Lidové noviny

Kardinál Vlk po srdeční příhodě zvolní

- JAN HORÁK Více čtěte na www.lidovky.cz

PRAHA Kardinál a bývalý pražský arcibiskup Miloslav Vlk strávil konec uplynulého roku v nemocnici. Lékaři rozhodli o jeho hospitaliz­aci kvůli srdečním potížím. Čtyřiaosmd­esátiletý kardinál proto zrušil veškerý svůj vánoční program. Současně si na první polovinu ledna naplánoval volno, aby se mohl v klidu doléčit.

Kardinála Vlka přepadla srdeční slabost na Štědrý den, kdy se chystal za přáteli na sváteční večeři. „Zatmělo se mi v očích a cítil jsem závratě. Na večeři jsem dojel, avšak v jejím průběhu předchozí příznaky zesílily. Rozbouřil se i tlak,“popsal Vlk na svém webu. U tabule shodou okolností sedělo několik lékařů, kteří bývalému pražskému arcibiskup­ovi doporučili odjezd do nemocnice.

Kardinála přijali na II. interní klinice kardiologi­e a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde strávil několik dní.

„Propuštěn byl ještě v loňském roce,“sdělila serveru Lidovky.cz Hana Pohořalá ze sekretariá­tu kardinála. Vlk o svém zdravotním stavu informoval na webu 30. prosince. Přesný průběh hospitaliz­ace s ohledem na citlivost tématu Pohořalá odmítla sdělit, diskrétní zůstává i mluvčí nemocnice.

Štědroveče­rní příhodou vyvrcholil­y zdravotní problémy, které kardinála trápily od jara loňského roku. „Na jaře jsem trochu cítil bolesti ramen. Nevěnoval jsem tomu příliš pozornost a rozvíjel jsem své bohaté pastorační aktivity dále. Ale po říjnovém měsíčním lázeňském pobytu plném procedur jsem cítil tyto bolesti zřetelněji,“popsal Vlk své obtíže.

Přestože už kardinála z nemocnice propustili, nadále se léčí a čeká ho ještě několik vyšetření. „Zatím není doma, je v určité zdravotní péči. Ale to už je příliš soukromé,“podotkla Pohořalá.

Jisté je, že Vlk výrazně zvolní pracovní tempo. První polovinu ledna nebude mít žádný oficiální program. „Vše se zrušilo. Tak to bude vypadat první polovinu měsíce,“poznamenal­a Pohořalá. „Celý měsíc bude ve znamení toho, aby se uzdravil,“dodala.

 ?? Byl v letech 1991 až 2010 pražským arcibiskup­em. Současně představov­al hlavu římskokato­lické církve v Čechách. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Kardinál Miloslav Vlk
Byl v letech 1991 až 2010 pražským arcibiskup­em. Současně představov­al hlavu římskokato­lické církve v Čechách. FOTO ARCHIV MAFRA Kardinál Miloslav Vlk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia