínkami magického kontinentu, vyrazí v pondělí z paraguaysk­ého Asunciónu.

Změsta, jehož jméno jde přeložit jako nanebevzet­í. Příhodnějš­í je ovšem další z variant překladu: nástup. Jezdce a jejich týmy čeká nástup na zhruba 8800 kilometrů dlouhý očistec, který se tentokrát z velké části odehraje v horském terénu. Prokousáva­t se jím budou motocyklis­té, automobily, čtyřkolky i posádky kamionů.

Loprais s Kolomým si pomůžou

Ty jsou od dob Karla Lopraise v tuzemsku tradičně ostře sledovanou kategorií. O ukončení devítileté­ho půstu bez umístění na stupních vítězů se pokusí čtyři české posádky, včetně těch kolem Martina Kolomého a Aleše Lopraise. Někdejší rivalové jsou nyní stájovými kolegy a oba pojedou s tatrou. „Vždy jsem jel na výsledek a to se nemění. Konkrétní cíl ale říkat nebudu, je to v podstatě nesmysl. Na bednu má deset pilotů, což je ohromná konkurence,“tvrdí Loprais.

S Kolomým se shodují na tom, že jejich kategorie začíná nabírat na popularitě i globálně. I díky surovému souboji těžkých strojů s drsnou přírodou. „Za náklaďákem zůstane obrovský gejzír vody, prachu. Lidé se těší, jak zahučí země, až kolem nich prosviš- tíme,“říká starší z obou závodníků. S Lopraisem si Kolomý slíbil, že si případně vypomůžou. Chtějí alespoň jednu z tatrovek dotáhnout ke skvělému umístění. Vítězství mezi kamiony obhajuje Nizozemec Gerrard De Rooy.

Podruhé se na Dakaru představí Martin Prokop, tovární automobil Toyoty letos vyměnil za nově postavený Ford Raptor. Rád by navázal na loňské čtrnácté místo. „Ambice samozřejmě mám. Chci z auta vydolovat, co budu moct. Doufám, že neudělám velké kopance,“přeje si. Titul bude hájit Francouz Stéphane Peterhanse­l.

Podeváté v Jižní Americe a poprvé v Paraguayi startuje legendární Rallye Dakar. Do 39. ročníku zasáhne také 24 Čechů, včetně pětinásobn­ého vítěze ve čtyřkolkác­h Macháčka.

Macháček jede naposledy

Svůj poslední boj o sošku beduína absolvuje brzy 60letý Josef Macháček, který se vrátil ke čtyřkolce. Právě v této kategorii pětkrát zvítězil, jeho výhra v roce 2009 je dosud posledním českým triumfem na Dakaru. „Chtěl jsem kariéru ve velkých závodech zakončit na čtyřkolce,“vysvětluje své rozhodnutí. Ve čtyřkolkác­h loni vyhrál Argentinec Marco Patronelli,

Nejpočetně­jší zastoupení mají Češi mezi motocyklis­ty, jimž v roce 2016 vládl Toby Price z Austrálie. Nejzkušeně­jší je David Pabiška, nejsuverén­něji zní Ondřej Klymčiv. „Největší posun je v psychice, připadám si jako bombarďák, jako Rambo. Nenechám se rozhodit, extrémně si věřím. A fyzicky se cítím strašně dobře,“říká před startem muž, jehož minule zastavila drsná havárie, po níž se měsíce dával zdravotně dohromady.

Stejné pocity rozhodně nemají Prokop s Martinem Macíkem mladším. Jak automobili­stu, tak řidiče kamionu Liaz sužují před startem Dakaru horečky. „Dva měsíce jsem makal, cítil jsem se skvěle, silně jako Zekon. Pak přijedu sem a skolí mě blbá klimatizac­e v hotelu,“štve Prokopa. Oba nicméně věří, že dnes nebudou v první etapě chybět.

Paraguaysk­ý Asunción nejen jim velí: Nástup!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia