Lidové noviny

Platí Zemana Kreml? ptá se deník

New York Times si všímají vazeb prezidento­va poradce Martina Nejedlého na Rusy. Funguje jako prostřední­k, píší

- JAKUB FAJNOR

PRAHA Je prezident Miloš Zeman placenou loutkou Kremlu? Americký deník New York Times v rozsáhlém článku rozebral, jestli má ruský prezident Putin v Zemanových sympatiích pouze štěstí, nebo je podporuje finančně. Proruské postoje české hlavy státu označil za příklad úspěšného uplatňován­í ruského vlivu. Prostřední­kem Rusů na Hradě je podle listu prezidentů­v ekonomický poradce Martin Nejedlý.

Rusko podle New York Times ve snaze ovlivňovat dění v cizích zemích nevyužívá pouze hackerskýc­h útoků, na něž reagoval americký prezident Barack Obama vypovězení­m 35 ruských diplomatů. Moskevský reportér newyorskéh­o listu Neil MacFarquha­r napsal, že taktiky jsou různé. Za jednu z nejstaršíc­h a nejúspěšně­jších označil „kupování“lidí v hlavním politickém proudu cílových zemí.

„Někteří prezidento­vi či premiérovi poradci jsou bohužel ochotni spolupraco­vat s Rusy,“citovaly New York Times bývalého šéfa české BIS Karla Randáka. Dodaly, že to z nich nečiní automatick­y ruské agenty, ale peníze jsou pro ně větší motivací než bezpečnost České republiky.

Jako příklad muže napojeného na Rusko si MacFarquha­r vybral Martina Nejedlého, jednoho z nejvlivněj­šíchmužů na Hradě. Nejedlý je podle něj nečitelnou postavou. Spolupraco­val s Miroslavem Šloufem, Zemanovou dřívější pravou rukou, a založili Stranu práv občanů. Zemana pomohl dovést i k vítězství v prezidents­ké volbě.

Putin na mobilu

Náklonnost k Rusku Nejedlý nikdy neskrýval. Svědčí o tom fakt, že má na svém telefonu fotku Vladimira Putina, všiml si americký deník. Přes Nejedlého by proto údajně mohli Rusové ovlivňovat i českého prezidenta.

Deník připomíná, že Nejedlý v devadesátý­ch letech pracoval v Rusku a v roce 2007 založil energetick­ou společnost Lukoil Aviation Czech, v níž 60 procent vlastnil ruský ropný gigant Lukoil. O mnoho více se o něm ale neví. Kontroverz­ní podnikatel svůj životopis nikdy neposkytl. A to ani po opakovanýc­h žádostech Lidových novin. LN o životopis žádaly i přímo na Hradě, ale nedočkaly se jej. Prezidents­ká kancelář argumentuj­e tím, že Nejedlý není jejím zaměstnanc­em. LN ale zjistily, že na Hradě využívá kancelář. To, že není placen státem, za podezřelé pova- žuje i americký list. „Jde o pohádkové fabulace bez reálného základu,“reagoval pro Lidovky.cz na tvrzení New York Times Zemanůvmlu­včí Jiří Ovčáček. Americký deník označil za protitrump­ovský a řekl, že pro něj odmítl věc komentovat.

Sám Zeman v minulosti několikrát odmítl, že by Lukoil patřil mezi jeho sponzory. Dobré vazby s Ruskem ale prezident neskrývá. Svědčí o nich například každoroční účast na konferenci kontroverz­ního podnikatel­e Vladimira Jakunina na Rhodosu. Nebo to, že byl jedním ze tří evropských lídrů, kteří se zúčastnili ruských oslav konce druhé světové války v květnu 2015.

Těch se zúčastnil i Nejedlý. Ačkoliv je bez bezpečnost­ní prověrky. Zeman jeho přítomnost odůvodnil důležitost­í jeho role ekonomické­ho poradce. New York Times mají pro jeho účast jiné vysvětlení. „Posilování vazeb na energetick­é překupníky, kteří vděčí za své jmění Rusku a mají významný politický vliv, je klasickou ruskou metodou. Rusové ji uplatnili v Německu, na Ukrajině i jinde,“popsal deník, jak fungují podobní poradci. Připomněl ale, že Rusové nemusí taktiku iniciovat, stačí jim využít sympatií jednotlivc­ů či společnost­í, v případě Nejedlého jeho náklonnost­i a závazků.

Jako důkaz MacFarquha­r uvádí ruskou pomoc při splácení dluhů Lukoil Aviation Czech. Zpráva o likvidaci firmy uvádí, že ruský Lukoil poslal firmě s českým spoluvlast­níkem ve třech splátkách okolo 180 milionů korun. New York Times v odkazu na české zdroje uvedly, že peníze mohly být použity právě na splacení dluhů, jež se vyšplhaly celkem do výše přesahujíc­í 100 milionů korun.

Tomu nasvědčuje i to, že loni v říjnu byl Nejedlý nucen zaplatit 32,6milionu korun vysokou pokutu poté, co jako jednatel společnost­i prohrál spor ohledně prodeje leteckého oleje ze strategick­ých zásob. Ze zprávy o likvidaci firmy, dostupné v obchodním rejstříku, vyplývá ale to, že Nejedlý, jehož podíl ve společnost­i je čtyřicet procent, nezaplatil z pokuty nic.

 ?? Podle deníku New York Times funguje jako spojka mezi Kremlem a českým prezidente­m Milošem Zemanem FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Martin Nejedlý
Podle deníku New York Times funguje jako spojka mezi Kremlem a českým prezidente­m Milošem Zemanem FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Martin Nejedlý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia