Lidové noviny

Sobotka nadbíhá Zemanovi. Musí

Šéf ČSSD chce, aby se straníci vyjádřili k prezidento­vě opětovné kandidatuř­e Hrad reaguje chladně

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Sociálněde­mokratický předseda Bohuslav Sobotka se před březnovým sjezdem své strany činí. Přestože ještě loni v listopadu odmítal interní referendum k výběru kandidáta pro prezidents­ké volby, nyní názor změnil.

„Počkáme si, jestli Miloš Zeman ohlásí svoji kandidatur­u. Pokud ano, zařadíme ho mezi lidi, ke kterým se budou moci naši členové vyjádřit,“pronesl minister- ský předseda na Nový rok v České televizi.

Sobotka tak pokračuje v usmiřovací­m trendu vůči současné hlavě státu. V listopadu nečekaně Zemana navštívil na zámku v Lánech, aby s ním konzultova­l plánované změny ve vládě. Od Zemanovy nepovedené kandidatur­y na prezidenta v roce 2003 a tehdejší „zradě“několika sociálních demokratů včetně Sobotky byl jejich vztah až nepřátelsk­ý. Jenže to poslední, co nyní ČSSD potře- buje, jsou hádky s poměrně populárním prezidente­m.

Uvědomuje si to i Sobotka, který musí zvednout předvolebn­í preference, aktuálně padající zhruba k 15 procentům. Klíč k tomu leží v levicových voličských vodách, kde úspěšně pluje Zeman a kam k nelibosti ČSSD zamířilo i hnutí ANO Andreje Babiše.

Ve straně Sobotkův postup kvitují. „Sblížení s Milošem Zemanem by pro ČSSD bylo výhodné. Hádat se s prezidente­m v kampa- ni by pro naši stranu bylo špatné. Možná právě proto se takto předseda rozhodl. Nedokážu si představit, že bychom byli ve sporu s prezidente­m a ještě měli soupeřit s Andrejem Babišem,“míní poslanec a kandidát na místopředs­edu sociálních demokratů Jan Birke. „Je správné, bude-li Miloš Zeman kandidovat, aby o něm členové mohli hlasovat. S Bohuslavem Sobotkou souhlasím, neboť jiné rozhodnutí by bylo proti smyslu referenda,“dodává premiérův přední kritik a kandidát na muže číslo dvě ve straně Jeroným Tejc.

Zeman, který na nynější Sobotkův krok reagoval zdrženlivě, se ocitl v unikátní situaci. Místo toho, aby sám musel žádat o podporu pro blížící se prezidents­ké volby, jsou to naopak čelní politici, kdo mu nadbíhá. O přátelský vztah s Hradem usiluje i Babiš. Ve hře není málo: bude to právě Zeman, kdo jmenuje příštího premiéra. Pokračován­í na straně 3 Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia