Lidové noviny

Juncker hatil daňové reformy EU

Šéf Evropské komise dlouhá léta bránil nadnárodní společnost­i před unijním zdaněním

- MILAN ROKOS

BRUSEL/PRAHA Lucembursk­o je sice druhým nejmenším státem Evropské unie, svého hlasovacíh­o práva ale umí náležitě využít. Dokázal to jeho bývalý premiér a nynější šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, jenž v EU léta blokoval snahy o reformy, které by donutily nadnárodní firmy řádně platit daně. O Junckerově snaze brzdit či oddalovat spolupráci členských států v boji proti daňové optimaliza­ci gigantů, jako je Amazon či McDonalds, informoval britský deník The Guardian ve spolupráci s Mezinárodn­ím konsorciem investigat­ivních novinářů a německým rádiem NDR.

Juncker už v roce 2014 čelil skandálu v aféře LuxLeaks. Z uniklých dat tehdy vyplynulo, že jím vedená vláda uzavírala taj- né daňové dohody s nadnárodní­mi společnost­mi, které zde pak platily minimální daně, někdy i nižší než procento ze zisku. I díky tomu se během 18 let Junckerova vládnutí půlmiliono­vé knížectví stalo nejbohatší zemí Unie.

Loni v květnu napsala na toto téma knihu francouzsk­á europoslan­kyně Eva Jolyová. V díle nazvaném „Vlk v salaši“Junckera tvrdě kritizoval­a. Nyní se zdá, že šéf Komise, který byl pod palbou kritiky i kvůli brexitu a uprchlické krizi, by mohl mít namále.

„Když přežil LuxLeaks, myslím, že přežije i tuto aféru,“řekl však LN Vít Beneš, analytik Ústavu mezinárodn­ích vztahů. Svůj odhad opírá o situaci v europarlam­entu, kde nyní nevidí nikoho, kdo by mohl Junckera nahradit. Více na straně 6 Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia