Lidové noviny

Památník Lidice zůstává bez šéfa

- ROBERT SATTLER

PRAHA Památník Lidice stále hledá nového ředitele. Žádný z pěti uchazečů v konkurzu totiž neuspěl. V roce, kdy si obec připomene 75. výročí vyhlazení nacisty, tak bude mít o starost víc.

Řízením instituce byl dočasně pověřen Jaroslav Tauber, zástupce bývalého ředitele Milouše Červencla, který funkci opustil k 31. prosinci.

Ministerst­vo kultury, pod něž instituce spadá, vypsalo výběrové řízení koncem září. Během dvou měsíců se do něj přihlásilo pět uchazečů, všichni postoupili do prosincové­ho, druhého kola. Z něho ovšem žádný optimální kandidát nevzešel.

„Po pohovorech před komisí pro výběr kandidáta na pozici ředitele Památníku Lidice se komise rozhodla nedoporuči­t panu ministrovi žádného uchazeče. Pan ministr se s tím ztotožnil,“informoval­a server Lidovky.cz mluvčí ministerst­va kultury Simona Cigánková. Nyní je tak vypsáno nové výběrové řízení.

Přípravy bez problémů

Přechodný šéf Tauber má na starosti i plánování příprav k 75. výročí vyhlazení Lidic, které si obec připomene v červnu. Obavy z toho, že by absence stálého ředitele mohla průběh události ohrozit, ministerst­vo odmítá. „Fungování ani další plány památníku v ohrožení nejsou a být nemohou, kontinuita je zajištěna i osobou pana ředitele Taubera,“uvedla Cigánková.

Její slova potvrdil i současný šéf instituce. „Přípravy probíhají od léta. Část z toho řešil předchozí ředitel, už byly nějaké přípravné schůzky a další schůzky jsou naplánovan­é. Vše probíhá bez problému,“řekl pro Lidovky.cz Tauber, který v pozici setrvá do příchodu nového ředitele.

Uchazeč by měl mít praxi při řízení pracovních týmů a ukončené vysokoškol­ské vzdělání minimálně magistersk­ého typu. Měl by prokázat znalosti oborové legislativ­y, státní kulturní politiky, anglického, případně německého jazyka či profesního etického kodexu pro muzea.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia